Czy używanie mikrofalówki jest szkodliwe? Poznaj w końcu prawdę!

Czy używanie mikrofalówki jest szkodliwe? Poznaj w końcu prawdę!

Redakcja

2017-10-02

brak komentarzy

Kuchenki mikrofalowe okazują się z jednej strony praktyczne, z drugiej a non stop panuje opinia, że mają onemikrofalówka  a  zdrowie

szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka. Jakie niebezpieczeństwo niesie ze sobą faktycznie używanie 4 ścianach mikrofalówki?   Kuchenki mikrofalowe, nazywane krótko mikrofalówkami albo mikrofalami, były wynalezione oraz opatentowane już w 1946 roku. Nowa technologia znalazła mimo wszystko zastosowanie w europejskich domach tylko pod koniec lat 80. Od tamtej pory okazuje się w nich obecna, ale non stop budzi kontrowersje. Z jednej strony zastosowanie mikrofalówki umożliwia błyskawiczne oraz praktyczne przyrządzanie ciepłych składników, z drugiej a sprzyja propagowaniu niezdrowego trendu spożywania gotowych składników. Poza tym uważa się że emitowane poprzez nią promieniowanie okazuje się szkodliwe dla zdrowia.   Jak oddziałuje mikrofalówka? Kuchenka mikrofalowa rozgrzewa menu od środka do zewnątrz za pomocą fal czy  jedzene  z  mikrofalówki  bywa  szkodliwe  elektromagnetycznych. okazują się one wytwarzane poprzez znajdujący się z tyłu mikrofalówki magnetron oraz kierowane do wnętrza kuchenki. Fale potrafią wprawić cząsteczki składników w drgania, dzięki czemu staje się ono gorące. Promieniowanie elektromagnetyczne ma mimo wszystko specyficzną cechę – okazuje się ono absorbowane poprzez wodę, cukier oraz tłuszcz. Nie absorbuje go mimo wszystko powietrze, plastik, ceramika czy szkło. Dlatego w mikrofalówce rozgrzewa się samoczynnie menu, a naczynie oraz otaczające je powietrze raczej nie zmieniają własnej ciepłoty pod oddziaływaniem oddziaływania fal. następną cechą mikrofalówki okazuje się to, że znajdujące się w niej menu nie rozgrzewa się równomiernie. Mimo iż obrotowy talerz zainstalowany we wnętrzu kuchenki ma zatroszczyć się o równomierne rozprowadzenie ciepła, to zdarza się, że potrawa okazuje się w jednych miejscach bardzo gorąca, w pozostałych natomiast pozostaje zimna.   Czy składniki spożywcze tracą w mikrofalówce kluczowe substancje odżywcze? Jak wykazały eksperymenty naukowe, podczas przyrządzania potraw w mikrofali gubi się mniej więcej tyle samoczynnie składniku odżywczych co podczas używania pozostałych metod przyrządzania posiłków. Jeżeli w mikrofalówce gotuje się jarzyny z użyciem niewielkiej ilości wody mineralnej, to okazuje się to analogiczne z tradycyjnym duszeniem. Inne eksperymenty naukowe wykazały mimo wszystko, że substancje odżywcze, zwłaszcza antyoksydanty, mogą ulegać w mikrofalówce zniszczeniu. Antyoksydantjedzenie  z  mikrofalówkiy, czyli antyoksydanty, okazują się wielu gatunkach owoców oraz warzyw, np. w papryce, brokułach czy czerwonych pomidorach, oraz odgrywają istotną funkcję w organizmie człowieka, chroniąc go przed działaniem wolnych rodników. następną kwestią okazuje się fakt, Czy używanie mikrofalówki jest szkodliwe? że mikrofalówka służy zazwyczaj do podgrzewania mrożonek oraz gotowych potraw. dania te zawierają tak czy w inny sposób mniej witamin oraz składniku odżywczych niż świeże składniki spożywcze, a podczas przyrządzania ich w kuchence mikrofalowej tracą następne drogocenne substancje.   Czy podczas przyrządzania posiłków w mikrofalówce powstają niebezpieczne substancje? Zgodnie z obecnym stanem wiedzy da się uznać, że podczas przyrządzania potraw w mikrofalówce nie wytwarzają się żadne substancje szkodliwe. Istnieje mimo wszystko niebezpieczeństwo, że w niedogrzanych partiach dania mogą przeżyć bakterie, salmonelle albo listerie. Dlatego zaleca się, by drób, mięso mielone, dania z jajek czy ryb przygotować raczej na klasycznej kuchence albo w piekarniku. Wskutek nierównomiernego rozgrzania dania powstają w niej bardzo gorące miejsca, które po nieuważnym spożyciu mogą powodować oparzenia przełyku. tyczy się to zwłaszcza napojów, które w

mikrofalówce rozgrzewają się bardzo szybko.

Dlatego dania oraz napoje zagrzane w kuchence mikrofalowej musi najpierw zamieszać oraz odczekać minutę, zanim weźmie się je do ust. Poza tym negatywny wpływ na zdrowie może posiadać też materiał, z jakiego okazują się wykonane żyły i tętnice albo opakowania, w których znajdują się dania. Pojemniki plastikowe mogą wchodzić w reakcję między innymi z tłuszczem. Podczas przyrządzania posiłków mogą uwalniać się oraz wnikać w potrawę szkodliwe substancje, na przykład dioksyny, barwniki obejmujące ołów albo zmiękczacze.   Czy kuchenki mikrofalowe emitują szkodliwe dla zdrowia promieniowanie? Długo panowała opinia, że fale elektromagnetyczne napromieniowują dania albo mogą posiadać niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka. Zgodnie z efektami analiz niemieckiego Federalnego Urzędu ds. Ochrony przed Promieniowaniem (BfS) nic nie wskazuje, by spożywanie potraw przyrządzanych w mikrofalówce powodowało urazu komórek czy komórek ciała. Po wyłączeniu sprzętu nie wytwarza ono fal elektromagnetycznych. ponieważ obudowa mikrofalówki okazuje się wykonana z metalu, emitowane promieniowanie powinno wydostawać się na dworze. Podczas oddziaływania kuchenki mikrofalowej może dojść do przedostania się promieniowania w partiach drzwi oraz okna służącego do podglądu. mimo wszystko emitowane promieniowanie okazuje się zdaniem ww. urzędu nikłe oraz kilka tys. razy niższe od dopuszczalnego, więc nie może posiadać szkodliwego wpływu na zdrowie człowieka.   Praktyczne wskazówki: Jak obchodzić się z kuchenką mikrofalową? niebezpieczeństwa, jakie niesie ze sobą gotowanie w mikrofalówce, da się uniknąć, odpowiednio używając tego sprzętu. YaaCool zebrał kilka wskazówek na taki temat. poniżej one: Zawsze należy używać garnków, które da się wykonywać w kuchence mikrofalowej – z ceramiki, porcelany albo szkła. Powinno alt2 wystrzegać się się plastiku, ponieważ może uwalniać szkodliwe substancje. Nie wolno wykonywać metalu ani garnków ozdobionych metalowymi elementami, na przykład złotym czy srebrnym szlaczkiem. Metal rozgrzewa się szybko oraz może uszkodzić kuchenkę. lepiej podgrzewać menu w mikrofalówce dłużej, używając przy tym niższej mocy, a jeżeli to możliwe z grillem. Dzięki temu menu okaże się równomiernie podgrzane. Zanim zacznie się podgrzewać mrożonkę, trzeba ją najpierw prawidłowo rozmrozić. Do mikrofalówki należy wkładać otwarte pojemniki, a jeżeli preparat posiada skórkę, jak na przykład kiełbasa, trzeba ją przekuć widelcem. W przeciwnym razie za bardzo wysokie ciśnienie tętnicze tętnicze może go rozsadzić. ; się podgrzewać w kuchence mikrofalowej mleka mamy, ponieważ występujące w nim substancje, które okazują się niezwykle kluczowe dla funkcjonowania układu odpornościowego potomka, ulegną zniszczeniu. Z podgrzewania albo przyrządzania posiłków w mikrofalówce trzeba zrezygnować w przypadku artykułów konsumpcyjnych, zawierających dużo azotanów, na przykład rzodkwi, buraków czy szpinaku, ponieważ ich zakres podczas przyrządzania posiłków w mikrofali nie spada, jak to ma miejsce podczas blanszowania. Wiem, że bywa to temat oklepany, i że każdy dawniej tam słyszał, bądź nawet czytał, że kuchenki mikrofalowe wpływają na rozbicie struktur białek w żywności. Czyniąc ją tylko zupełnie nieprzyswajalną, ale wręcz toksyczną. Ale powiedzmy sobie szczerze: ilu z Was przyzna mi rację, ale jeszcze dziś, jutro, czy za tydzień.. Wrzuci coś na szybko do mikrofali? Na pewno będzie takich ludzi dużo. Dziś gdy powiesz komuś, że: -papierosy i alkohol szkodzą; -mięso (w nadmiarze) i zboża szkodzą; -kuchenki mikrofalowe szkodzą -itp itd… To wiecie, jaka będzie reakcja zdecydowanej praktycznie wszystkich ludzi? Owszem, przyznają rację, ale zaraz później znowu pójdą rozbłysnąć, upić się (miliony Polaków robi tak co weekend, 2, trzy), zjeść pizzę albo przeprowadzić coś w mikrofalówce. Ludzie bagatelizują swoje zdrowie. To swoisty

paradoks: w dniu i nocy powszechności informacji o tym, jak dużo czyha na nas zagrożeń,

zdecydowana większość ludzi nadal je „olewa”, licząc na.. właśnie, na co? Na to, że mają na owej planecie osiem żyć jak kot i potrójny zapas organów do transplantacji w razie czego?! Naiwność ludzi bywa zawsze porażająca. da się, owszem, ignorować fakty, i upijać się co weekend, ciskać gromy w palących marihuanę. Ale prędzej czy później przyjdzie uregulować płatność za wakacji picia, palenia, ćpania, spożywania fast foodów. mimo wszystko nawet gdy okres wynagrodzenia nadciąga i organizm wysiada, ludzie mają gdzieś. Myślą, alt3 że to nadciśnienie w wieku 30 lat to „przypadek” i że: „zaledwie jedna tabletka dziennie od lekarza rozwiąże ten problem, wyluzuj, Kefir”. W wieku 40, 50 lat, tacy ludzie okazują się psychicznymi i cielesnymi wrakami. Cukrzyca, nadciśnienie, choroba Hashimoto, tarczyca, nadwagę, stany depresyjne, epilepsja, alzheimer, osteoporoza, zawał, wylew, arytmia.. Dlatego wklejam ten poniższy artykuł, byście się przekonali – że jak coś bywa szkodliwe, to trzeba tego wystrzegać się, a nie jechać na myśleniu takie jak: „jadłem to już 20 lat i nic mi nie bywa, więc może nic mi się nie stanie już”. Rośliny okazują się niszczone, ze względu na to że następują mankamenty tzw. membran wodnych w warstwach roślinnych produkowanych poprzez dipolowe cząsteczki wody mineralnej. Membrany powstające w wyniku napięcia powierzchniowego wody mineralnej  pracują jak mięśnie (dr Peter Augustin, „Wasser oberfläche”) „pompując” oraz „ssąc”  wodę w roślinnych kapilarach. Drzewa i inne rośliny schną, ze względu na to że nie powinny być prawidłowo zasilane w wodę. Woda bywa szczególnie wrażliwa na oddziaływanie mikrofal. Przecież każda cząsteczka wody mineralnej bywa dipolem, czyli spolaryzowana dwubiegunowo, a to już stanowi rodzaj anteny odbierającej sygnały EM.A dlaczego oczy pieką po dłuższej pracy zawodowej zawodowej przy komputerze? ponieważ wysychają, ponieważ nie okazują się właściwie nawilżane. A dlaczego nie okazują się właściwie nawilżane? ponieważ membrany wodne ulegają zniszczeniu. A który z organów naszych organizmów zawiera najwięcej wody mineralnej? Przede wszystkim mózg – w przypadku dorosłego człowieka to przecież ponad 75%. Organizmy najmłodszych najmłodszych okazują się wypełnione wodą „po brzegi”  – ciało w przypadku maluszka zawiera ok. 85% wody mineralnej. Trzydniowy ludzki embrion zawiera niemal 98% wody mineralnej, a ośmiomiesięczny – 81% (piszę więcej o tych sprawach w książki „Sekrety wody mineralnej”). Kto więc bywa zwłaszcza narażony na oddziaływanie mikrofal promieniowania EM i zwłaszcza które z organów naszych organizmów? Naukowcy z Instytutu tekstów klinicznych i Ochrony Lasów w Brukseli w Belgii, stwierdzili, że stacje bazowe telefonii komórkowej mają wpływ na zachowania reprodukcyjne dzikich wróbli i zmniejszenie się populacji tych ptaków. To stwierdzenie potwierdza przypuszczenie, że również sieć gsm bywa przyczyną masowej zagłady rojów pszczelich w całej  Europie. Alfonso Balmori, konserwator przyrody, biolog w Valladolid, Hiszpania, zgłasza o wiele mniejszą ilość gniazd bociana białego w pobliżu nadajników telefonii komórkowej w porównaniu do gniazd położonych. dalej  komórkowe. Podobne spostrzeżenia Balmoriego dotyczą rojów pszczelich. posiadać na uwadze opłaca się o jednym – wszelkie stworzenie alt4 zawiera wodę. oraz to na tę wodę zawartą w naszych komórkach, roślinnych, zwierzęcych, ludzkich – oddziałują pola EM. Tych kilka przykładów ma nam coś uświadomić. We wskazanych przykładach była nmowa o oddziaływaniu PEM na przedstawicieli fauny i flory. A co z nami? Co z człowiekiem? Czy jesteśmy w lepszej sytuacji? Jak  szkodliwie na nasze zdrowie mogą działać pola EM? Szczególnym polem niebezpieczeństwa bywa kwestia odgrzewanie spożywania w kuchence mikrofalowej okazuje się szczególnie wygodne. Nie wymaga mieszania, przewracania na drugą stronę oraz okazuje się szczególnie szybkim sposobem wykonania jedzeniu. mimo wszystko wiele osób okazuje się zdania, że jeśli okazuje się to przebieg tak szybki, to powinna być szkodliwy. Przywołują przy tym, że mikrofale wytwarzają szkodliwe promieniowanie, które m.in pozbawia spożywanie składniku odżywczych. Czy faktycznie tak okazuje się? Jak pomagają kuchenki mikrofalowe Kuchenki mikrofalowe to sprzęty, które zmieniają energię elektryczną na fale elektromagnetyczne, zwane mikrofalami. Fale te stymulują cząsteczki w żywności, które zaczynają drgać oraz zamieniać energię na ciepło. Mikrofale pomagają zwłaszcza na cząsteczki płynu, ale mogą również rozgrzać tłuszcze, oleje oraz cukry, aczkolwiek w mniejszym nasileniu niż wodę. Czy

promieniowanie okazuje się dla nas szkodliwe? Jeśli chodzi o promieniowanie, k

uchenki mikrofalowe wytwarzają fale niejonizujące, które okazują się podobne do promieniowania telefonu komórkowego, z tym że okazują się bardzo silniejsze. Kuchenki mikrofalowe mają mimo wszystko metalowe osłony oraz ekrany, które uniemożliwiają opuszczeniu promieniom jej obrębu, dlatego nie okazują się one szkodliwe. Co z wartościami odżywczymi żywności? Każda postać przyrządzania posiłków, podsmażania czy podgrzewania przynosi, że spożywanie gubi substancje. Główną przyczyną tego okazuje się temperatura, niekrótki pora przyrządzania posiłków i woda, ponieważ w niej rozpuszcza się część składniku. REKLAMA Według tekstów klinicznych podgrzewanie mikrofalami nie przeprowadza do zmniejszenia składniki odżywczych więcej niż inne metody obróbki termicznej. Argumentami, które mogą świadczyć przeciwdziałające mikrofalówkom, okazują się np. eksperymenty, w których udowodniono, że będzie wystarczające jedna minuta w kuchence mikrofalowej, aby zniszczyć związki występujące w czosnku, które pomagają w bitwie z nowotworem. Dla porównania, taki sam przebieg trwałby ok. 45 minut w tradycyjnym piecu. Inne eksperymenty wskazują, że mikrofale likwidują 97 procentach przeciwutleniaczy zawartych w brokułach, podczas gdy w procesie przyrządzania posiłków tracą ich 66 procentach W kuchence mikrofalowej nie należy podgrzewać również mleka matki dla niemowląt, ponieważ może to pozbawić je właściwości, które odpowiedzialne okazują się za wzmocnienie odporności u pociech.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness