Czy Polacy jedzą niezdrowo? Zobacz jakie mają wymówki!

Czy Polacy jedzą niezdrowo? Zobacz jakie mają wymówki!

Redakcja

2017-07-18

brak komentarzy

W raporcie zbadano m.in. jak o swoją codzienną dietę dbają Polacy, czy wykorzystują się do zaleceń ekspertów, ; jaką pozycję w polskim menu zajmują przekąski.  Eksperci od dietetyki podkreślają, że w drodze do organizmu istotne bywa regularne jadłospis, a nie głodzenie, dlatego w ciągu dnia należy spożywać co najmniej pięć dań: 3 główne oraz 2 przekąski. Według raportu „Od spożywania humor się zmienia” Polacy regularnie spożywają trzy podstawowe posiłki tj. śniadanie, co deklaruje aż ponad 93 procent badanych, posiłek - niemal 99 procent ankietowanych oraz  kolację - 84 procent respondentów. mimo wszystko o jedzeniu zarówno drugiego śniadania, jak także podwieczorku zapomina co trzeci Polak. W prawidłowo zbilansowanej zabiegu ważna bywa także pora, w jakiej spożywamy wszystkie posiłki. Jak się okazuje Polacy „przepisowo” jedzą jedynie śniadanie, pomiędzy godziną 7 a 8 oraz lunch, między 10 a 11. Pozostałe posiłki najchętniej nie okazują się spożywane w rekomendowanych poprzez specjalistów porach. podstawowy posiłek jadany bywa o dwie albo trzy h później od zalecanego czasu, posiłek wieczorny o jedną albo dwie h później, natomiast kolację najchętniej konsumuje się po godzinie 20, podczas gdy Jak Polacy tłumaczą jedzenie niezdrowych przekąsek? ostatni posiłek dnia należy jeść najpóźniej o godzinie 19. Z analiz wynika także, że w szczególności regularnie jedzą nowo-upieczeni Polacy.

Co trzeci z owej grupy respondentów je śniadanie w porach od 6 do 7

. Niestety, razem z  wiekiem ulega zmianiom harmonogram spożywania: pomijanie dań oraz nieregularne jadłospis. Ponadto faceci najchętniej spożywają posiłek w późniejszych porach, natomiast kobiety przeważnie omijają kolację. – Raport „Od spożywania humor się zmienia” w klarowny sposób pokazał stosunek Polaków do przekąsek oraz pozostałych dań w ciągu dnia. Badanie pokazało nam jak ważna bywa edukacja oraz wskazanie prawidłowego kierunku Polakom w zakresie dietetyki. Dlatego też firma Kupiec ruszyła z nową kampanią „Zdrowa inspiracja każdego dnia” promującą wafle ryżowe, w której ukazane okazują się kupione inspiracje na smaczne oraz jednocześnie lekkie przekąski odpowiednie na każdą szansę , porę dnia, czy na poprawę humoru – mówi Izabela Jaskólska, Dyrektor Marketingu Kupiec. Mimo, że niemal 1/2 z nas (45 procentach) ma wyrzuty sumienia, a co czwarty Polak chowa się przed przyjaciółmi podjadając tuczące smakołyki, nadal nie zmieniamy swoich przyzwyczajeń. Jak wynika z badania IRCenter przeprowadzonego w lutym 2014 roku, niemal 1/2 Polaków alt2 (47 procentach) codziennie je różnego rodzaju przekąski.

Niemal każdy z nas podjada coś niekoniecznie zdrowego przynajmniej raz w tyg. (81 procentach).

W polskim jadłospisie zazwyczaj pojawiają się chipsy (51 procentach) oraz fast foody (43 procentach) oraz przekąski typu instant (40 procentach). Mitem okazało się, że wybieramy wysokokaloryczne menu ze względu na niedobór czasu. Badanie udowodniło, że najchętniej podjadamy w domowym zaciszu, siedząc przed telewizorem czy komputerem. 74 procentach Polaków jada niezdrowe przekąski, doskonale zdając sobie sprawę z ich kaloryczności oraz wysokiej zawartości cukrów. Niemal 1/2 z nas ma wyrzuty sumienia po zjedzeniu małowartościowego daniu (45 procentach). To, co musi nami wstrząsnąć to procent ludzi, które chowają się przed najbliższymi jedząc w joggingu puste kalorie - 23 procentach Co czwarty Polak nie chce by widziano go z niezdrowymi przekąskami w ręku. Badanie „Co Ci szkodzi?   Z analiz wynika, że Polacy najbardziej lubią: solone krakersy, precelki, chipsy, chrupki oraz orzeszki. – W Polsce najpopularniejsze smaki słonych przekąsek to zielona cebulka oraz papryka. To okazują się 2 smaki, które dominują niezmiennie od 20 paru lat. Co roku wprowadzamy różne warianty, gdyż Polacy okazują się alt3 konsumentami dość wymagającymi. okazują się dość otwarci na nowe smaki, nowe kształty, nowe oferty oraz zamierzają mieć możliwość spróbowania czegoś innego – tłumaczy Małgorzata Skonieczna, dyrektor ds. komunikacji korporacyjnej na Europę Centralną w PepsiCo, w rozmowie z agencją Newseria Biznes.

Efekt? Sprzedaż słonych przekąsek wzrasta.

W ubiegłym roku na chipsy wydaliśmy więcej niż w roku 2013. Z jednej strony taki wynik nie powinien zaskakiwać, skoro wiadomo, że Polacy takimi przekąskami zajadają się ochoczo. Z drugiej strony obszerniejsza sprzedaż dziwi w kraju, w którym zapanowała moda na zdrowy tryb funkcjonowania. W ostatnim czasie dużo było powiedziane o tym, że spożywanie słonych przekąsek niszczy zdrowie. Dlaczego nam to umknęło? substancje na cenzurowanym Słone przekąski uważane okazują się za tzw. śmieciowe spożywanie. Zabójcza w nich okazuje się przede wszystkim sólnazywana „białą zgonem” – w mnóstwo takiego rodzaju suplementów to centralny składnik. Sól w niewielkich proporcjach okazuje się oczywiście potrzebna naszemu organizmowi, występuje ona mimo wszystko w tylu pokarmach, że zdaniem dietetyków nie musimy szukać naddanych jej źródeł, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na taki składnik.

Wręcz przeciwnie – Światowa Organizacja zdrowia (WHO) przypomina

, że picie soli w ciągu dnia musi przekraczać 5 g, co alt4 odpowiada płaskiej łyżeczce. Jeśli wcinasz słone przekąski, niejednokrotnie przekraczasz tę normę. krakersy, krakersy, chipsy, popcorn, talarki, nachosy, solone orzeszki, prażynki – okazuje się dużo okazji, by po nie dotknąć. Chrupiemy je między posiłkami, przed telewizorem, przy komputerze, podczas edukacji, przy piwie, w kinie, na plaży, podczas spotkania z przyjaciółmi czy imprezy w klubie… okazują się smaczne, sprawdzają się podczas spotkań towarzyskich, nie kosztują dużo. Według analiz TNS OBOP lubimy słone przekąski, bo kojarzą nam się z czymś szybkim oraz przyjemnym. Nie musimy jeść ich przy stole. Poza tym sprawdzają się, gdy dopada nas nagły nieposkromiony apetyt. Z analiz wynika, że Polacy najbardziej lubią: solone krakersy, precelki, chipsy, chrupki oraz orzeszki. – W Polsce najpopularniejsze smaki słonych przekąsek to zielona cebulka oraz papryka. To okazują się 2 smaki, które dominują niezmiennie od 20 paru lat. Co roku wprowadzamy różne warianty, gdyż Polacy okazują się konsumentami dość wymagającymi. okazują się dość otwarci na nowe smaki, nowe kształty, nowe oferty oraz zamierzają mieć możliwość spróbowania czegoś innego – tłumaczy Małgorzata Skonieczna, dyrektor ds. komunikacji korporacyjnej na Europę Centralną w PepsiCo, w rozmowie z agencją Newseria Biznes.

 

Zobacz też 

Opaski Winylowe 

Event Warszawa


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness