3 najważniejsze przyczyny nadwagi i otyłości!

3 najważniejsze przyczyny nadwagi i otyłości!

Redakcja

2017-08-03

brak komentarzy

Gwałtowny wzrost częstości występowania nadwagi okazuje się wynikiem modyfikacje nawyków żywieniowych, związanych z nadmiernym spożywaniem tłuszczy będących w pokarmach takie jak Fast - food, także okazuje się efekt zmniejszenia aktywności fizycznej w rozwiniętych, skomputeryzowanych społeczeństwach1. okazuje się czynnik ryzyka w przypadku licznych kłopoty zagrażających życiu, takich jak cukrzyca takie jak II, schorzenia sercowo-naczyniowe, niektóre nowotwory, jak także dużo negatywnych konsekwencji psychologicznych. Zdaniem globalnej Organizacji ludzkiego ustroju w nadchodzącym dziesięcioleciu problem zmagania się z nadwagą stanie się jednym z najważniejszych zadań, jakie staną przed wszystkimi służbami zajmującymi się ochroną kondycji publicznego. Dlatego tak istotne okazuje się zapobieganie, polegające na proponowaniu zdrowego stylu życia wśród pociech, młodych osób i dorosłych, a w szczególności objęte opieką kobiety przy nadziei oraz wyróżnienie roli odpowiedniego odżywania i karmienia piersią w pierwszych 6 miesiącach życia dziecka[3]. Wobec tak sporych konsekwencji natury zdrowotnej związanych z nadwagą i nadwagą, trzeba przejść obojętnie wobec epidemii nadwagi występującej w śród pociech.

W Wielkiej Brytanii w roku 1994 otyłość i otyłość występowały u 15%

pociech mniej więcej 10 roku życia, w 1998 roku wzrosła aż do 22%. Rozpowszechnienie nadwagi wśród pociech mniej więcej 10 roku życia w europie szacuje się na mniej więcej 20%. otyłość u pociech (u ponad 30%) występuje w takich krajach jak: Włochy, Malta, Grecja i Hiszpania, najrzadziej w Słowacji, Finlandii, Holandii[4]. obecne w projekcie Narodowego Programu Zapobiegania i zwalczania nadwagi analiz dotyczące trudu nadwagi u pociech i młodych osób w Polsce wykazały zróżnicowanie regionalne częstości objawiania się takiej schorzenia. Według zamieszczonych badań, otyłość występuje u 4-5% 7-latków, koło 3% 10-latków i 1,5-2,5% 14-latków2. nadwaga wieku młodzieńczego staje się ogromnym kłopotem zdrowotnym, gdyż znaczy narastanie ryzyka nadwagi w wieku dojrzałym. szacuje się, że w ciągu ostatnich 20 lat częstość objawiania się nadwagi wśród pociech i młodych osób wzrosła 2-4-krotnie. nadmiar masy ciała częściej diagnozuje się, u co czwartego dziecka w pierwszej dekadzie życia, wśród uczniów pochodzących z miasta i młodych osób w drugiej dekadzie życia, przede wszystkim po czasie pokwitania[5]. Za najczęstszą przyczynę nadwagi u pociech sądzi się spożywanie słodyczy, chipsów, itp. jednak najnowsze analiz, przeprowadzone wśród 6800 pierwszoklasistów nie były w stanie udowodnić dowolnych znaczniejszych różnic w częstotliwości spożywania czekoladowych przysmaków, napojów słodzonych, ciasta, chipsów, chipsów ziemnych i ciasteczek. analiz prewencyjne przeprowadzane od 1996 roku na Uniwersytecie w Kilonii nie wykazały także żadnych znaczniejszych różnic między zwyczajami żywieniowymi u pociech o wadze normatywnej oraz z nadwagą. Z wnikliwej analiz spożywania tylko niektórych wybranych składników konsumpcyjnych nie wynikły żadne szczególne różnice, na podstawie których da się okazuje się wyprowadzić miarodajne sformułowania. Niezależnie od własnej wagi ciała 20 do 25 % pociech spożywało codziennie słodycze. Jako przyczynę niezdrowego sposobu odżywiania się sądzi się ogólnie biorąc brak momentu, który sprawia, że obecnie gotuje się coraz mniej mieszkaniu, a w miejsce tego serwuje się tzw. kupione dania. Ale czy ugotowane poprzez nas wcześniej posiłki były naprawdę zdrowsze? Starsze pokolenie z pewnością nadal pamięta tłuste sosy, wspólne pichcenie bigosu, grubo posmarowane masłem bułki z kiełbasą etc. Rodzinna tradycja kuchni pielęgnuje się do dziś. Czasy „delikatnych śródziemnomorskich specjałów” dodatkowo zupełnie nie nastały. Wzrastającej ilości niezdrowego pożywienia zaprzeczają mimo wszystko „twarde” dane. I tak np.: wzrosło konsumowanie warzyw w ciągu 20 lat na osobę z 68,8 kg w latach 1981-1982 do 81,0 kg w latach 1991-1992, do 94,2 kg w latach 2001-20023. 31 % młodych ludzi codziennie konsumuje jarzyny a 40 % owoce[6]. mimo twierdzeniom, że pociech spożywają za szczególnie dużo tłuszczów, że 40 % kalorii pokarmowych u pociech składa się z tłuszczu, Instytut Badawczy do spraw Żywienia pociech w Dortmundzie orzekł, że w ciągu ostatnich lat spada konsumowanie tłuszczów wśród pociech. Wśród gotowych składników można zaobserwować niepokojący trend wzrostu wielkości porcji, co znaczy, że każda osoba, która sięga po kupione artykuły, wielokrotnie mimowolnie je i pije Jakie są przyczyny nadwagi i otyłości? 5 powodów! więcej niż chce albo potrzebuje. W Stanach Zjednoczonych w ciągu ostatnich dwóch dziesięcioleci szczególnie wzrosła zawartość energii jakiejkolwiek porcji: w solonych snackach o 93 Kcal., w produktach takie jak hamburger o 97 Kcal., a w napojach cytrynowych o 49 Kcal. na porcję. W Niemczech zwiększone porcje okazują się szczególnie mniejsze niż w USA. duże opakowania okazują się także nabywane po to, aby oszczędzić.

Ale większy nie zawsze znaczy tańszy. 5% znaczniejszych opakowań zdecydowanie podraża preparat.

dodatkowo więcej zdumiewające okazują się dane, jeżeli uwzględni się raporty, które mówią, że w roku 2000 pociech zwykle nie spożywały więcej kalorii niż w 1985 roku, a mimo to stały się cięższe. „specjaliści nie mają wątpliwości, że jedną z głównych powodów bicia negatywnych rekordów sylwetkę i wynikającego z tego niedobrego stanu kondycji u licznych pociech okazuje się to, że: pociech za dużo siedzą, a za mało się poruszają. Już przy niewielkim wysiłku oddychają sprawniej, nie dlatego, że zabrakło im oddechu powodu poniesionego wysiłku sportowego, tylko dlatego, że mają coraz mniej okazji, aby takiej zadyszki dostać. pociech nie mają już ochoty na to, co kiedyś gwarantowało dzieciom świetną zabawę – wyszaleć się na zewnątrz, wspinać się, skakać, pędzić…” (Lautenschläger 2004, 9-12) „niedociągnięcie ruchu” to ulubione hasło używane w parze z „grubymi dziećmi”. Patrząc w przeszłość należy uznać, że uskarżania się na coraz mniej energiczne pociech okazuje się przerażające niż osobiście debata na temat „grubych” pociech. niedociągnięcie ruchu to mało konkretny zwrot. Za generalny przyczyna jego występowania sądzi się pogarszające się wyniki pociech w testach sportowo-motorycznych, w których mierzy się potrzeby siłowe, wytrzymałościowe oraz szybkościowe. Poza tym nie wykazano, dlaczego pociech miały by rozwijać akurat te Niektórzy ludzie uważają, że czują się grubi już poprzez wytłuszczone tytuły w gazetach. Siedzenie przed komputerem albo telewizorem i jednoczesne chrupanie słodkości lub chipsów oraz pochłanianie reklamowanych artykułów konsumpcyjnych dla pociech zostały uznane za sprawców nadwagi i nadwagi. „20000 Niemców umiera corocznie powodu za szczególnie dłuższego oglądania telewizji. otyłość, wysokie ciśnienie tętnicze tętnicze i cukrzyca okazują się wywołane za szczególnie dużą ilością momentu przeznaczonego na oglądanie telewizji.” – tak wygląda straszliwe przesłanie badacza człowieczego mózgu Manfreda Spitzena z Ulm. Inne sformułowania posuwają się do tego, że pociech, które do dwóch godzin dziennie spędzają przed komputerem i telewizorem okazują się o 40% więcej zagrożone nadwagą niż inne pociech. Przy ponad dwóch godzinach to niebezpieczeństwo podnosi się nawet do 70%. analiz Uniwersytetu Gießen nie dowiodły rzeczywistego związku między konsumpcją telewizji a nadwagi. nowo-upieczeni ludzie, biorący udział w badaniach Gießen, którzy częściej oglądali telewizję, nie byli grubsi od swoich rówieśników, którzy rzadziej oglądali telewizję. W ciągu 10 lat nastąpił stały wzrost nadwagi, a konsumpcja telewizji u pociech 14. roku życia pozostała nie zmieniona. Także związek między reklamą telewizyjną a nadwagą nie został udowodniony. Dlatego też zakaz wyświetlania reklam kalorycznych składników dla pociech nie dał oczekiwanego efektu. Przykłady ze Szwecji i Kanady, gdzie reklamy składników konsumpcyjnych skierowanych do pociech okazują się od lat wykluczone, uwidoczniły, że wraz z jego wprowadzeniem otyłość u pociech nie zaczęła spadać. pociech i młodzież, które okresu spędzają przed telewizorem, częściej wybierają reklamowane marki składników, ale nie przyczynia się to do zwiększenia się wśród nich spożycia nie zdrowego pożywienia w porównaniu do ich rówieśników. Także najnowsze badanie przeprowadzone wśród 44707 kalifornijskich pociech nie potwierdziło tego związku między konsumpcją telewizji a nadwagą[7]. Rodzina jako czynnik wpływający na otyłość pociech i nastolatków Niezaprzeczalnym okazuje się to, że wrodzone predyspozycje mają wpływ na występowanie nadwagi. Jak wysoki okazuje się udział czynników wrodzonych, okazuje się mimo licznych badań naukowo sporne. Badanie na bliźniętach i dzieciach adoptowanych mówią o liczbie od 25 do 70%. W i typie badań porównywano bliźnięta jedno jajowe, które dorastały osobno, w różnych rodzinach, były zwanych w inny sposób odżywiane oraz osiągnęły różne poziomy wykształcenia. alt2 W drugim typie porównywano ze sobą adoptowane i rodzone pociech z ich rodzicami.

Jedno jajowe bliźnięta mają więcej porównywalną do siebie masę niż pozostałe rodzeństwo,

natomiast rodzone pociech mają więcej przybliżoną masę do swoich matek i ojców niż pociech adoptowane. Takie analiz należy mimo wszystko interpretować z ostrożnością, gdyż różnica między rodziną naturalną a socjalną wielokrotnie nie okazuje się tak wielka, jak się zwykło być ostrożni. Wszystkie warstwy socjalne łączy związek między wagą matek i ojców a wagą pociech tzn. rodzice z nadwagą częściej mają pociech z nadwagą. niebezpieczeństwo bycia potomkiem z nadwagą występuje w rodzinach, w których otyłość i otyłość już ukazały się, pobudza się 2 albo trzy razy więcej niż w rodzinach nieobciążonych nadwagą. niebezpieczeństwo rozwoju ciężkiej nadwagi okazuje się w takiej sytuacji nawet od 5 do 8 razy wyższe. Szczególny związek powinien wyprodukować się między wagą dziecka a mamy. pociech z nadwagą mają częściej mamy z nadwagą niż ojców. jednakże sporne okazuje się, czy waga ojca była znana, gdyż częściej mamy niż ojcowie towarzyszą swoim dzieciom podczas badań. Zasadniczo przyrządzanie potraw to nadal domena pań. Niemiecki raport na temat odżywiania z 2004 roku ukazuje, że taki udział ponownie wzrósł. 46% facetów zostawia przygotowanie potraw kobietom, to o 6% więcej niż przed 10 laty. U młodych facetów między 20 a 25 rokiem życia udział taki wynosi nawet 72%. W rodzinie, pociech zaznajmiają się jeść tylko wtedy, kiedy okazują się głodne, albo jedzą na pocieszenie, kiedy okazują się przygnębione, przedostają spożywanie jako nagrodzę, jedzą z nudów, frustracji i w licznych pozostałych sytuacjach pociech zaznajmiają się jeść za dużo, w miejsce móc później sobie dorzucić, kiedy dodatkowo nie czują się syte. zaznajmiają się, które artykuły spożywcze im smakują, a które nie. wolą te dania, które faworyzują ich rodzice. Ale pociech, którym takie zachowania okazują się narzucane, czyli co i ile im smakuje, nie potrafią wielokrotnie rozwinąć „poprawnych” przyczajeń żywieniowych. Czy pociech okazują się w stanie zauważyć, kiedy okazują się syte, lub też głodne, czy musi być to połączone z tym, czy zostały nakarmione, czy nie? pociech karmione piersią mogłyby same decydować, kiedy czują się syte, podczas gdy pociech żywione butelką karmi się zazwyczaj dopóty, dopóki butelka okazuje się dodatkowo całkowita. pociech zwykle szczególnie prędko zaznajmiają się, które artykuły spożywcze okazują się „zdrowe”, a które okazują się „niezdrowe”. Zapytane potrafią równoznacznie wymienić te artykuły. jednakże ta znajomość nie okazuje się wyznacznikiem do „zdrowego” odżywiania. menu i picie okazują się czymś więcej, niż tylko przyjęciem pożywienia, oba mają do czynienia z formą identyfikacji, wyrażenia samego siebie, przyjemnością środkiem porozumiewania się. menu i picie okazuje się także sposobem wyrażania uczuć, który trudno okazuje się wesprzeć racjonalnymi argumentami. W związku z tym, istotną funkcję odgrywa tutaj wzorcowe zachowanie matek i ojców. Rodzice, którzy – bezmyślnie, lub też pod wpływem atrakcyjnych odczuć – jedzą za dużo, za tłusto i za słodko, nie okazują się w stanie doczekać się, kiedy ich pociech będą na przykład także zachwycać się ziemniakami w mundurkach z twarogiem. Warunki obowiązków jak również życia prywatnego obecnych rodzin może mieć silny wpływ na zmniejszenie momentu na nieprzetworzone gotowanie i wspólne spożywanie potraw. Także pociech, którym np. w miejsce kanapek na drugie śniadanie i owoców daje się pieniąadze, które mogą później wydać na słodycze, chipsy albo colę, z pewnością nie zaznajmiają się sensownego zachowanie żywieniowego. modyfikacje społeczne odbijają się zwykle jedynie w zachowaniach żywieniowych rodziny. Posiłki zostały przystosowane do momentu obowiązków, co wpływa jedynie na dorosłych. Rosnąca ilość szkół z ofertami „całodobowej opieki” i wydłużenie momentu lekcji wywołane skróceniem roku szkolnego nie znaczy w żadnym wypadku, że łączy się to jednocześnie ze zdrową ofertą żywieniową dla pociech i młodych osób.

Obok rodzin, które mają problemy z zachowaniami żywieniowymi,

rośnie w naszym społeczeństwie ilość takich ludzi, które odżywiają się świadomie alt3 i zdrowo. Kupują świeże, rodzime artykuły oraz zgodnie z sezonem owoce i jarzyny. Pytają o bioprodukty oraz interesują się oddziaływaniem swoich odpowiedzi konsumpcyjnych na środowisko regionalne i globalne. Ludzie ci najchętniej okazują się wysoko wykształceni, aktywni, interesują się innymi kulturami, okazują się szczupli – i nie okazują się zupełnie biedni, gdyż „zdrowe” artykuły spożywcze okazują się droższe od „niezdrowych”. Drogę do zadowolenia z uprawiania sportów ruchowych toruje także rodzina. ;, że tylko co trzeci dorosły rusza się wystarczająco dużo, a według szacunków WHO ilość ludzi dbających o kulturę fizyczną uzyskuje nawet do 80% populacji. jednak w sytuacji, gdy rodzice nie wykazują świadomego podejścia do kondycji, możliwe okazuje się, że pociech także nie będą go posiadać[8]. Przyczyny nadwagi okazują się różne. Nie zawsze otyłość i nadwagę wynikają z lenistwa żywieniowego albo złej leczeniu odchudzającej. nazbyt wielka masa ciała może mieć podłoże psychiczne albo emocjonalne. wtenczas spożywanie czuje się jak rodzaj nałogu i definiuje się jako uzależnienie od posiłków. Dlatego też wojna z nadwagą bywa równie trudna, jak wojna z innymi Najczstsze przyczyny nawagi Za nadwagę okazuje się odpowiedzialna kilka czynników. oto one: Czynniki dziedziczne otyłość u pociech często warunkowana bywa nadwagą mam i ojców. Prawdopodobnie rodzice przekazują dzieciom geny odpowiadające za korzystanie z pokarmów i przetwarzanie ich na energię. Jeżeli w rodzinie mama albo tata chorują na nadwagę, istnieje obfite niebezpieczeństwo, że potomkowi również okaże się ona zagrażała. w tym przypadku szczególnie ważna bywa profilaktyka. nadwaga powinna pojawić się. Dziedziczy się tylko predyspozycje, a nie samą chorobę. Czynniki fizjologiczne otyłość pociech albo dorosłych może być regulowana czynnikami fizjologicznymi, to znaczy może zależeć od apetytu. kurację nadwagi musi zacząć od zmniejszenia nadmiernego łaknienia. Apetyt bywa zależny od wielkości potraw, od ich częstotliwości, składu i smaku. z wyjątkiem posiłków, na apetyt wpływa ośrodkowy układ nerwowy, w tym neurotransmitery. Noradrenalina uaktywnia chęć na węglowodany, a serotonina tę chęć obniża. Dysponując taką wiedzą, wiemy, którą substancję pobudzać do obowiązków. psychologiczne przyczyny nadwagi Jeżeli przyczyny nadwagi mają podłoże emocjonalne, wtenczas traktujemy je jak swego rodzaju uzależnienie. otyłość powstaje, gdy człowiek gubi kontrolę nad własnym apetytem. obfite ilości przyjmowanego pożywienia przekształcają się w nadto wielka dawka warstwy tłuszczu. Dochodzi do nadwagi. Osoby cierpiące na tego rodzaju problem często zamykają się w sobie. Unikają kontaktu z innymi, ponieważ boją się negatywnych odpowiedzi. otyłość staje się wymówką, która ma tłumaczyć niepowodzenia. Osoby smutne w ramach pocieszenia sięgają po większe ilości posiłków. Unikają aktywności fizycznej, jazdy na rowerze, biegania, pływania, skakania na skakance czy jazdy na hulajnodze. jednakowym błędne koło się zamyka. Niezdrowy tryb funkcjonowania a problem nadwagi Główne przyczyny nadwagi to nieodpowiednia menu obfita w tłuszcze i niedociągnięcie ćwiczeń czy jakiejkolwiek innej aktywności fizycznej. Dodatkowo konsumowany alkohol potęguje wzrost wagi. Alkohol dostarcza do ludzkiego ustroju „puste” kalorie.przyczyny  nadwagi

Niestety, mnóstwo z nas w ciągu dnia nie ma okresu,

by zjeść zdrowy i pełnowartościowy posiłek (np. zdrowe śniadanie czy zasobną w wit. lekostrawną kolację) i w miejsce tego korzysta z restauracji i barów takie jak fast food. Ma tam miejsce nie jedynie smażenie w głębokim tłuszczu, ; dodawanie do posiłków kalorycznych majonezów czy sosów. Ponadto większość potraw bywa tam przyrządzana z tłustego mięsa wieprzowego. Wspomniany niedociągnięcie aktywności fizycznej sprawia, że spowolniony bywa przemianę materii, a nadprogramowe kalorie nie ulegają spalaniu. otyłość to choroba – jej kuracje można przeprowadzić pod okiem specjalisty, podobnie jak zrzucanie nadwagi pociech. kurację nadwagi musi zacząć od modyfikacje leczeniu odchudzającej i wprowadzenia aktywności fizycznej. Obserwowana epidemia nadwagi przemawia za tym, że nadmierna waga ciała (pomijając czynniki osobnicze) spowodowana okazuje się przede wszystkim czynnikami środowiskowymi. Jakimi…? Uwarunkowania genetyczne W licznych badaniach udowodniono wpływ systemów genetycznych na powstawanie nadwagi u ludzi. dotychczas zanalizowano ponad 360 genów, lecz nie znaleziono jednego, głównego odpowiadającego bezpośrednio za rozwój tego kłopoty. Wykazano jednak, że alt4 nadwagę występuje u ⅔ potomstwa, jeżeli otyli okazują się oboje rodzice, u ½ gdy nadwagę ma jedno z mam i ojców i wyłącznie u 9% pociech osób szczupłych. schorzenia Niekiedy nadwagę może być wynikiem zaburzeń endokrynologicznych, czy kłopoty podwzgórza (nadwagę wtórna). Do najważniejszych endokrynopatii przynależą: niedoczynność tarczycy, choroba oraz zespół Cushinga, niedobór hormonu wzrostu, zespół przekwitania, czy rzekoma niedoczynność przytarczyc. schorzenia podwzgórza przyczyniające się do nadmiernej masy ciała to m.in.: guzy, wady rozwojowe, stanu zapalnego, kontuzje, nowotwory, tętniaki, czy neuroinfekcje

Leki wzrost masy ciała może być indukowany niektórymi lekami, jakie  okazują  się  przyczyny  nadwagi

które wpływają na przemianę materii albo wzrost apetytu. Do takich farmaceutyków przynależą m.in.: leki antypsychotyczne, przeciwdepresyjne, przeciwpadaczkowe, przeciwcukrzycowe, steroidy, progestageny oraz inne. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe Reklama Najczęstszą czynnikiem sprawczym nadwagi oraz nadwagi okazują się nieprawidłowe nawyki żywieniowe, czyli suma odruchów warunkowych oraz bezwarunkowych i emocjonalnych oraz psychicznych wyrażająca zachowanie się człowieka wobec pożywienia. Żywność rzadko była tak dostępna, jak ma to miejsce w czasach teraźniejszych. mnóstwo aspektów życia codziennego przyczynia się do jej nadmiernej konsumpcji, np. samotność, znudzenie, zestresowanie, stres, obowiązek towarzyski, czy złe samopoczucie. przeprowadza to do dodatniego bilansu energetycznego. Za wzrastającą częstość nadwagi obwinia się żywność, zawierającą znaczne ilości tłuszczu oraz węglowodanów prostych (tzw. śmieciowe spożywanie). W ciągu 100 lat zawartość tłuszczu ; uległa znacznemu zwiększeniu, natomiast zredukowało się picie czynników obfitujących w węglowodany złożone oraz błonnik pokarmowy. W teraźniejszych czasach, ; człowieka cywilizacji zachodniej około 40% składniki energetycznej leczeniu odchudzającej stanowią tłuszcze, podczas gdy zalecany maksymalny udział tłuszczu w dziennej racji pokarmowej nie powinien przekraczać 30%, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych 10%. Cechą współczesnego sposobu żywienia okazuje się znaczna nieregularność składników oraz ich mała zawartość w ciągu dnia. wielokrotnie otyli spożywają wyłącznie śniadania oraz obfite obiadokolacje, a między posiłkami dojadają kanapki albo słodycze.

Jak pokazały wyniki badań,

osoby z nadmiarem warstwy tłuszczu często podjadają w nocy. zauważono, iż osoby odżywiające się nieregularnie mają mniejszą termogenezę oraz okazują się narażone na dodatni bilans energetyczny oraz w rezultacie na przybieranie masy ciała. Wszechobecne, rozreklamowane przekąski, słodycze, wysokokaloryczne napoje, rosnące porcje w restauracjach, coraz dłuższe oraz nieregularne h obowiązków zawodowej sprawiają, iż prawidłowe planowanie składników potrzebuje szczególnie dużej samokontroli. Współcześnie, bezsprzeczną rolę w powstawaniu nadwagi oraz nadwagi mają media i reklama, które wpływają na zachowania społeczne. artykuły spożywcze stanowią ponad połowę wszystkich reklamowanych artykułów w telewizji. mnóstwo koncernów konsumpcyjnych oraz restauracji takie jak fast-food okazuje się głównymi sponsorami największych zawodów sportowych, a znani sportowcy oraz aktorzy promują produkty, wzmagając ich pozytywny wizerunek. Większość z nich okazują się to wyroby o szczególnie dużej zawartości tłuszczu oraz węglowodanów. Reklamy podnoszą zakres wiedzy ludzi na temat czynników konsumpcyjnych, oddziałują na wizerunek promowanych marek i w dużej mierze mogą przyczyniać się do wyboru niezdrowych pokarmów, zwłaszcza poprzez pociech. Według raportu światowej Organizacji ludzkiego ustroju (WHO) oraz Organizacji Narodów Zjednoczonych do aspektów Wyżywienia oraz Rolnictwa (FAO), reklamy czynników konsumpcyjnych skierowane do pociech mogą przyczyniać się u nich do rozwoju nadwagi. nazbyt mała aktywność fizyczna Drugim znanym czynnikiem środowiskowym nadmiernej ilości warstwy tłuszczu obok nieprawidłowych nawyków żywieniowych okazuje się mała codzienna aktywność fizyczna. Liczne udogodnienia życia codziennego (np. samochody, windy) spowodowały, iż mamy coraz mniej sytuacji, które zmuszałyby nasze mięśnie do obowiązków zawodowej oraz co za tym idzie, że wydatek energetyczny związany z aktywnością ruchową okazuje się coraz niższy. Aktywność Polaków okazuje się szczególnie mała. średnio spędzamy kilka godzin dziennie przed telewizorem, czy komputerem. Systematyczne ćwiczenia natury cielesnej 2 – 3 razy w tyg. wykonuje co dziesiąty Polak, poprzez co zajmujemy jedno z ostatnich miejsc w Europie. analizy Nurses Health Study wykazały, że oglądanie telewizji codziennie poprzez 2 h pobudza zagrożenie rozwoju nadwagi o 23%, a intensywne spacery poprzez godzinę dziennie zmniejszają to zagrożenie o 24%, dlatego ruszajmy się jak najwięcej!    przyczyny  nadwagi


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness