Dieta bezglutenowa - czy jest skuteczna przy odchudzaniu?

Dieta bezglutenowa - czy jest skuteczna przy odchudzaniu?

Redakcja

2017-08-11

brak komentarzy

Mamo, ; ten 'glut' i dlaczego wszyscy zamierzają być od niego wolni?jadłospis  bezglutenowa  przepisy

Do niedawna rezygnowali z niego zwłaszcza chorzy na celiakię. obecnie – też ludzie, którzy nie muszą, ale zamierzają. Do Polski dotarła moda na G-free, czyli menu wolne od glutenu. Gwyneth Paltrow, Miley Cyrus czy Victoria Beckham to wyłącznie niektóre gwiazdy wychwalające modną ostatnio menu bezglutenową. Twierdzą, że dzięki wyeliminowaniu glutenu (mieszaniny białek roślinnych rosnącej w ziarnach zbóż: pszenicy, żyta i jęczmienia) pozbyły się różnych kłopoty, mają szczuplejszą sylwetkę, więcej energii i lepszą cerę. Nie wiadomo, ile w tym prawdy, ale tym bywa, że jadłospis bezglutenowa, która przywędrowała do nas z Zachodu, staje się jednym z silniejszych kulinarnych trendów. Część dietetyków mówi o kolejnym dziwactwie i przemijającej modzie, inni uważają, że owo dziwactwo może przynieść dobre skutki, jeśli oczywiście wykorzystuje się je rozsądnie. Na tę modę na pewno nie obrażają się osoby chore na celiakię, bo – Dowiedz się, które gwiazdy schudły na diecie bezglutenowej jak podkreślają – o ich schorzeniu zaczęło się mówić i urosła świadomość o niej. Wzrasta też popyt na bezglutenowe produkty, których w sklepach bywa dziś zatrzęsienie.i, że o żadnym dziwactwie nie ma mowy.

Gluten ograniczyła ze względu na samopoczucie, a nie po to, by zmniejszyć wagę.  co  jeść  na  diecie  bezglutenowej

– Długo się zastanawiałam, dlaczego źle się czuję. Pod okiem dietetyka odstawiłam gluten i wtedy mój organizm mnie zaskoczył. Poczułam się zupełnie w innym przypadku – mówi. Aktorka zaznacza, że nie zrezygnowała zupełnie z glutenu, bo bywa to szczególnie niełatwe i nie jest sobie odmówić zwykłego pieczywa. – Wyłączyłam gluten z jadłospisu w 70 proc. To wystarczyło. Efekty są zadziwiające. Ma się więcej energii, płaski talia. Coś w tym powinna być. należy spojrzeć na Japończyków, którzy jedzą surowe ryby i ryż. okazują się szczupli, żwawsi, mają jasną cerę. A Irlandczycy? Tam nie chleb, ale kartofle są podstawą posiłków. i nie mają takich balonowatych brzuchów jak alt2 Polacy. Gluten powoduje, że mnóstwo osób ma pozapychane jelita. Dietą da się mnóstwo uczynić – przekonuje Szapołowska. Zaznacza też, że nie nazwałaby tego modą. – Po prostu zaczęło się o tym mówić – podsumowuje. jadłospis BEZGLUTENOWA - DLA KAŻDEGO? tomek borykał się z bólem brzucha przez kilka lat. specjaliści rozkładali ręce oraz wypisywali następne recepty. To jego dziewczyna, zresztą chorująca na celiakię, poradziła mu, żeby przebadał się na tolerancję glutenu. – Wyniki były wymowne. Usłyszałem diagnozę, że cierpię na celiakię – wspomina tomek. z dnia na dzień musiał wykreślić ze własnej diety wszystko, co posiada gluten. – dość pomogła mi Ania, moja dziewczyna. Ona na leczeniu bezglutenowej była wtedy już kilka lat, więc podrzucała mi przepisy na pizzę czy zapiekanki – opowiada tomek.

Pszenne pieczywo musiał zastąpić tym zrobionym z kukurydzy alt="jadłospis bezglutenowa a redukcja" src="a" />

. – Najgorsze mimo wszystko były wypady z kumplami na piwo. obecnie okazja dla bezglutenowców bywa całkiem niezła, ale kilka lat temu mogłem co w szczególności skusić się na lampkę wina oraz zagryzać ją kiszonym ogórkiem – uśmiecha się. Do pizzerii nieraz zabierał ze sobą kanapki. jadłospis bezglutenowa na pół gwizdka W celiakii, czyli zwanej chorobą trzewną, gluten prowadzi do mankamenty kosmków jelitowych. To mikroskopijne wypustki, dzięki którym w jelicie będą wchłaniane substancje odżywcze. Ich uszkodzenie sprawia, że jelita nie powinny pełnić własnej funkcji. Choroba ta dotyka co setnego Polaka. U ludzi chorujących na nadwrażliwość gluten nie sieje spustoszenia w układzie związanym z trawieniem, ale może powodować przykre kłopoty, np. biegunki, wzdęcia, ból. A to niejednokrotnie prowadzi alt4 do anemii. tomek, zanim przeszedł na jadłospis bezglutenową, ważył 55 nadprogramowych nadprogramowych kilogramów. Wystawały mu wszystkie żebra. – Osoby cierpiące na celiakię muszą wykreślić z diety wszystkie jedzenie posiadające cztery podstawowe europejskie zboża: pszenicę, żyto, jęczmień oraz owies – tłumaczy Bożena Regulska-Ilow z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Nie bywa to najłatwiejsze, ponieważ z diety trzeba wykreślić ; produkty, które zawierają te zboża, ale również skrobię. A ta znajduje się przynajmniej w taniej szynce. – Chorzy na celiakię są prawidłowo wyszkoleni, co mogą, a czego nie powinny jeść. ; tego mimo wszystko powiedzieć o osobach, które wybierają jadłospis bezglutenową bez zaakcentowanych medycznych wskazań – mówi prof. Regulska-Ilow. – To ta jadłospis na „pół gwizdka – podsumowuje.  Czytaj więcej: http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/3842247,gluten-oraz-jadłospis-bezglutenowa-to-musisz-wiedziec,id,t.html

 

Zobacz też 

FormExplode


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness