Czy lody są tuczące? Poznaj w końcu prawdę!

Czy lody są tuczące? Poznaj w końcu prawdę!

Redakcja

2017-08-08

brak komentarzy

Lodowa okazja przywraca o zawrót głowy.czy  da  się  jeść  lody  na  diecie

Szczególnie te kolorowe lody, wyglądające jak z bajki, najbardziej przyciągają pociech. Tyle że taki ładny kolor i zapach to czysta chemia, a nie prawdziwe owoce. – Zakręcić lodów zrobionych z owoców po prostu się nie da. Resztki owoców zapchałyby dysze, więc stosuje się proszek i wodę – wyjaśnia pracownica lodziarni w Olsztynie. – To tanie i nieskomplikowane metody – dorzuca.     Co dodatkowo okazuje się w lodach? Barwniki, szkodliwe tłuszcze, zagęstniki. Jeżeli lody mają za bardzo żywotny kolor, nie kupujmy ich. Możemy być pewni, że taki bajeczny kolor otrzymano, dodając sztuczny barwnik. dietetycy przestrzegają przed jedzeniem chemicznych lodów. – Jeżeli mają substancje E, zrezygnujmy z ich kupna – radzi lek. Waldemar Pawłowski. – zawarte chemiczne substancje wywołują u człowieka nadwagę, a poprzez to miażdżycę i alergie – dorzuca doktor. dopilnuj na chemiczne lody: Kolor: Jeżeli lody mają za bardzo żywotny kolor, nie kupujmy ich. Możemy być pewni, że taki bajeczny kolor otrzymano dodając sztuczne barwniki. Powąchaj! W przemysłowych lodach wyczujesz chemię. Czytaj etykietę na opakowaniu. Jeżeli w zawartości lodów występuje E466 (emulgator), E407, E410, E412 (zagęstniki) nie kupujmy ich! Najesz się trzema kulkami. To zasada na sprawdzenie loda, ale niestety zaledwie po jego zjedzeniu. ponieważ dobre lody da się poznać po tym, że po zjedzeniu trzech kulek czujemy się najedzeni! moment ważności. Przemysłowe lody z fabryki mają zazwyczaj ponad roczny moment Czy lody tuczą? Poznaj o nich całą prawdę! przydatności do spożycia. Tradycyjne lody z rzemieślniczej lodziarni, zaledwie kilkutygodniowy.  lody  na  redukcji

Lody to wyśmienity deser, szczególnie obecnie, letnią porą.

Krąży na ich temat mnóstwo mitów i opowieści. Które z nich są prawdziwe, które wyssane z palca? Na co należy uważać przy jedzeniu lodów? dowiesz się z naszego treści. Lodowe mity zwłaszcza powszechnym przekonaniem dot. lodów okazuje się to, że wywołują one anginę i że ; je jeść wyłącznie latem. Tymczasem angina nie ma nic wspólnego z lodami! Ból gardła po zjedzeniu lodów zazwyczaj okazuje się spowodowany nagłymi zmianami temperatur w naszym przełyku. Łapczywe menu lodów w gorący dzień, popijanie ich gorącymi płynami sprawia, że żyły i tętnice przełyku na zmianę kurczą się i rozszerzają. To jak skok do lodowatej płynu w gorący dzień – prawdziwy szok termiczny. Lody powinniśmy jeść powoli, rozpuszczając je na języku, nie powinniśmy też przeholować z ich zawartością. Co więcej – ochładzanie gardła w ten sposób może przyczynić się do złagodzenia objawów anginy! Kolejnym błędnym przekonaniem okazuje się wiara, że skoro lody są zimne, to mają mniej kalorii, gdyż organizm najpierw powinna je ogrzać, poprzez co zużywa energię. okazuje się to nieprawda, gdyż deser, który dociera do naszego żołądka okazuje się już w całości ogrzany i rozpuszczony – chyba, że jemy naprawdę łapczywie, wtedy czekają nas nieprzyjemne sensacje żołądkowe. Lody stanowią jeden z ulubionych polskich deserów, którymi delektujemy się ochoczo, niezależnie od pory roku – alt2 wynika z sondaży przeprowadzonych poprzez TNS OBOP. Osoby dbające o linię omijają mimo wszystko „lodowe” budki szerokim łukiem. A jeśli już skuszą się na mroźne co nieco, nękają ich wyrzuty sumienia. bo przecież lody tuczą... eksperci nie zaprzeczają, że lodowe desery są pełne kalorii, ale w porównaniu z innymi słodyczami wypadają pod tym względem nienajgorzej. Jednocześnie podkreślają ich zalety. Lody wzbogacają nasze menu o istotne wit. i mikroelementy. W upalne dni znakomicie orzeźwiają i gaszą pragnienie. Dostarczają kościom tak potrzebnego wapnia, regulują ciśnienie tętnicze krwi i poprawiają odporność organizmu na wirusy i bakterie. są lekkostrawne i nie skutkują tym uczucia ciężkości, charakterystycznego dla innych łakoci. Lżejszą ich odmianą są sorbety. korzystniejsze niż ciastko – Lody spożywane samodzielnie, bez dodatków, jak bita śmietana, smakowe sosy, likiery czy bakalie są dużo mniej pełne kalorii w porównaniu z innymi słodyczami – mówi dietetyk Marzena Królikowska z Sosnowca. – Dla przykładu porcja napoleonki to 300 kcal, tabliczka słodyczy — ponad 500 kcal, a śmietankowy Big Milk (rodzaj loda) to zaledwie 87 kcal. To mniej niż kubeczek jogurtu (mniej więcej 200 kcal) – wylicza Królikowska.

z wyjątkiem cukru (który rzeczywiście okazuje się tuczący!),   lody  na  dicie

lody składają się przeważnie z płynu i przetworzonego mleka. Mrożone produkty mleczne klasyfikowane są jako niskotłuszczowy nabiał. Mogą więc stanowić ważny składnik kuracji odchudzającej w profilaktyce takich schorzeń, jak miażdżyca i przypadłości nowotworowe, dodatkowo wpływać na prawidłowy rozwijanie się organizmu alt3 w czasie wzrostu. Mroźne wit. Lody orzeźwiają i gaszą pragnienie, ale także dostarczają potrzebnych mikroelementów, takich jak fosfor, potas, żelazo i magnez. są także źródłem witamin A, C, D, E, PP, a zwłaszcza witamin z grupy B. Zawarty w lodach wapń buduje i wzmacnia kości i redukuje niebezpieczeństwo wystąpienia krzywicy u najmłodszych i osteoporozy u dorosłych. Może także pozytywnie oddziaływać na naszą sylwetkę, gdyż redukuje syntezę tłuszczu i kumulowanie się tłuszczowej i sprzyja spalaniu zapasowego tłuszczu. Nie bój się zimna przeciwnie do chłodnych napojów, które dość szybko pokonują nasz układ pokarmowy, lody wolniej docierają do żołądka, dzięki czemu są tylko odrobinę chłodniejsze od stałej ciepłoty naszego ciała i nie stwarzają niebezpieczeństwa osłabienia odporności organizmu – twierdzą specjaliści ds. żywienia. – Aby nie narazić się mimo wszystko na przypadłości gardła, pamiętajmy, że lody trzeba lizać, a nie gryźć. Uczmy tego nasze najmłodszych – uczula Marzena Królikowska. – Umiarkowane wychłodzenie organizmu nie bywa niebezpieczne dla kondycji, a dodatkowo pobudza organizm, aby zużył więcej kalorii i przywrócił ciału normalną temperaturę. Paradoksalnie lody mogą także... uleczyć obolałe gardło. specjaliści polecają czasami zjadanie niewielkich porcji mrożonych deserów, aby przyspieszyć gojenie się ran, np. po operacji wycięcia migdałków. Oziębienie wywołane po zjedzeniu lodów przynosi kurczenie się garnków, co zazwyczaj w kombinacji z witaminą C (zawartą w lodach) przyspiesza przebieg naprawy uszkodzonych tkanek. Słodkie za i zapobiegający najbardziej zgubny dla utrzymania zgrabnej sylwetki bywa zawarty w lodach cukier, z czego alt4 niemal 70 procentach to sacharoza – węglowodan najintensywniej potęgujący przebieg tycia. wywołuje on silną reakcję glikemiczną, wzmagając wydzielanie insuliny – hormonu, pod wpływem którego komórki tłuszczowe jedynie intensywnie powiększają objętość, lecz także zaciekle bronią swoich zapasów. ten sam cukier mimo wszystko potęguje wydzielanie w mózgu serotoniny, tzw. hormonu farta, odpowiedzialnego za nasz pozytywny stan psychiczny
. „Czym to się je” – radzi warszawska restauratorka Agnieszka Kręglicka: Sorbet to najstarszy deser mrożony.

Został wymyślony prawdopodobnie poprzez Chińczyków, od nich nauczyli się go przygotowywać Arabowie i Persowie, a następnie został udoskonalony poprzez Włochów. Później deser taki podbił Francję i nareszcie całą Europę, stając się symbolem kulinarnego szyku, wytrawności i elegancji. Sorbety da się dawać jako deser dodatkowo, wzorem francuskich mistrzów kuchni, jako lekki przerywnik podczas wystawnego obiadu. wybierz te, gdzie najwięcej owoców Sorbety da się przygotować samodzielnie ;, ale da się je także kupić. W sklepach nareszcie pojawiły się produkty, które nie ustępują jakością tym domowym. Wybierając sorbety w sklepie powinniśmy zdecydować się tylko na takie, które mają dużą zawartość owoców (dobrze co najmniej 40 procentach), bo wtedy mamy stuprocentową stuprocentową pewność, że deser jest prawdziwie owocowy i orzeźwiający. – Sorbet to danie uniwersalne. da się je serwować jedynie na deser, ale także w trakcie daniu. Podajemy go pomiędzy przekąską a daniem głównym, a jeśli potraw bywa więcej, pomiędzy nimi. głównym zamierzeniem bywa odświeżenie kubków smakowych przed następną potrawą – mówi znana warszawska restauratorka Agnieszka Kręglicka.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness