Co jeść, żeby mieć białe zęby? To Cię zaskoczy!

Co jeść, żeby mieć białe zęby? To Cię zaskoczy!

Redakcja

2017-10-02

brak komentarzy

Śnieżnobiały uśmiech dorzuca uroku oraz pewności siebie, oraz odejmuje lat.co  na  białe  zęby

To właśnie on sprawia, że robimy dobre odczucie już podczas pierwszego spotkania. dobrze postarać się o prezencję zębów. Sposobów wybielania zębów okazuje się dużo – od wyspecjalizowanych elementów diety oraz zabiegów dentystycznych, jakie zapewnia stomatologia estetyczna, do dobrze przemyślanej diety. Wiadomo przecież, że to, co jemy, wpływa na kolor zębów. Niektóre jarzyny, owocei inne składniki spożywcze służą w osiągnięciu śnieżnobiałego uśmiechu. O jakich produktach mowa? Jak jabłka, kalafior, seler oraz marchew mogą udzielić pomocy w wybielaniu zębów? Otóż w czasie posiłków te składniki oddziałują podobnie do papieru ściernego, oczyszczając zęby z osadu nazębnego. da się powiedzieć, że są to bezpieczne szczoteczki do zębów. Poza tym te jarzyny oraz owoce stymulują produkcję śliny. Ślina tymczasem zapobiega powstawaniu się płytkinazębnej, do której prosto przywiera zanieczyszczenia. Śnieżnobiały uśmiech dorzuca uroku oraz pewności siebie, oraz odejmuje lat. To właśnie on sprawia, że robimy dobre odczucie już podczas pierwszego spotkania.... Wybierz cytrusy oraz truskawki! Kwas zawarty w pomarańczy oraz ananasie może wybielić powierzchnię zębów. Dodatkowo, kwas z cytrusów posiada w zawartości enzymy, które niszczą bakterie mogące prowadzić do psucia się zębów, a co za tym idzie – nieświeżego oddechu. Substancje trwające w cytrusach pobudzają produkcję ś  jak  mieć  białe  zębyliny mającej oddziaływanie antybakteryjne, oraz usuwają plamy powstałe w wyniku picia kawy, coca-coli oraz czerwonego wina. dobrze dotknąć także po truskawki. Te zawierają enzym – kwas maleinowy, który ma właściwości wybielające. weź po nabiał! Mleko oraz składniki mleczne, takie Co jeść, żeby mieć białe i zdrowe zęby? jak jogurt oraz twaróg, zawierają kwas mlekowy, który może ochraniać przed psuciem się zębów. Według profesjonalistów proteiny trwające w jogurcie przywierają do zębów, działając jak tarcza ochronna przed atakiem kwasów powodujących ubytki nazębne. menu białym serze natomiast wzmaga produkcję śliny, która usuwa zanieczyszczenia z zębów. Poza tym nabiał okazuje się zasobny w wapń, który ochrania oraz wzmacnia kości utrzymujące zęby we właściwym miejscu. Aby zachować biały uśmiech, należy zwracać uwagę także na składniki, których nie powinniśmy używać. dobrze okazuco  jeść  na  białe  zęby  je się unikać posiłków, które zostawia plamy na zębach. Gdy spojrzysz na budowę zęba pod mikroskopem, okazuje się on wyglądał jak gąbka z niewielkimi otworami. Gdy wybieramy barwiące dania lub napoje, ich cząstki przedostają się do tych niewielkich otworów oraz razem z upływem okresu przekształcają się w ciemne plamy nazębne. Największe zło dla zębów to coca-cola. taki napój ; posiada w zawartości kwasy powiększające otwory w tkance zęba, ale również przynosi ich ubarwienie na ciemny kolor. Jeśli nie możesz opanować się od coca-coli, postaraj się unikać odrębnych elementów diety barwiących – od wcześniej wspomnianej kawy, herbaty oraz wina, do sosu sojowego oraz tytoniu. Potrzeba tylko siedmiu minut, aby rozpoczął się proces niszczenia tkanki zęba. Możesz mimo wszystko prosto temu zapobiec. okaże się wystarczająca, że przepłuczesz zęby czystą wodą przed sięgnięciem po szczoteczkę do zębów. Jeśli nie posiadasz pod ręką s

zczoteczki lub wody, wybierz gumy bez cukru. Żując je, usuniesz z zębów cząstki pożywienia

przyczyniające się do ich niszczenia. Olśniewający oraz alt2 śnieżnobiały uśmiech to marzenie licznych z nas. Nic dziwnego – podnosi atrakcyjność oraz przyciąga spojrzenie. niejednokrotnie sprawia, że czujemy się więcej pewni siebie oraz mamy lepsze samopoczucie. Czy mimo wszystko pomogą regularne przeglądy dentystyczne, usuwanie kamienia nazębnego oraz codzienne dbanie o higienę jamy ustnej? Okazuje się, że niekoniecznie. Wpływ na zęby ma przecież też to, co nakładamy do talerza. Nieestetyczne przebarwienia na zębach mogą powodować takie produkty jak: kawa, herbata, papierosy czy czerwone wino. Na los są również takie, które otwierają perspektywy przywrócić nieziemską biel zębów. kuracja dietetyczna dobra dla zębów powinna zawierać dużo wapnia, tłuszcze oraz wit.. Czy wiesz, że truskawki mają właściwości wybielające zęby, marchew oczyszcza przestrzenie międzyzębowe, a zielona herbata dostarcza fluoru? Sprawdź, co jeść, żeby twoje zęby były białe oraz zdrowe. – Uśmiech okazuje się najlepszą wizytówką człowieka, a zdrowe oraz białe zęby są jego podstawą. Osoby chcące zachować piękny uśmiech na mnóstwo lat, poza właściwą higieną jamy ustnej oraz regularnymi wizytami kontrolnymi u stomatologa, powinny mieć świadomość o prawidłowej diecie, kryjącej odpowiednie ilości witamin oraz składników ułatwiających ich wchłanianie. W zamiarze zachowania prawidłowych zębów konieczne okazuje się również zmniejszenie spożycia niektórych suplementów, zwłaszcza cukrów będących najlepszym medium dla kwasów uszkadzających szkliwo oraz prowadzących do ubytków w tkance zęba. Nie przesadzajmy także ze spożyciem suplementów utrudniających przyswajanie wapnia – mówi lek. stom. Adrianna Badora z Centrum Implantologii oraz Ortodoncji w Brennej. Przetwory mleczne dopomogą zęby Zbawienny wpływ na zęby ma wapń. okazuje się on koniecznym minerałem alt3 budulcowym, odpowiedzialnym za strukturę zębów. Najlepszym dostawcą wapnia są produkty mleczne, takie jak: jogurt prawidłowy, kefir czy maślanka. Niedobór wapnia może być natomiast poważnym defektem, objawiającym się częstymi złamaniami, kruchością oraz próchnicą zębów. Dlatego osoby uczulone na białko mleka krowiego, powinny regularnie wykonywać ; dostarczające wapń, lub pić mleko kozie, które również posiada duże ilości wapnia. Żółty ser redukuje zagrożenie rozwoju próchnicy Żucie żółtego sera podnosi pH płytki nazębnej, zmniejszając jednakowym zagrożenie rozwoju próchnicy oraz zapalenia dziąseł. faktorem natychmiastowego oraz długotrwałego wzrostu pH płytki nazębnej, po spożyciu żółtego sera, są najprawdopodobniej występujące w nim substancje, które mocno stymulują wytwarzanie śliny, działającej jako własnego rodzaju bufor zabezpieczający przed spadkiem pH. Ser posiada także difosforany, wykorzystywane zazwyczaj wytwarzania past do zębów, których zadaniem okazuje się zwiększenie szkliwa poddawanego niekorzystnemu działaniu kwasów. Tłuste ryby biorą udział w mineralizacji zębów Wapń skuteczniej absorbowany do człowieczego ustroju, dzięki wit. D. Najlepszym jej źródłem są tłuste ryby, takie jak łosoś oraz makrela. Witamina D ma kluczowe wartość dla twardości zębów oraz kości, ze względu na to że reguluje w organizmie gospodarkę wapniowo-fosforanową oraz okazuje się odpowiadający za prawidłową mineralizację szkliwa zębów. Brokuły zawierają substancje chroniące przed paradontozą Brokuły są najlepszym bezpiecznym źródłem koenzymu Q10, który wpływa na procesy energetyczne w organizmie. wzmaga on odporność, wpływa na kondycję przyzębia oraz ochrania dziąsła przed bakteriami powodującymi groźną chorobę – paradontozę, na którą według szacunków może chorować nawet 70 procentach ludzi w podeszłym wieku. Brokuły zawierają także spore ilości alt4 wapnia, zapobiegają odsłanianiu szyjek zębowych. Pamiętajmy mimo wszystko, że dla optymalnych składników odżywczych brokułów, nie należy gotować dłużej niż pięć minut. Marchew ma właściwości szczoteczki do zębów – obfita w witaminę A marchew wzmacnia oraz utrzymuje w świetnym stanie dziąsła, mineralizuje zęby oraz uaktywnia wytwarzanie śliny, która niszczy groźne bakterie powstałe w jamie ustnej. Surowa marchew może także w ekstremalnych sytuacjach zastąpić szczoteczkę do zębów, ze względu na to że świetnie oczyszcza przestrzenie międzyzębowe z resztek pokarmowych, pomagając jednakowym w bitwie z

kamieniem nazębnym. Surowa marchew, ma także wartość dla zdrowia zębów niedużych pociech.

Spożywanie jej wpływa na formowanie prawidłowego zgryzu oraz prostuje zęby. Z tego względu, surową przegryzkę swobodnie trzeba serwować maluchowi, od chwili kiedy wyłącznie zaczną wyrzynać się pierwsze zęby. Truskawki wybielają zęby Choć truskawki przenigdy nie zastąpią profesjonalnego wybielania w gabinecie, to zawierają spore ilości kwasu jabłkowego, który okazuje się jednym z podstawowych składników past wybielających. Chcąc mieć zdrowe zęby, truskawki trzeba jeść jak bardzo często, ze względu na to że poza właściwościami wybielającymi, zapobiegają także osadzaniu się kamienia na zębach oraz odgrywają znaczącą rolę przy zapaleniach jamy ustnej. Te smaczne owoce skutecznie czyszczą miejsca chorobowo zmienione, ; posiadają liczne właściwości odżywcze. Zielona herbata fluoryzuje zęby W jednej filiżance tego napoju znajduje się średnio 0,3 mg fluoru, który skutecznie walczy z próchnicą, wzmacnia zębinę oraz szkliwo zębów. Wypicie 3 filiżanek zielonej herbaty dziennie zapewnia niezbędną dawkę fluoru oraz dostarcza polifenole, substancje o cechach przeciwbakteryjnych.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness