Ciepłe posiłki zimą - najlepsze przepisy!

Ciepłe posiłki zimą - najlepsze przepisy!

Redakcja

2017-10-02

brak komentarzy

przepisy  na  posiłki  zimą

W okresie zimowym zwiększona dawka pożywienia wyłącznie pielęgnuje dłużej ciepło, też nie pozwala popaść w gorszy humor.

Podobno spożywanie większej ilości pokarmów zimą nie okazuje się mimo wszystko wcale związane ze powiększonym apetytem. eksperymenty wykazały, że tak jak zwierzęta, które przystosowują się do zimowego letargu (nie do samego zimna, wyłącznie do braku ruchu jaki będą udowadniały poprzez całą zimę), tak też organizm człowieka przygotowuje się na czekającą go w okresie zimowym zmniejszoną dawka ruchu (nie tyczy się to rzecz jasna praktycznie wszystkich biegaczy, którzy w okresie zimowym właśnie budują swoje podstawy wytrzymałości poprzez dłuższe treningi). Istnieją natomiast określone wytyczne na temat odżywiania się zimą, które mogą wykonywać zarówno Ci w „biegowym letargu”, oraz Ci którzy zwiększyli swój kilometraż. Dzięki nim możemy odnieść dużo korzyści gdy za oknem mróz.   Jedz ciepłe posiłki To dość logiczne, że gdy okazuje się chłód, menu albo picie czegoś gorącego polepsza uczucie, że okazuje się nam ciepło. Innym sposobem, dzięki którym możemy rozgrzać się spożywaniem, okazuje się odpowiednio mocne przyprawienie dania, dzięki czemu możemy odczuć „palące” ciepło.   Dlaczego zimą tyjesz? spożywanie na stany depresyjne niedobór światła słonecznego wywoływany krótciepłe  jedzenie  zima  kim dniem może spowodować tzw. SAD (ang. Seasonal affective disorder) albo powszechnie mówciepłe  daniaiąc stany depresyjne zimową. Według specjalistów, ta postać stanów depresyjnych powoduje aż 10% wszystkich niebezpiecznych zaburzeń depresyjnych. Osoby dotknięci SAD są osowiałe, stale zmęczone, stale się czegoś obawiają, czują się rozdrażnione, mają problemy z koncentracją, czy mogą wystrzegać się spotkań z ludźmi oraz jakiejkolwiek działalności publicznej. Niestety w takich przypadkach występują też zazwyczaj symptomy fizjologiczne, takie jak przejadanie się oraz nadmierna Ciepłe posiłki - podstawa odżywiania w zimie ospałość. zwłaszcza powszechną dolegliwością fizyczną okazuje się zwiększony apetyt na pokarmy zasobne w węglowodany. Niektóre osoby określiły, że o mnóstwo dobrze czują się po spożyciu węglowodanów. Więc jeśli już dopadło Cię SAD to w miejsce sięgać po ciastka albo inne słodycze, wybierz zdrowszą opcję – czyli węglowodany złożone. Wcale nie tłusto oraz kalorycznie. Ważna okazuje się temperatura składników, a przy tym sposób przyrządzania posiłków oraz dobór substancji wykorzystanych do ich przyrządzenia. Jak się więc odżywiać, żeby skutecznie zatrzymać ciepło? z pomocą dietetyka przygotowaliśmy kilka przydatnych wskazówek. Z organizmem okazuje się jak z piecem – będzie wystarczające pozytywny opał oraz temperatura wnętrza rośnie. Jakiego potrzebuje ciało? Podstawą okazuje się zbilansowana jadłospis oparta na ciepłych posiłkach oraz napojach, a dodatkowo uwzględniająca artykuły o cechach rozgrzewających. Wartość energetyczną składników da się też podkręcić przez odpowiednie gotowanie. Zbilansowana jadłospis licznych z nas wydaje się, że zimą dodamy organizmowi energii, jeśli zwiększymy wartość kaloryczną składników. W rzeczywistości okazuje się wręcz przeciwnie – nasze zapotrzebowanie się nie zmienia, a zdarza się wręcz, że maleje, co wynika z zazwyczaj mniejszej aktywności

fizycznej w okresie zimowym – wyjaśnia Justyna Jasik, dietetyczka z Centrum Dietetycznego

„Naturhouse Wilanów” w Warszawie. Przy czym błędem okazuje się też korzystanie z ; restrykcyjnych diet odchudzających. Bez względu na porę roku poleca się regularne posiłki, które pozwalają na bieżąco wykorzystywać energię z pożywienia. Temperatura składników Zimą dobrze wybierać ciepłe posiłki. Dzięki nim organizm nie zużywa energii na podgrzanie pokarmów w żołądku, a ciepłe dania wywołują zwiększoną termogenezę poposiłkową, co w konsekwencji przyspiesza metabolizm – tłumaczy J. Jasik. Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności oraz Żywienia optymalne temperatury dla zupy to przynajmniej 75 st. C, a dla alt2 gorącego drugiego dania 63 st. C. Jeśli nie mamy mimo wszystko momentu oraz warunków na zjedzenie podgrzanego spożywania, to trzeba wspomóc się chociaż rozgrzanym napojem. Szczególnie zaleca się herbaty z rozgrzewającymi dodatkami (goździki, imbir, miód, cynamon, sok z malin). trzeba je popijać do śniadania, w przerwie w biurze oraz przed snem. Sposób przyrządzania posiłków Dłużej oraz w lepszej temperaturze. Taki sposób przyrządzania posiłków potęguje właściwości rozgrzewające składników. Zachować je pomoże pieczenie, grillowanie, smażenie, prażenie czy poddawanie obróbce w szybkowarze. Odwrotny efekt uzyskamy natomiast, gotując artykuły w dużej ilości płynu (jeśli już, to skuteczniej w niewielkiej ilości oraz na wolnym ogniu) czy blanszując. Ochładzająco na organizm może też działać przygotowywanie składników wyłącznie z surowych substancji. W uzyskaniu rozgrzewającej energii nie pomoże im nawet gotowanie, choć zgodnie z teorią tzw. diety Pięciu Przemian artykuły o cechach chłodzących mogą osiągnąć dzięki temu neutralny charakter oraz będą bardzo strawniejsze niż surowe – podsuwała dietetyczka. Gorące produkty stosuje się zwłaszcza w chłodnej porze roku, aby ochronić organizm przed chłodem albo zdusić w zarodku rozpoczynające się przeziębienie. Kiedy za oknem okaże się ziąb, nie jedzmy tego, co dodatkowo wychładza organizm. surówkę grecką pozostawmy skuteczniej Grekom. Dla nas zdrowsza okaże się surówka z kiszonej kapusty. Najzdrowsze bywa ponieważ dla nas odżywianie się w zgodzie z rytmem natury. Gorące produkty spożywcze, takie jak: baranina pieprz gałka muszkatołowa zdecydowane w smaku przyprawy, np. chili herbata z kopru włoskiego herbata yogi grzane wino wysokoprocentowy alkohol pomagają silnie rozgrzewająco na organizm oraz zapobiegają niedoborowi Jang. zdecydowane w smaku przyprawy, alkohol chronią ciało przed nadmiarem bakterii, ale mogą przy nadmiarze wywoływać silne symptomy wyłącznie na płaszczyźnie ludzkiego ustroju, ale również emocji. alt3 Błędem bywa picie piwa przed wyjściem na chłód, gdyż jego ostry smak otwiera pory na powierzchni oraz chłód dodatkowo skuteczniej wnika do ludzkiego ustroju. Przy nadmiernym rozdrażnieniu, agresji oraz pozostałych objawach, wskazujących na gorąco albo zapalenia, należy ściśle unikać wszelkich gorących czynników oraz używek. Podobnie przy zaburzeniach snu, nocnych potach, dolegliwościach klimakteryjnych, wewnętrznym niepokoju, nerwowości. Przy ostrożnym dawkowaniu da się korzystać z

nich przez cały rok, aby poprawić strawność potraw, przeciwdziałać wrażliwości na chłód oraz

równoważyć chłodzące oddziaływanie chłodnych potraw. ogrzej ciało od środka Zimą powinniśmy jeść to, co daje się przechować w naturalnych warunkach, np. w piwnicy – radzi Dominika Adamczyk, właścicielka Tao ludzkiego ustroju. Intuicyjną wiedzę o odżywianiu w zgodzie z klimatem odnajdziemy w tradycji kulinarnej każdego narodu. W naszej, przykładem bywa przaśny bigos albo babciny rosół, który długo gotowany ma dużo wspólnego z tzw. zupą mocy. Nazwę takiej dania stworzyli Chińczycy – autorzy taoistycznych receptur kuchennych sprzed tysięcy lat. Dziś coraz więcej ludzi uczy się gotować według chińskich Zasad Pięciu Przemian, które pochodzą z taoizmu, a unoszą kondycję oraz wzmacniają odporność. Jeśli weźmiemy je sobie do serca, z całą pewnością nie będziemy dygotać z zimna, a z upływem czasu zapomnimy o przeziębieniach. Podstawowe reguły są nieskomplikowane. Sięgajmy po produkty które są dostępne zimą. A bywa ich całe mnóstwo: por, jarmuż, brukselka, kartofle, marchew, pietruszka, seler, cebula, czosnek, dynia, rzepa, brukiew, pasternak oraz kapusta. Jedzmy jak najwięcej ciepłych dań Dobre zimą będą wszelkie zboża: kasza gryczana, jaglana, owies, jęczmień, płatki z płatków owsianych. Przed gotowaniem najrozsądniej je uprażyć, ponieważ wtedy zwiększamy ich rozgrzewające oddziaływanie. Zima to też najmocniejszy okres, by rozsmakować się w potrawach z grochu, soczewicy oraz fasoli. alt4 Pamiętajmy też o orzechach, pestkach, nasionach, suszonych owocach oraz grzybach. Zima to okres zimna oraz wilgoci. Dlatego najrozsądniej zrezygnować ze wszystkiego, co wyziębia nasz organizm. zwanych zwanych inaczej prosto o infekcje nosogardła. chłód oraz wilgoć to przede wszystkim cechy nabiału. najdogodniej jeść go o takiej porze roku okazjonalnie. Wielkim błędem bywa też objadanie się wszelkimi owocami tropikalnymi. pociechy odżywiane zimą owocami cytrusowymi chodzą stale zakatarzone oraz mają kłopoty z nauką. mama natura nie bez powodu obdarowała nimi mieszkańców krajów gorących, ponieważ mają oddziaływanie chłodzące. Jeśli kusi Cię banan, to przynajmniej usmaż go na patelni z cynamonem oraz imbirem. Unikaj też pomidorów, ogórków, sałat – to jarzyny letnie. Lekka oraz zdrowa dietę zalecana w Europie, składająca się z chudego białym serze oraz mleka, jogurtu, surowych owoców oraz warzyw bywa w rzeczywistości zabójcza. dietę ta bywa rachunkiem kalorii oraz pierwiastków wyplutym z komputera, bez brania pod uwagę skomplikowanych zależności pomiędzy naturą pożywienia a wewnętrzną energią ludzkiego ustroju. Nie chodzi przecież o to, żeby zdobyć spadek masy ciała kosztem osłabienia odporności ludzkiego ustroju? Będziesz chudy, ale chorowity oraz słaby umysłowo. Dania w sam raz na zimę: długo ugotowane, zupy warzywne z dodatkiem kasz oraz nasion strączkowych; sosy warzywne, kotlety oraz swędzenie jarskie z sosami do kasz oraz makaronów razowych; jarzyny, zwłaszcza korzeniowe oraz kapustne, ¾ w postaci gotowanej, duszonej oraz blanszowanej oraz ¼ w postaci kiszonek; kiszonki w formie potraw gotowanych (bigosy, jarskie zupy); placki, naleśniki, pierogi, paszteciki oraz racuchy; płatki zbożowe ugotowane z dodatkiem suszonych owoców oraz podawane z prażonymi albo zmielonymi nasionami; desery z gotowanych bakalii oraz jabłek zagęszczonych skrobią kukurydzianą; herbaty oraz kompoty z imbirem, kardamonem, cynamonem oraz goździkami.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness