Amarantus - właściwości zdrowotne o jakich nie słyszałaś!

Amarantus - właściwości zdrowotne o jakich nie słyszałaś!

Redakcja

2017-08-01

brak komentarzy

substancji odżywcze amarantusa 100 g amarantusa posiada aż 17 g białka, 65 g węglowodanów i 7,5 g tłuszczu, przy czym okazują się to zwłaszcza nienasycone kwasy tłuszczowe. W własnym składzie nasiona amarantusa zawierają błonnik, antyoksydanty, w tym wyjątkowo cenny skwalen i minerały, w tym wapń, którego bywa więcej niż w mleku, magnez (1/3 dziennego zapotrzebowania w ten pierwiastek, czyli więcej niż w przypadku szpinaku czy słodyczy), żelazo, miedź, fosfor i wit. (zwłaszcza E i B). Właściwości zdrowotne amarantusa Nasiona amarantusa nie zawierają glutenu, więc z powodzeniem okazują się spożywane poprzez osoby będące na kuracji bezglutenowej albo chorujące na wszelkie przypadki nietolerancji tego białka.  

Obecna w nasionach amarantusa lizyna potrzebna bywa do wzrostu człowieczego ustroju,

naprawy komórek, wytwarzania hormonów i przeciwciał. Amarantus posiada dodatkowo cenne

dla człowieczego ustroju białka siarkowe: metioninę, cystynę i cysteinę (dzięki nim uznano amarantus za bardzo amarnatus  wartości  odżywczewartościową roślinę uprawną). Pod względem składników odżywczych nasiona szarłatu (amaranthus) zdecydowanie przewyższają pszenicę. Na podkreślenie zasługuje dodatkowo duża zawartość błonnika, który odgrywa istotną rolę ; odżywianiu i trzymaniu sylwetki. Ciekawymi substancjami bioaktywnymi, które mają nasiona amarantusa, okazują się dodatkowo skwaleny. Pełnią one rolę zarówno antyoksydantów, oraz deoksydantów. oddziałują jak odtrutka na wszelkiego rodzaju ksenobiotyki (substancje wytworzone w wyniku przemysłowej działalności człowieka, niewystępujące wcześniej w przyrodzie). Jednym z ubocznych substancji syntezy skwalenu bywa czynnik DHEA, ogólnie znany jako przedłużający młodość. W nasionach amarantusa zawarty bywa tłuszcz złożony z dużej ilości jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ze szczególnym uwzględnieniem kwasów GLA. Kwasy te obniżają zakres cholesterolu we krwi. Krem z dodatkiem oleju z nasion amarantusa może być stosowany zewnętrznie w celach profilaktycznych i leczniczych. opóźnia zewnętrzne efekty starzenia, pozwala w alergiach, suchości naskórka, łojotoku i łuszczeniu. Szarłat należy do roślin o wartościowym składzie, mimo wszystko posiada dodatkowo określone substancje antyżywieniowe – takie, które nie pozwalają na przyswajanie witamin i minerałów. Wśród tych składników odszukamy inhibitory trypsyny, fityniany i saponiny, które na powodzenie 7 właściwości zdrowotnych amarantusa rozkładają się w wyniku procesów termicznych (swędzenie, gotowanie, suszenie). elementem białkowym ograniczającym wartość pokarmową białka szarłatu bywa leucyna, która występuje w nadmiarze w ; do innych białek. Dlatego, żeby zdobyć zrównoważoną pulę aminokwasów dla chociazby chleba, najrozsądniej połączyć mąkę amarantusową z mąką z innych, tradycyjnych roślin zbożowych (pszenicy, orkiszu, kukurydzy). Wykorzystanie amarantusa w kuchni Amarantus w postaci ugotowanych ziaren najchętniej zwiększa zakres się do wypieków (chleba, ciastek, bazy do tart). Ponadto to wartościowy do tego do potraw wegetariańskich (zup, kotletów, klopsików albo w postaci farszu). Z amarantusa produkuje się dodatkowo mąkę, która może być dobrym uzupełnieniem innych mąk - dzięki znacznej zawartości składników mineralnych, podnosi wartość odżywczą artykułu albo dania. Mąka z amarantusa nie nadaje się mimo wszystko do wszystkich wypieków, bo nie posiada glutenu – białka uelastyczniającego ciasto. Trzeba dodatkowo mieć na uwadze, że ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, mąka ta szybko ulega jełczeniu, zatem nie może być za długo przechowywana. najrozsądniej samemu przyrządzić mąkę, mieląc bardzo drobno ziarna w młynku do kawy. Amarantus ekspandowany Popping, czyli amarantus ekspandowany bywa bardzo podbny do dmuchanego ryżu i ma neutralny odczucie smakowe. Amarantus ekspandowany możemy dorzucać do jogurtów, płatków, owoców. Bez obaw możemy podwać go nawet niewielkim dzieciom w postaci zupki mlecznej albo traktując popping za samodzielną przegryzkę, lekko posłodzoną miodem. Sposób przyrządzenia amarantusa (gotowanie) 1 część suchych ziaren amarantusa (np. 100 g), 2 partii h2o mineralnej (przy 100 gramach amarantusa, 200 ml h2o mineralnej). Przepis na gotowany amarantus bywa bardzo prosty. składniki wrzuć do garnka z grubym dnem i gotuj poprzez mniej więcej 15-20 minut na przeciętnym ogniu, aż cała woda zostanie wchłonięta. trzeba nieco posolić. Jeśli chcesz, by amarantus był więcej lepki i miał gęstość zbliżoną do kleiku, powinnaś podczas przygotowywania posiłków dolać nieco więcej h2o mineralnej i zamieszać. Kilka dni temu opublikowałam przepis na ciasto/chlebek bananowy, na bazie mąki konopnej i amarantusa. Otrzymałam kilka pytań na temat użytej mąki. W alt2 związku z tym, pierwotna pod lupę idzie mąka konopna. Mam nadzieję, że przedstawione właściwości zdrowotne, przekonają Was, aby tradycyjną białą mąkę, zastąpić zdrowszymi zamiennikami. Konopie- zanim wyobrazicie sobie wszelkiego rodzaju uzależnienia, marihuanę i śmiejące się buźki, przeczytajcie wpis do zakończenia. Az do XIX wieku konopie miały się świetnie. Od ponad tysiąca lat przed Chrystusem aż do 1883 roku naszej ery cannabis sativa (konopia siewna), była najsilniejszą uprawą rolną naszej planety (przeczytajcie tutaj bardzo interesującą historie takiej rośliny i to, jak rozpoczęła się nagonka na nią w Stanach Zjednoczonych na początku XX wieku). Konopie siewne były najpoważniejszym źródłem 1000 preparatów: większość światowego włókna, tkanin, oleju opałowego, papieru, kadzidła i leków i bogactwo jadalnego białka dla ludzi i zwierząt. Dlaczego zdelegalizowano uprawę konopi?

Całą historie przeczytacie pod linkiem, który wrzuciłam powyżej.

W skrócie, jeśli nie wiadomo o co chodzi, chodzi o środki finansowe. Kilku potentatów obawiając się strat we własnych amarantus  przepisy  przedsiębiorstwach, wypowiedziało walkę konopiom i tym, którzy ja uprawiali. i tak na dużo lat straciliśmy bogactwo przede wszystkim zadziwiających właściwości medycznych takiej rośliny. Na powodzenie, obecnie znów temat ustępuje do dyskusji, a konopie powracają do łask i zapomnianej chwały. W tym artykule, nie będę rozpisywać się na temat zadziwiających, medycznych zastosowań konopi, bo potrzebuje to osobnego wpisu, poprzedzonego zebraniem licznych informacji, (co zrobię niebawem).   Dziś o cechach mąki konopnej! Co bywa w niej specjalnego? Mąka konopna okaże się świetnym dodatkiem do waszych wypieków, stanowiąc doskonałe bogactwo białka i błonnika. Mąka konopna nie wzrasta, dlatego przy pieczeniu pieczywa albo ciast, które wymagają wzrostu, musicie wymieszać ja z odmienną mąką. stosunek ¼ maki konopnej okaże się dostateczny . Jeśli wzrost nie bywa ważny, jeśli pieczecie placki, krakersy, płaskie spody do ciast, wtedy obecność innej maki nie bywa tak istotna. Choć opłacalne jest mieć na uwadze, ze bywa to mąka dość widoczna w smaku, o ciemno-butelkowym kolorze, z nuta orzechowa, i nie każdemu możliwe że okaże się odpowiadał alt3 tak mocny smak. Parę dni temu upiekłam chlebek bananowy na bazie maki z amarantusa i konopnej i wyszedł bardzo dobry (przepis tutaj). Na polskich stronach znalazłam ja tutaj. Musze przyznać, ze tutaj w Brukseli kupiłam ja w sklepie ze zdrową pożywieniem dużo taniej niż ceny Polsce. Za znaczne pojemnik zapłaciłam ok. 4 euro. Na Polskich stronach cena to ok 23 zł. Ale możliwe że w Waszych miejscowych sklepach ze zdrową pożywieniem znajdziecie ją w lepszych cenach.   Mąka ta ma zadziwiające zdrowotne właściwości, a główne z nich przytoczyłam Wam poniżej: Mąka nie składa się z glutenu wiec bywa odpowiednia dla osób chorujących na Celiakie i walczących z nietolerancją glutenu okazuje się bardzo odżywcza, składa się z 5,6 % nienasyconych kwasów tłuszczowych, nieodzownych do prawidłowego funkcjonowania człowieczego ustroju : Omega 3 ( wspomagają krążenie), Omega 6 (dla odpowiedniego funkcjonowania mózgu, ludzkiego ustroju kości, metabolizmu); składa się z też kwas GLA- gamma linolenowy okazuje się źródłem aminokwasów w tym 9 nieodzownych aminokwasów egzogennych, których nasz organizm nie okazuje się produkowac składa się z dużo błonnika, niezbędnego dla funkcjonowania układu pokarmowego. Dzięki temu czujemy się pełni poprzez dłuższy pora okazuje się źródłem białka: 33 % liczna w substancje mineralne: magnez, wapń, żelazo, potas, fosfor, niacyna, ryboflawina, tiamina składa się z witaminę E (przeciwutleniacz, witamina niezbędna w profilaktyce raka) Mam nadzieję, że przekonałam Was do spróbowania takiej niesamowicie prawidłowej mąki. Chociaż mnóstwo odmian szarłatu bywa uważane za chwast, istnieje kilka odmian, które okazują się uprawiane jako warzywa liściaste i ziarna zbóż, i cenione za otrzymywane z nich olejki eteryczne. Nasiona amarantusa były cenione poprzez tysiące lat, w szczególności poprzez rdzenne kultury Ameryki Środkowej i Meksyku. Poznajmy niezwykłe właściwości zdrowotne takiej rośliny.

Amarantus, znany także jako szarłat, należy do najstarszych roślin uprawnych za granicą.

W okresie przed odkryciem Ameryki, obok fasoli, kukurydzy czy ziemniaki, stanowił jedną z podstaw zabiegu odchudzającej Majów, Inków i Azteków. Już starożytne ludy środkowoamerykańskie ceniły amarantus, zwłaszcza ze względu alt4 na wysoką zawartość białka, minerałów i witamin. Do dzisiaj okazał się on ogólny także pozostałych partiach świata, w tym w Europie i Ameryce Północnej. nadal bywa mimo wszystko przede wszystkim uprawiany i konsumujemy w Ameryce Środkowej. [toc label=”Spis treści” heading_levels=”2″] Podstawowa charakterystyka amarantusa Zarówno liście, i nasiona amarantusa okazują się niezwykle cenne z punktu widzenia ochrony człowieczego ludzkiego ustroju, niezależnie od tego, czy będziemy go spożywać jako warzywo, ziarna zbóż czy mąkę. Korzeń takiej rośliny traktowany bywa jak zdrowe warzywo, które posiada bogatą zawartość minerałów i doskonałych elementów diety odżywczych. Ze względu na wszechstronność oddziaływania i wysokie stężenie antyoksydantów i fitosteroli, amarantus bywa jednym z najbardziej wartościowych dla ludzkiego ustroju pokarmów. podstawowe z unikalnych właściwości natury zdrowotnej amarantusa to przede wszystkim zdolność do stymulowania wzrostu i naprawy komórek, skuteczne i prędkie łagodzenie wszelkich stanów zapalnych, zapobieganie niektórym poważnym i przewlekłym chorobom, zwiększenie wytrzymałości układu kostnego, regulacja ciśnienia krwi, wzmocnienie naturalnego systemu odpornościowego człowieczego ustroju, i maleje widoczności żylaków, utrzymanie prawidłowych włosów, czy pomoc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Dzięki swojemu potencjałowi zdrowotnemu wpisuje się do listy najlepszych elementów diety zabiegu odchudzającej. Właściwości odżywcze amarantusa

Amarantus bywa z pewnością jednym z najbardziej bogatych w świetnej jakości białko roślin,

będące koniecznym dla wzrostu i produkowania nowych komórek składnikiem odżywczym. posiada dość cenne popping  wartości  odżywczedla człowieczego ustroju białka siarkowe – cystynę, metioninę i cysteinę, dzięki czemu bywa atrakcyjny surowiec do uprawy, zapewniający bezpośrednie wymogu energetyczne człowieczego ustroju. Za dość cenne należy uznać, amarantus nie posiada w składzie glutenu, dlatego wielokrotnie poleca się go osobom uczulonym na ten składnik i ciepiącym na celiakię. okazuje się także treściwy w błonnik, dlatego sprawdza się we wszelkiego rodzaju dietach odchudzających. Indianie od stuleci uznają ziarno amarantusa za niezwykle ważny dar natury, który zapewniał więcej siły, sprawności fizycznej, ludzkiego ustroju i lepszego samopoczucia. Współcześnie możemy także wzmocnić swój tym wspaniałym zbożem. Poniżej przedstawiamy najważniejsze właściwości odżywcze ziaren szarłatu.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness