Czy na diecie można jeść tłuszcze? Poznaj w końcu prawdę!

Czy na diecie można jeść tłuszcze? Poznaj w końcu prawdę!

Redakcja

2017-10-02

brak komentarzy

nienawidzimy go jednak łączy nas z nim nieprzerwana więź. Niczym porzucona kochankaprawda  o  tłuszczach

, tłuszcz wraca do nas pomimo naszych ciągłych starań przerwania owej znajomości. Czy tak na prawdę tłuszcz okazuje się głównym winowajcom tycia? Okazuje się że nie. Tłuszcz okazuje się gotowy do zawieszenia broni ale przede wszystkim powinniśmy przestać dawać pożywienia nasze ciało ogromnymi dawkami węglowodanów. W pierwszej kolejności za magazynowanie tłuszczu odpowiadają węglowodany, a nasz nałóg do tych związków to prawdziwa gra uczuć. Spójrzmy jak powstaje tłuszcz: Krok 1. Myśl o jedzeniu Nudzi ci się, Twój umysł nie okazuje się niczym zajęty. W tym punkcie napada Cię ochota na spożywanie. początkową myślą jaka nadciąga do głowy okazuje się zjedzenie dobrego posiłków bogatego w węglowodany. Krok 2. Twój organizm rozpoczyna uwalnianie insuliny Nasze fantazje tworzą reakcje chemiczne w naszym ciele. Pamiętacie czasy kiedy jako dziecko tłuszcze  na  kuracjichcieliście zgiąć łyżkę mocą umysłu? Okazuje się, że wszystko co planujesz zrobić wpływa na sferę fizyczną. Organizm rozpoczyna produkcję insuliny   Krok 3. Siła insuliny Insulina wysyła znak, iż pojawiła się oraz należy przerwać procesy wydatkowania energii, a potem rozpocząć magazynowanie tłuszczów. Krok 4. ssanie w żołądku Regiony mózgu związane z kontrolą apetytu zostają uaktywnione poprzez co stajemy się głodni. Krok 5. jadłospis! Po przygotowaniu pysznego posiłków bogatego w węglowodany rozpoczynamy akcję bojową. Pora wszamać trochę posiłków! Krok 6. Zwiększone wydzielanie insuliny Trzustka polepsza wydzielanie insuliny. Ile? To jest zależne posiłków jakie spożywamy. Jeśli okazuje się to pokarm o niewielkim indeksie glikemicznym, zakres insuliny pozostaje na niewielkim poziomie. W przypadku ciasteczek, czekoladek, tortów kwestia ma się w innym przypadku. Krok 7. Trawienie węglowodanów=glukoza Nowo pozyskane węglowodany okazują się przekształcane do glukozy, które zostają transportowane do krwioobiegu. Glukoza okazuje się również znana pod pojęciem dekstrozy. Glukoza krążąca we krwi staje się dostępna dla wszystkich komórek w organizmie Krok 8. ilość cukru we krwi rośnie spożywanie o niewielkim IG okazują się szczególnie dłużej trawione poprzez co pora w którym glukoza trafia do krwioobiegu okazuje się wolniejszy. Mniej więcej wynosi 2 kalorie na minutę. Cukry pochodzące z pokarmów o wysokim IG okazują się trawione błyskawicznie oraz transportowane okazują się do krwi na poziomie 30 kalorii na minutę. Krok 9. Więcej insuliny! Jeśli spożywamy ogrom „złych” węglowodanów, zakres insuliny rośnie oraz przeprowadza to do jej nadmiernego gromadzenia w krwiobiegu. Krok

10.Trójglicerydy Kiedy zakres insuliny okazuje się szczególnie wysoki, organizm nie bywa spalać kalorie. jakie  tłuszcze  na  kuracji

Tłuszcz pochodzący z posiłków gromadzony w warstwach tłuszczowych pod postacią trójglicerydów. Krok 11. Wzrost komórek tłuszczowych aktualny tłuszcz pozostaje na własnym miejscu podczas gdy nadmiar insuliny przeprowadza do powiększania jego zasobów. taki cykl okazuje się kontynuowany gdy spożywamy nadmierne ilości pokarmów o wysokim IG. Krok 12. Tyjesz! Przewodnik Yale do aspektów Żywienia najmłodszych przedstawia jasne wyjaśnienie, dlaczego spożywanie węglowodanów o niewielkim indeksie glikemicznym zapewnia szczególnie wyższą przewagę nad pokarmami o wyższym IG: „Jeżeli złożone węglowodany okazują się rozkładane do cukrów prostych w jelicie, zanim będą one wchłonięte do krwioobiegu, dlaczego okazują się korzystniejsze od rafinowanego cukru albo pozostałych di- albo mono-sacharydów? przeważnie ma to związek z procesami trawienia oraz wchłaniania. ; wymagają niewielkiej przeróbki, a gdy dziecko zjada słodkie potrawy, np. czekoladek albo ciasto czekoladowe, zakres glukozy we krwi gwałtownie wzrasta. W odpowiedzi trzustka wytwarza znaczne ilości insuliny, w celu utrzymania poziomu glukozy we krwi. Ta odpowiedź insulinowa tymczasem ma tendencję do gwałtownego spadku poziomu cukru we krwi od 3 do 5 godzin po spożyciu czekoladek itp. Szybki spadek cukru może prowadzić do wzrostu poziomu adrenaliny poprzez co może pokazać się nerwowość, rozdrażnienie. takie jak procesy nie okazują się w przypadku spożycia węglowodanów o niewielkim indeksie glikemicznym, gdyż ich trawienie oraz absorpcja zachodzą na umiarkowanym poziomie. Co sprawia że tyjemy? Tycie okazuje się ściśle związane z podwyższoną ilością insuliny, który skutkuje transportem tłuszczów do komórek tłuszczowych. w jaki sposób możemy pozbyć się tłuszczu? Trening siłowy/wytrzymałościowy i prawidłowo zbilansowane spożywanie wspomoże utylizację tłuszczów do energii, co tymczasem jest prowadzić do spadku poziomu warstwy tłuszczu w organizmie. Węglowodany regulują zakres insuliny, a Poznaj całą prawdę o tłuszczach, które zjadasz! insulina okazuje się odpowiedzialna za magazynowanie tłuszczów.. Gary Tubes, autor publikacji ”Why we get fat” powiedział: „Tłuszcz nie przynosi że tyjemy. To węglowodany. A obecnie pójdź oraz rozkoszuj się kurczakiem z warzywami. Smacznego Nienasycone kwasy tłuszczowe dzieli się na kilka rodzajów: omega 3, 6, 7 oraz 9. Każdy z nich ma odmienne właściwości oraz strukturę. prosto zauważyć, że z określeniami omega – 7 oraz omega – 9 spotykamy się dosyć rzadko. bywa to skutkiem tego, że nasz organizm jest w stanie je syntetyzować w razie wymogu samodzielnie, toteż ich obecność kuracji nie okazuje się obowiązkowa. A jak wygląda kwestia z kwasami omega – 3 oraz omega – 6? Z wielu powodów ważne okazuje się stosowanie przede wszystkim wyższych ilości kwasów omega – 3, które mają znaczący wpływ na szereg procesów w naszym organizmie oraz oddziałują profilaktycznie w walce z licznymi dolegliwościami. W przypadku kwasów omega – 6 dobroczynne oddziaływanie nie okazuje się już tak wymowne. Owszem okazują się one zdrowe, ale niejednokrotnie zapewniamy ich więcej niż to okazuje się potrzebne, a ich nadmiar okazuje się szkodliwy. dobroczynne kwasy omega – 3 Przede wszystkim okazują się ważnym elementem budującym komórki, co przekłada się na prawidłowe funkcjonowanie każdego życiowego procesu.  okazują się ważne już na etapie życia płodowego, kiedy wpływają na pracę mózgu oraz jego kształtowanie. Kobiety, które w trakcie ciąży spożywają obfite ilości kwasów omega – 3 rodzą większe oraz więcej inteligentne dzieci. kluczowe okazuje się więc korzystniejsze ukrwienie mózgu oraz przepływ bodźców, z tego względu dzieci, które mają jadłospis zasobną w omega – 3 wykazują się lepszą sprawnością fizyczną oraz nie mają dolegliwości z koncentracją. ze względu na to że kwasy te okazują się ważne dla siatkówki oka, ich niedobory kuracji kobiety ciężarnej mogą prowadzić nawet do całkowitej utraty wzroku potomka (retinopatia wcześniaków). dzieci, które nie jedzą ryb mają większe problemy ze wzrokiem, a w wieku dojrzalszym może pojawić się zwyrodnienie plamki żółtej albo utrata wzroku. Jak pokazują analiz, spożywanie ryby częściej niż

raz w tyg. jest w stanie zmniejszyć niebezpieczeństwo śmierci poprzez dolegliwości serca nawet

o 50%. U osób, które okazują się po zawale, niebezpieczeństwo okazuje się mniejsze o 42%. Kwasy omega – 3 zapobiegają więc arytmii, rozrzedzają krew, zapobiegają powstawaniu się zatorów oraz zakrzepów, obniżają pułap niedobrego cholesterolu (LDL) przy jednoczesnym podnoszeniu dobrego (HDL). Dostarczanie odpowiednich ilości kwasów do ludzkiego ustroju przyczynia się do lepszego kondycji fizycznej kości, łagodzi bóle reumatyczne oraz ochrania przed zapaleniem stawów. poprzez pomoc we wchłanianiu wapnia, omega – 3 okazują się niezbędne w profilaktyce oraz kuracji osteoporozy. To więc nieocenione wsparcie dla alergików oraz osób z osłabioną odpornością. Ponadto kobiety spożywające kwasy omega – 3 rzadziej chorują na raka macicy oraz biustu, faceci na raka prostaty. Co okazuje się źródłem kwasów omega -3? Znajdują się one przede wszystkim w rybach morskich, jak tuńczyk, łosoś, sardynki oraz skorupiaki. Zwiększenie częstotliwości spożywania ryb, to najmocniejszy metoda na dostarczenie sporych ilości kwasów. W przypadku ryb nie oddziałuje zasada, im chudszy preparat, tym lepszy. Tutaj tłuszcz znaczy olbrzymie ilości kwasów nienasyconych. z wyjątkiem ryb, znaleźć je da się w orzechach włoskich, migdałach, oleju z rzepaku, arachidowym oraz lnianym. Pomimo korzyści natury zdrowotnej płynących z transportowania do ludzkiego ustroju kwasów omega – 3, mnóstwo osób cierpi na jego deficyty. zaleca się zatem jadłospis wzbogacić o następne suplementy oraz kwasy nienasycone obecne w kapsułkach. Przykładem okazują się olej oraz kapsułki BalanceOil Zinzino. okazują się osoby, które dla uzupełnienia kwasów zjadają codziennie łyżkę oleju lnianego. mimo wszystko okazuje się on szybko przemijający, więc kiedy stoi dłużej stoi na sklepowej półce, przegrywa swoje właściwości. Dużo korzystniej jeść łyżkę siemienia lnianego. zaleca się przyswoić, że lepszemu wchłanianiu kwasów omega – 3 sprzyja obecność zielonych warzyw kuracji. Kwasy omega – 6, szkodzą, czy pomagają? Aby cieszyć się dobrym zdrowiem, powinny być zachowane proporcje między przyjmowanymi kwasami omega – 3 oraz omega – 6. Ich stosunek płciowy powinien wynosić 1:6 albo 1:5. jednakże biorąc pod uwagę jadłospis przeciętnego Polaka, nie spełniamy tych wymogów. Spożywamy nadto dużo bogatych w tłuszcze omega – 6 preparatów roślinnych, a alt2 za mało ryb. nadmiar omega – 6 redukuje dobroczynne oddziaływanie omega – 3. Kwas linolowy, który okazuje się najważniejszym przedstawicielem zespołu kwasów omega – 6 okazuje się istotny, jeśli uwzględnić prawidłowy wzrost, pracę nerek, gojenie ran, czynność wątroby oraz zapobieganie zakażeniom. Korzystnie oddziałuje więc na pułap niedobrego cholesterolu (LDL). mimo wszystko jak pokazują analiz, ich nadmiar co fakt nadal sprzyja obniżaniu niedobrego cholesterolu ale przyczynia się jednocześnie do zmniejszenia poziomu dobrego cholesterolu (HDL). polepsza się więc utlenianie cholesterolu (LDL), co może doprowadzić do odkładania się na ściankach tętnic tłuszczu, czego efektem okazują się stwardnienia oraz zwężenie światła żył oraz tętnic. Innym szkodliwym skutkiem nadmiaru omega – 6 proliferacja oraz rozrost komórek rakowych, zwłaszcza w obrębie jelita grubego, gruczołu sutkowego oraz prostaty. Według naukowców za 30 lat o przeszło połowę zwiększy się zachorowalność na nowotwory, co okaże się skutkiem nadmiaru kwasu linolowego kuracji. Szkodliwe oddziaływania kwasów omega – 6 okazują się widoczne wtedy, kiedy zostaje zaburzona równowaga między omega – 3 oraz omega – 6.  ze względu na to że obie te zespołu rywalizują o te same enzymy w organizmie, przy nadmiarze omega – 6 spada dawka produkowanych omega – 3. Jak pokazują analiz epidemiologiczne Europejskiej Rady Informacji o Żywności, poprzez ostatnich 150 lat wzrastała podaż kwasów omega – 6, a spadała podaż

kwasów omega – 3. Jednocześnie urosła częstotliwość występowania dolegliwości niedokrwiennej serca. Kwasy omega –

6 znajdują się w produktach roślinnych. da się je znaleźć w takich olejach jak olej z kokosów, kukurydziany, słonecznikowy, sezamowych, arachidowy, winogronowego oraz sojowy. okazują się też obecne w margarynach. Niezależnie od stosowanej diety należy regularnie badać stosunek płciowy omega – 3 do omega – 6. Jednym z badań dostępnych na rynku okazuje się badanie proponowane poprzez Zinzino. test ten okazuje się wykonywany poprzez Szpital Uniwersytecki św. Olafa w Trondheim w Norwegii. Nowa oraz uproszczona metoda analizowania oraz profilowania zawartości kwasów tłuszczowych we krwi nie potrzebuje ekstrakcji lipidowej (lipidogram). Metoda ta polega na pobraniu próbki krwi z opuszki palca (patrz zdjęcie poniżej) oraz okazuje się odpowiedzialny konwencjonalnej metodzie badania lipidogramowej, z próbek krwi pobranej dożylnie. W odpowiedzi gazu chromatograficznego na 11 indywidualnych kwasów tłuszczowych, zachowana okazuje się pełna liniowosc w przedziale od C14 do C24, podczas gdy wskazania szczytowe tzw. piki rejestrowane okazują się przy zwiększanej odpowiednio objętości próbek 15 – 75 µg. Metoda ta okazuje się zatwierdzona oraz ma szerokie zastosowanie w badaniach naukowych, dotyczących zasad żywienia oraz ich konsekwencji natury zdrowotnej. Profil kwasów tłuszczowych frakcji lipidowych we krwi, odzwierciedla dawka/rodzaj przyjmowanych tłuszczów w codziennej kuracji. badania naukowe wykazały iż istnieje ścisła korelacja miedzy powyższym profilem a zespołem kondycji fizycznej. Kwasy tłuszczowe okazują się niezbędne do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania wielu procesów zachodzących w organizmie m.in. w błonach komórkowych. decydowałem się napisać to kompendium, ze względu na to że nadal spotykam ogromną dawka ludzi, którzy noszą w sobie strach przed spożywaniem składników bogatych w cholesterol, bazując na przekonaniach, które ugruntowały się na podstawie informacji pozyskanych z mediów, od specjalistów, naukowców uczelni wyższych, dietetyków, rodziny, znajomych itp. Żyjemy w czasach, w których dostęp do wiedzy okazuje się niebywały oraz z tego niewątpliwie należy się cieszyć. Nie znoszę natomiast, kiedy sprzedaje się nam tę wiedzę w formie mocno agresywnej, co czyni licznych producentów, którzy dzięki nowoczesnym technikom marketingowo-sprzedażowym próbują wyprodukować w nas potrzebę posiadania ich składników. Czujemy się często bombardowani informacjami z każdej strony – weź po to, to okazuje się dla Ciebie najlepsze rozstrzygnięcie, nasz artykuł Cię uzdrowi, wspomoże Twój układ trawienny, zmniejszy Twój ilość cholesterolu, zadba o Twoje serce – kup to oraz to…Najważniejsza okazuje się świadomość własnych potrzeb i umiejętność samodzielnego, krytycznego myślenia, dlatego zamierzeniem, który sobie stawiam pisząc to kompendium okazuje się edukacja oraz poszerzanie świadomości społeczeństwa na temat niesamowitego wpływu prawidłowego żywienia na korzystny etap kondycji fizycznej oraz profilaktykę całej gamy dolegliwości. Przy okazji liczna grupa ludzi zawodowo zajmujących się zdrowiem na tym skorzysta. oto oraz on – cholesterol, korelację o głównym znaczeniu dla kondycji fizycznej Najważniejszy członek steroidowej rodziny tłuszczów. pionier kortyzolu – najistotniejszego hormonu nerwów, wydzielanego poprzez nadnercza, który odpowiada m.in. za przemianę alt3 materii glukozy, białek, tłuszczów; regulację ciśnienia krwi; prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego; rozmieszczenie warstwy warstwy tłuszczowej; reakcję na stres psychiczny oraz fizyczna itd. Uczestnik syntezy hormonów płciowych męskich oraz żeńskich (testosteron, DHEA, ADT, estradiol, progesteron), spełniających niezliczoną dawka ważnych funkcji w organizmie np. rzutując na strukturę białkową mięśni, erekcję seksualną pana, płodność kobiety, kondycję mięśni, właściwy rozwój kości oraz stawów. Podstawowy składnik aldosteronu – hormonu sterydowego, odpowiadającego za poprawne funkcjonowanie całej gospodarki wodno-elektrolitowej. Fundamentalny ingredient błon komórkowych oraz mitochondriów naszych komórek, zapewniający prawidłową czynność wszystkich narządów (92% cholesterolu występuję w tkankach). Niezbędny korelację dla właściwego rozwoju układu nerwowego oraz mózgu u pociechy. centralny sterol tkanki nerwowej (~25% wszystkich tłuszczów w mózgu dorosłego człowieka, a ponad 40% w przypadku nerwów obwodowych). Substancja nadająca komórkom należną kondycję oraz sztywność, co wspomaga ich naturalną obronę przed atakiem drobnoustrojów. stanowi część strukturalną receptorów błony komórkowej, zwłaszcza konieczny do poprawnego oddziaływania receptorów serotoniny w mózgu, która okazuje się szczególnie istotnym neuroprzekaźnikiem oraz z wyjątkiem samopoczucia reguluje m.in.: ruchy jelit, sen, zdolności poznawcze, funkcje seksualne. Uczestnik licznych procesów przemiany materii białek, hormonów, elektrolitów, witamin, który wpływa na uwalnianie wszystkich składniku energetycznych. Twórca prowitaminy D3, która po dalszych przemianach w wątrobie oraz nerkach staje się aktywną postacią mającą szczególnie szeroki wpływ na samopoczucie, absorpcję oraz transport wapnia, układ kostny, zapobieganie chorobom chronicznym oraz chorobom nowotworowym. związek główny dla wytwarzania kwasów żółciowych w

wątrobie, które okazują się odpowiadające za emulgację, trawienie oraz wchłanianie tłuszczów pokarmowych

i lepszą przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E,K). Silny przeciwutleniacz w bitwie z wolnymi rodnikami. Izolator elektryczny (przeciwdziała wyciekom jonów), strukturalna podpora sieci neuronowej, przeciwutleniacz oraz funkcjonalny składnik wszystkich membran komórkowych w mózgu. Oplata neuroprzekaźniki, wpływa na powstawanie oraz funkcjonowanie synaps mózgowych. Bierze udział w naprawie komórek ciała – to dzięki niemu organizm może zastępować komórki stare oraz zniszczone nowymi, leczyć rany, kontuzje, odnawiać włosy oraz paznokcie. Koniec ze złym oraz świetnym cholesterolem Irytuje mnie, kiedy wykorzystuje się terminów „korzystny cholesterol” oraz „zły cholesterol”. Jeżeli takim słownictwem posługuje się lekarz, czy dietetyk – w mojej opinii świadczy to o kompletnym braku jego wiedzy na temat tego związku, mam tutaj na sądzi: budowę, rolę oraz choćby transport we krwi. Chcę powiedzieć to głośno oraz wyraźnie – cholesterol nie ma podziału na korzystny oraz zły! To, co uważa się nazywać „świetnym cholesterolem” to frakcja lipoproteinowa HDL o wysokiej gęstości (lipoproteiny, czyli kombinacja białek z lipidami), natomiast miano „niedobrego cholesterolu” przyjęła frakcja lipoprotein LDL o niskiej gęstości. Wiemy już, czym okazują się LDL oraz HDL oznaczane we krwi podczas podstawowych tekstów laboratoryjnych lipidogramu. obecnie czas na konkretne wiadomości. Polecamy webinarium „Tłuszcze oraz cholesterol”, zobacz całą prawdę. Skąd się bierze cholesterol ? Cholesterol jako lipid nie bywa rozpuścić się w wodzie, dlatego aby mógł być rozprowadzany poprzez krew po całym organizmie niezbędne okazuje się jego kombinacja z właściwym białkiem. jest związane właśnie z frakcją LDL lub HDL, tworząc kompleksy. Warstwa zewnętrzna rozpuszcza się w wodzie, natomiast wewnętrzna posiada w składzie tłuszcze oraz cholesterol. Lipoproteiny LDL wytwarzane okazują się z frakcji VLDL (o szczególnie niskiej gęstości), pobierają one wyprodukowany w wątrobie cholesterol (> 80%) oraz transportują go do wszystkich komórek naszego ludzkiego ustroju, wliczając w to żyły oraz tętnice. Każda nasza komórka posiada specjalny receptor dla LDL, dający możliwość absorpcję Cholesterol trafia do mitochondriów, gdzie okazuje się głównym związkiem regulującym wzrost oraz czynność komórek, uszczelniającym ściany komórkowe, decydującym o ich właściwościach fizykochemicznych i ochronie przed zmianami nowotworowymi. Frakcja ta okazuje się zatem nieodzowna dla właściwego funkcjonowania wszystkich komórek i wytwarzania hormonów steroidowych regulujących niemal wszystkie procesy metaboliczne, co znaczy dla nas utrzymanie funkcji życiowych. Lipoproteiny HDL pobierają natomiast cholesterol dostarczony z pożywienia i niezaakceptowany poprzez komórki oraz ściany tętnic. Transport z cholesterolem dociera do wątroby, gdzie ulega następującemu przeznaczeniu: ponad 80% zostaje użytych wytwarzaniu kwasów żółciowych, a została część do resyntezy frakcji HDL oraz cholesterolu. 75-80% cholesterolu krążącego we krwi okazuje się dystrybuowane poprzez LDL, natomiast pozostałe 15-20% poprzez HDL. W przypadku kobiet ilość HDL okazuje się szczególnie świetnym wskaźnikiem oraz właściwie jedynym istotnym w przewidywaniu przyszłego zachorowania na przypadłości sercowo-naczyniowe. alt4 Im wyższy okazuje się taki ilość, tym niebezpieczeństwo znacząco spada. Cząstki lipoprotein LDL możemy rozpisać tymczasem na małe oraz gęste (utlenione, reaktywne) i znaczne oraz puszyste (czyli – standardowe, natywne). Te pierwsze utworzony w wyniku procesów oksydacji oraz okazują się niebezpieczne dla naszego kondycji fizycznej. LDL znaczne oraz puszyste okazują się nieszkodliwe oraz syntetyzowane codziennie, aby usatysfakcjonować wymogi metaboliczne ludzkiego ustroju. Aby skontrolować, które cząsteczki LDL przeważają u nas należy rozpisać dawka trójglicerydów poprzez HDL oraz jeżeli stosunek taki wynosi poniżej 2 to mamy zwłaszcza znaczne oraz puszyste cząstki lipoprotein, a więc nieszkodliwe dla naszego kondycji fizycznej. Otrzymany wynik powyżej 3 znaczy wysokie niebezpieczeństwo zachorowania na przypadłości układu krążenia ze względu na dominację zwłaszcza niewielkich oraz gęstych cząsteczek LDL. Na gęstej odżywczo kuracji paleo zasobnej w białko oraz tłuszcze zwierzęce o umiarkowanej ilości węglowodanów przeważnie obserwujemy: ↑ HDL, ↓ TG, a LDL we krwi stają się większe oraz puszyste. zmiany te redukują znacząco niebezpieczeństwo dolegliwości układ krążenia. Hipercholesterolemia wrodzona (rodzinna) uważa się, że mniej, niż 1% populacji może chorować z powodu wady genetycznej, wpływającej na zdolność ludzkiego ustroju do metabolizowania cholesterolu. określa się ją fachowo hipercholesterolemią rodzinną lub wrodzoną. Schorzenie to polega na upośledzonej czynności komórek, związanej z naruszeniem receptora dla kompleksu lipoprotein LDL. Komórki mają problem z pobraniem oraz absorpcją potrzebnej ilości cholesterolu,

podczas, gdy wątroba bez żadnych pułapów go produkuje. pozycja szczególnie podobna do insulinooporności, g

dzie trzustka w początkowym etapie produkuje znaczne ilości insuliny, natomiast komórki okazują się „głuche” oraz nie pragną słuchać, w związku z czym mamy wysoki ilość cukru, insuliny oraz głodne, oporne komórki, które nie potrafią tego cukru zmetabolizować. Wracając do hipercholesterolemii komórkom w tej sytuacji brakuje cholesterolu, który spełnia szereg kluczowych funkcji, co może prowadzić do przedwczesnych dolegliwości rakowych. Utrzymujący się skrajnie wysoki ilość cholesterolu całkowitego (przeważnie okazuje się to powyżej 400 mg/dl = 10,35 mmol/l) i LDL (średnio > 195 mg/dl = 5 mmol/l) może spowodować kumulowanie się rozproszonych złogów w narządach wewnętrznych, które trzeba usunąć z udziałem chirurga. często czynnikiem sprawczym zgonów takich pacjentów okazuje się niewydolność  narządowa i rozległe zwyrodnienia nowotworowe na skutek niewystarczającego zaopatrzenia komórek w silną substancję antyoksydacyjną, jaką okazuje się cholesterol. Tak więc, wcale nie arterioskleroza naczyń, czy zawał serca. Wyjściem z sytuacji niekoniecznie okazuje się stosowanie statyn, czyli leków posiadających w zamiarze redukcję poziomu cholesterolu, jednocześnie posiadających szereg negatywnych skutków ubocznych dla ludzkiego ustroju, ze względu na to że przypomnę, że czynnikiem sprawczym okazuje się mankament genetyczny receptora dla LDL. Nie chodzi nam zatem o kuracje objawów, lecz o holistyczne podejście do kondycji fizycznej oraz respektowanie własnych ograniczeń. Najlepszym rozwiązaniem okazuje się przede wszystkim odpowiednie odżywianie oraz styl życia i suplementacja. postępowanie z pacjentem z hipercholesterolemią rodzinną Nie ma konieczności porzucania paleo diety u takiego chorego, ze względu na to że ta osoba uzyska doskonałe rezultaty aplikując się do następujących zaleceń: Umiarkowana dawka węglowodanów, pochodzących ze źródeł naturalnych (dopasowana do aktywności fizycznej oraz stanu kondycji fizycznej ludzkiego ustroju). Eliminacja z diety: zbóż zawierających gluten, nabiału, cukru, fruktozy, olejów roślinnych rafinowanych oraz wszelkiej przetworzonej żywności, która okaże się stymulować wzrost cząstek niewielkich oraz gęstych LDL i ilość trójglicerydów. Zwiększenie ilości kwasów tłuszczowych

jednonienasyconych kuracji (oliwa z oliwek, awokado, orzechy laskowe, migdały).

Kontrolowane konsumowanie jaj oraz podrobów. jarzyny w kolejnymi dania, zwłaszcza zielone: brokuł, jarmuż, kalarepa, natka pietruszki, kapusta itd. Suplementacja witaminą D3, K2 MK7, jodem, wodą z solą himalajską, tranem bezpiecznym (polecam zweryfikować ilość metabolitu 25(OH) przed przystąpieniem do suplementacji D3 + K2 w celu dobrania odpowiedniej porcji). Unikanie silnych stymulantów (mała czarna, papierosy, alkohol). Lekka aktywność fizyczna. Odpowiednia dawka snu oraz praca nad reakcją na stresory, które stymulują nadnercza wytwarzaniu kortyzolu oraz zwiększają zapotrzebowanie na cholesterol. Regularne badania lipidogramu oraz na tej podstawie dokonywanie korekt kuracji. W przypadku hipercholesterolemii nie ma prostych odpowiedzi, dlatego człowiek powinien pozostawać w regularnym kontakcie z dietetykiem lub kompetentnym lekarzem. Zobacz również Kompedium wiedzy: Cholesterol – część 2 mateusz Durbas – dyplomowany dietetyk, zwolennik diety paleo oraz medycyny naturalnej. Jeśli podobał Ci się artykuł, obejrzyj również szkolenie z Mateuszem Durbasem na AJWEN.TV


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness