6 najlepszych produktów na poprawę wzroku!

6 najlepszych produktów na poprawę wzroku!

Redakcja

2017-08-03

brak komentarzy

Od dawna wiadomo, że zdrowa, odpowiednio zbilansowana jadłospisdobry  wzrok  co  jeść

umożliwia nam cieszyć się ogólnym zdrowiem oraz mocą witalną. mimo wszystko jeżeli chcemy poprawić kondycję danego organu potrzebna bywa wiedza jakie dokładnie artykuły powinny w naszej diecie przeważać, aby efekt był najmocniejszy. Jeżeli chodzi o oczy, to na swoje menu szczególnie powinny zwracać uwagę osoby, które m.in. pracują przy komputerze, kierowcy czy wykonujący zawody, gdzie oczy narażone są na promieniowanie słoneczne. Co zatem jeść, aby jak najdłużej cieszyć się dobrym wzrokiem? Przede wszystkim nasz zestaw dań powinien być zasobny w antyoksydanty (antyutleniacze) czyli zwłaszcza wit. A, C oraz E oraz antocyjany, luteinę oraz cynk. Nie bez nieistotne są także wit. z zespoły B. Witamina A to chyba w szczególności znana z witamin kojarzących się z poprawą kondycji fizycznej oczu. Przede wszystkim przypuszcza się, że to właśnie jej niedobór sprawia olbrzymie problemy z widzeniem po zmierzchu (tzw. „kurza ślepota”). Długotrwały niedobór wit. A może prowadzić nawet do utraty wzroku. Różne jej kondycji mogą występować pod nazwami retinol, beta-karoten czy prowitamina A. Witamina A potrzebna bywa do syntezy rodopsyny, światłoczułego barwnika absorbującego fotony światła, znajdującego się w siatkówce oka. zmniejsza też zagrożenie zwyrodnienia plamki żółtej oka nawet o 50% oraz potęguje produkcję ochronnego śluzu, nawilżającego oko. Aby dostarczyć organizmowi odpowiedniej porcji tego przeciwutleniacza powinniśmy jeść dużo: masła, jaj, mleka, podrobów (np. wątróbki), sera, mięsa, tłustych ryb (węgorz, makrela, tuńczyk, łosoś), ale również warzyw oraz owoców: pomidorów, marchwi, papryki, szpinaku, mango, melonów, moreli, brzoskwiń. każdego dnia zapotrzebowanie na witaminę A wynosi 700 mikrogramów (to może być np. 50g srogiej marchewki). Należy mimo wszystko pamiętać, że witamina A bywa rozpuszczalna w tłuszczach więc przy spożyciu powyżej wymienionych składników prawidłowo bywa skropić surówki olejem. Witamina C (kwas L-askorbinowy) to jeden z najpopularniejszych przeciwutleniaczy. Dowiedziono, że u niewiast przyjmujących dodatkową porcję wit. C zagrożenie zachorowania na zaćmę spadło o 64%. Istnieje teoria, że zaćma (katarakta) może posiadać związek ze zmianami oksydacyjnymi w soczewkach, a jest to m. in. pod wpływem światła słonecznego. Witaminę C, która funkcjonuje ochronnie, odszukamy w natce pietruszki, szczypiorku, truskawkach, 6 produktów na dobry wzrok! czarnych porzeczkach, pigwie, aronii, owocach cytrusowych, brokułach, brukselce, kapuście, pomidorach.

Pamiętajmy, że ta witamina bywa nieodporna na oddziaływanie wysokich temperatur.

dobrze więc jeść świeże owoce oraz zieleninę. każdego dnia zapotrzebowanie ludzkiego ustroju człowieka na witaminę C bywa olbrzymie, ze względu na to że wynosi średnio 50-100 mg, a wzrasta o wiele podczas nerwów oraz wysiłku fizycznego, u palaczy, ludzi starszych, niewiast w ciąży oraz karmiących. Witamina E (tokoferol). Dzięki niej nasz organizm potęguje wchłanianie wit. A w jelicie cienkim. Ponadto skutecznie ochrania nas przed utlenianiem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, co sprzyja zachowaniu szczelności błon komórkowych. Nie bez względu nazywana bywa witaminą młodości. Jej niedobór wyraźnie przyspiesza starzenie się ludzkiego ustroju. Trzeba o niej pamiętać, gdyż bywa jednym z najsilniej działających naturalnych antyoksydantów. Bogatym jej źródłem są: migdały, margaryna, jaja, orzechy włoskie oraz ziemne, kiełki pszenicy, mąka pełnoziarnista, mleko, brukselka oraz inne zielonolistne jarzyny, owoce dzikiej róży, orzechy laskowe, kwiaty lipy, algi, oleje roślinne (sojowy, kukurydziany, słonecznikowy) . także witamina E bywa wrażliwa na wysokie temp. oraz tak jak witamina A bywa rozpuszczalna w tłuszczach. każdego dnia zapotrzebowanie tokoferolu to 8–13 mg na 24 h. Antocyjany to substancje będące barwnikami oraz to one nadają roślinom kolor: czerwony, niebieski lub fioletowy. przynależą do flawonoidów, słynących ze własnego przeciwutleniającego oddziaływania. Zbawienny wpływ tych barwników na nasze oczy wynika z tego, że wzmacniają one strukturę malutkich garnków włosowatych występujących w gałkach ocznych. Dzięki temu oczy są dobrze ukrwione oraz odżywione. Ponadto antocyjany wpływają na produkcję rodopsyny, substancji odpowiedzialnej za właściwe widzenie po zmroku. udowodniono, że wykazują oddziaływanie przeciwzapalne oraz antybakteryjne, więc zapobiegają infekcjom spojówek oraz łagodzą zapalenia. Ich występowanie bywa dość szerokie. Znajdują się w owocach oraz jarzynach o ciemnej, fioletowej oraz czerwonej skórce, a więc bogate w antocyjany są: jagody, porzeczki, truskawki, czerwona kapusta, śliwki, czarny bez, winogrona, żurawina, aronia. Zbawienne wartość antocyjanów na wzrok znano już od dawna. Podobno w latach II dieta  na  dobry  wzrok  wojny globalnej żołnierze angielskiego RAF-u przed lotem jadali dżem z czarnych jagód, aby poprawić ostrość własnego wzroku. Luteina to jeden z karotenoidów, który funkcjonuje w oku alt2 jak żółty filtr, którego mikroskopijne ilości umieszczone są dokładnie w elementy środkowej dołka środkowego siatkówki, w miejscu zwanym plamką żółtą. Wiąże on wolne rodniki (podobnie, jak inne antyoksydanty), oraz wchłania promieniowanie elektromagnetyczne. W skrajnych przypadkach modyfikacje chorobowe w obrębie żółtej plamki mogą prowadzić do postępującej utraty centralnego widzenia kolorów, do pogłębiających się choroby z czytaniem oraz rozpoznawaniem twarzy. Najnowsze badania wykazały, że dzienna dawka luteiny co najmniej w ilości 6 mg może zredukować występowanie uszkodzeń plamki żółtej mniej więcej 43%. Najbogatsze w taki związek, czyli najlepsze dla oczu, są takie jarzyny jak: szpinak, kapusta włoska, kiełki zbóż, groszek zielony, brokuły, seler naciowy. Odpowiednia dawka tej substancji może nawet o 30 proc. zmniejszyć zagrożenie rozwoju zaćmy. Cynk bywa mikroelementem zapewniającym pozytywny wzrok oraz zapobiegającym jego utracie związanej z upływem lat. Najwięcej tego pierwiastka znajduje się w siatkówce oka, a jego niedobór może prowadzić do krótkowzroczności. dobrze zapamiętać, że dawka cynku maleje pod wpływem spożywania dużej ilości słodyczy. Na niedobór tego pierwiastka także narzekają młode kobiety oraz osoby odchudzające się, stosujące niskokaloryczną jadłospis, przyjmujące środki antykoncepcyjne oraz wegetarianie (najwięcej cynku znajduje się w produktach zwierzęcych).

Dzienna zalecana dawka cynku to 15 mg.

Największa dawka cynku znajduje się w ostrygach, pestkach dyni oraz słonecznika, grzybach, rybach, drożdżach piwnych, mięsie drobiowym, jajkach, z pełnego ziarna pieczywie. Jako ciekawostkę da się dodać, że aby cynk był dobrze absorbowany przez organizm powinien być brany zaraz  co  poprawia  wzrok po przebudzeniu, na czczo. wit. z zespoły B także odgrywają istotną rolę w ochronie naszego wzroku. Zasadniczą rolę odgrywają : witamina B1 (tiamina) poprawia siłę wzroku, B2 (ryboflawina) ochrania przed światłowstrętem, B6 (pirodoksyna) odpręża oczy. wit. B występujące są zwłaszcza w kaszy jęczmiennej oraz gryczanej, podrobach, mięsie, ciemnym chlebie (ale prawdziwym ciemnym, nie koloryzowanym), migdałach, orzechach nasionach, jajach, kalafiorach, kapuście, cebuli, czosnku, brukselce, brokułach, szpinaku, fasoli, grochu. oraz ponownie trzeba pamiętać, że zwiększone zapotrzebowanie na te wit. występuje przy jedzeniu nadmiaru słodyczy, ciast oraz pozostałych węglowodanów w postaci makaronów oraz białego pieczywa. Aby oczy „służyły” nam jak najdłużej, na naszym stole powinny na stałe zagościć przede alt3 wszystkim jarzyny oraz owoce, pełnoziarniste pieczywo, orzechy oraz ryby. ;, że najzdrowsza dla oczu bywa jadłospis śródziemnomorska pełna powyżej wymienionych składników. Naukowcy stwierdzili, że menu, które posiada mniej oczyszczonych węglowodanów, występujących m.in. w słodyczach, białym chlebie oraz niełuskanym ryżu, wpływa korzystnie na nasz wzrok oraz redukuje zagrożenie zwyrodnienia plamki żółtej tzn. AMD. Pamiętajmy, że urozmaicenie kuracji odchudzającej to podstawowa droga do transportu organizmowi jak największej ilości substancji oraz związków odżywczych. oraz co ważne myślmy o tym dziś a nie, kiedy już pojawią się problemy ze wzrokiem. Dietetyk mgr inż. Ewa Olszak   Nowe dowody ujawniają, że wysoko przetworzona żywność może powodować wiele rozwijających się w starszym wieku problemu oczu. Wypróbuj specjalną jadłospis na oczy oraz popraw swój wzrok. Naukowiec z Tufts University, Chung-Jung Chiu, od ośmiu lat bez przerwy kontynuuje pracę nad teorią, która mogłaby zmienić wszystkie nasze poglądy na temat starzenia się oraz ludzkiego ustroju oczu. Intensywne badania Chiu ukazały, że osłabienie wzroku ma wiele wspólnego nie tyle z wiekiem, ile z tym, co jemy. picie pokarmów zawierających prosto przyswajalny cukier wyłącznie negatywnie wpływa na obwód pasa, lecz także może przyczyniać się do utraty wzroku. niebezpieczeństwo wystąpienia choroby da się zminimalizować poprzez prewencję. Zaledwie kilka zmian w trybu życia, np. wprowadzenie niskoglikemicznej kuracji odchudzającej oraz regularnej aktywności fizycznej, może nas ochronić przed większością problemu z oczami. choroby okulistyczne, które długo uchodziły za prawidłowy składnik procesu starzenia, ostatecznie pozbawiają dobrego wzroku miliony ludzi w późniejszych latach ich życia. Jeden z towarzyszących nam medycznych mitów to pogląd, według którego rozwój choroby oczu to nieuchronna konsekwencja starzenia się - po 50. roku życia równie nieunikniona jak pojawienie się siwych włosów. Miarę tego, jak szczególnie jest on zakorzeniony w naszym sposobie myślenia, jest terminologia stosowana w sztuce lekarskiej konwencjonalnej. Do opisu takich problemu, jak zwyrodnienie plamki żółtej (ang. age-related macular degeneration, AMD) oraz zaćma, wykorzystuje się określeń: Odpowiednia kuracja dietetyczna na wzrok jest obfita w wit.. także dodawanie ziół do potraw pielęgnuje nasz wzrok w pozytywnej kondycji fizycznej, przeciwdziała chorobom oczu oraz łagodzi stan zmęczenia wzroku u osób pracujących przy komputerze albo w alt4 klimatyzowanych pomieszczeniach. Zobaczcie same:   1.Ułóż tęczę na własnym talerzu. Wolne rodniki (nieregularne cząsteczki tlenu, które niszczą nasze komórki) podwyższają zagrożenie wystąpienia najpowszechniejszych problemu oczu: zaćmy, jaskry oraz związanego z wiekiem - zwyrodnienia plamki żółtej (AMD). najlepszym sposobem, aby im zapobiec, jest menu bogatych w antyoksydanty owoców oraz warzyw - im więcej kolorowe, tym lepiej. dobrym źródłem okazują się owoce jagodowe, winogrona, pomidory, papryka, melon, brokuły, ciemnozielone jarzyny liściaste oraz marchewka.   2.Podnieś stawkę.

Nawet jeśli starasz się prawidłowo odżywiać,

okazują się perspektywy, że oraz tak wystąpią u ciebie niedobory przeciwutleniaczy - zwłaszcza wit. C oraz E oraz cynku. Dlatego suplementy w pigułkach okazują się wskazane. badania pokazują, że u niewiast przyjmujących dodatkową dawkę wit. C zagrożenie zachorowania na zaćmę spadło o 64 proc., a osoby biorące produkt wit. E okazują się o połowę mniej narażone na zagrożenie, że te przypadłości u nich wystąpią. Niektóre badania wykazują na to, że cynk może spowolnić rozwijanie się AMD.   3.Szukaj luteiny. bywa to substancja odżywcza z rodziny karotenoidów, która ochrania plamkę żółtą (część siatkówki odpowiedzialna za ostrość widzenia). badania pokazują, że osoby przyjmujące luteinę zawartą w produktach naturalnych - tylko pół filiżanki szpinaku dziennie - były o 20% mniej narażone na zaćmę, a u 43% badanych wykazano niższe zagrożenie wystąpienie AMD. Luteinę odszukamy jedynie w szpinaku, ale również w brokułach. Możemy także przyjmować produkt.     4.dorzucaj do kuracji odchudzającej dobre kwasy tłuszczowe. są potrzebne dla rozwoju prawidłowych błon komórkowych oraz odpowiedzialne są za ostrość widzenia. Zwłaszcza ryby okazują się bogate w dobre kwasy tłuszczowe, które niemal o połowę obniżają zagrożenie wystąpienia AMD, jeśli jedzone okazują się regularnie. Jeśli mimo wszystko nie przepadacie ani za rybami, ani za tranem, spróbujcie oleju lnianego.     5.Jedz jagody. Podczas II Wojny globalnej piloci wojskowi zajadali się dżemem jagodowym. Okazało się ze względu na to że, że jagody zawierają tzw. antocyjany, które wzmacniają żyły oraz tętnice włosowate w oku oraz regenerują barwnik zwany rodopsyną, niezbędny do widzenia podczas jazdy o zmroku. Jagody spowalniają także rozwijanie się zaćmy. Dlatego jedzcie jagody na zdrowie!   


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness