Dna moczanowa - jak uniknąć  tej choroby?

Dna moczanowa - jak uniknąć tej choroby?

Redakcja

2017-10-02

brak komentarzy

Dna moczanowa (podagra, artretyzm) przejawia się całkiem niewinnie. Najpierw zaczynasz odczuwać lekkieDna  moczanowa  objawy
bóle stawów, które bagatelizujesz. Niestety z upływem czasu choroba nabiera wyższego tempa, o wiele utrudniając codzienne funkcjonowanie. i chociaż do tej pory nikt nie wymyślił efektywnego leku, odpowiednia zestaw dań może zmniejszyć kłopoty, czy zupełnie wykreślić przyczyny przypadłości. Aby wojna z dną moczanową była efektywniejsza, należy zrozumieć mechanizm jej powstawania. taka wiedza bywa podstawą do komponowania odpowiednich substancji. Takich, które pozwolą zmniejszyć   Dna  moczanowa  leczenieuciążliwe kłopoty, czy doprowadzą do cofania się dolegliwości. Co więc z jadłospisem na dnę moczanową? Dnę moczanową sprawia zawyżona produkcja kwasu Dna  moczanowa  jak  leczyć  moczowego oraz jego soli. Jeśli jego stężenie we krwi bywa nadto olbrzymie, wtenczas nadwyżka (nierozpuszczona) rozpoczyna się krystalizować. Kryształki (tzw. moczany) odkładają się w stawach i tkance okołostawowej i tam też rosną. W miejscu magazynowania dochodzi do zapaleń, które objawiają się mocnym bólem i opuchlizną. Zakwaszenie ludzkiego ustroju = podstawowa przyczyna dny moczanowej Nadwyżka kwasu moczowego nie bierze się mimo wszystko znikąd. Głównym przyczyną bywa zakwaszenie ludzkiego ustroju. To zbyt duża ilość resztek kwasowych pochodzących z pożywienia, a odkładających się w ustroju daje początek podagrze. Wynika to z faktu, że kwas moczowy i jego sole doskonale rozpuszczają się w środowisku zasadowym. Zakwaszenie ludzkiego ustroju przynosi zakwaszenie krwi, co w rezultacie uniemożliwia neutralizację kwasu moczowego i sprzyja odkładaniu się moczanów. Na schorzenie narażone okazują się osoby, które spożywają nadmierne ilości czerwonego mięsa i pijące dużą dawkę wysokoprocentowych napojów. To dokładnie z tego powodu dawniej podagrę określano mianem „przypadłości bogaczy”. kuracja dietetyczna alkaliczna – twój sprzymierzeniec Obecnie zabieg dny moczanowej sprowadza się do przyjmowania leków przeciwbólowych i przeciwzapalnych. Jego celem bywa więc wyłącznie maskowanie uciążliwych objawów, a to przecież nie rozwiązuje sprawy. Mimo że chory czuje mniejszy ból, tak naprawdę schorzenie nie ustępuje, a ulga bywa jedynie chwilowa. Karuzela rozpoczyna się mimo wszystko zaledwie rozkręcać, bo długotrwałe branie leków przeciwbólowych i przeciwzapalnych zakwasza organizm. Efekt? objawy zamiast ustępować, paradoksalnie umacniają się. Na ten moment, najlepszym rozwiązaniem w walce z dną moczanową bywa przede wszystkim redukowanie powodów trudu. kluczowe wartość ma neutralizacja kwasu moczowego poprzez eliminowanie nadmiernego zakwaszenia ludzkiego ustroju. Najprostszym sposobem bywa odpowiednia zestaw dań dny moczanowej. Odpowiednio skomponowane posiłki okazują się kluczem do sukcesu. Sukcesu, którym bywa ; wyeliminowanie objawów, ale przede wszystkim zlikwidowanie przyczyny dolegliwości. Zdrowe odżywianie to podstawa Chcąc wykreślić obolałe symptomy dny moczanowej oraz zapobiec rozwojowi przypadłości, trzeba diametralnie zmodyfikować swoje nawyki żywieniowe. Zdrowe odżywianie, zgodne z zasadami racjonalnego żywienia to podstawa, by zwalczyć schorzenie. O czym więc należy posiadać na uwadze? 1. Jedz częściej, Dieta przeciwko dnie moczanowej ale mniejsze porcje spożywanie 2-3 wyższych substancji dziennie może utrudniać organizmowi neutralizację nadwyżki kwasu moczowego. Dlatego zaleca się spożywanie 4-5 mniejszych substancji. spożywanie mniejszych porcji, ale częściej spowoduje, że organizm o wiele skuteczniej upora się z produkowanym kwasem moczowym i nie dopuści do odkładania się moczanów w stawach. 2. Kolację zjedz najpóźniej 3-4 h przed snem Jeśli ostatni posiłek zjesz zaraz przed pójściem spać, nie dasz organizmowi szansy na neutralizację kwasu moczowego. Jeśli kolację spożyjesz na ok. 4 h przed snem, nie dopuścisz do zatrzymywania kwasu moczowego i nie poczujesz przykrych kłopoty bólowych. 3. Przestaw się na gotowanie Wiadomo, że smażone potrawy wydają się być dużo smaczniejsze. mimo

wszystko zestaw dań dny moczanowej okaże się skuteczniejsza, jeśli postawisz na gotowanie (szczególnie na parze).

A jeśli danie odpowiednio przyprawisz, okaże się równie smaczne jak danie na bazie czynników smażonych. od czasu do czasu możesz pozwolić sobie na potrawę pieczoną. 4. ważne węglowodany kuracja dietetyczna dny moczanowej obfita w węglowodany bywa wskazana. To właśnie te substancje wzmagają wydzielanie kwasu moczowego z ludzkiego ustroju. 5. Ogranicz picie tłuszczów zestaw potraw obfitujący w tłuszcze nie bywa wytypowany. Nadmierna dawkę lipidów wzmaga wchłanianie zwrotne kwasu moczowego i jego soli, skutkiem czego bywa nasilenie objawów dny moczanowej. 6. Uwaga na słodkie napoje Należy do minimum ograniczyć (a najdogodniej zupełnie wykreślić) spożywanie kolorowych napojów bezalkoholowych i soków owocowych. Naukowcy z Warwick Medical School udowodnili, że picie dwóch porcji dziennie słodzonych napojów może podkręcić niebezpieczeństwo zachorowania na dnę moczanową nawet o 85%. 7. zredukuj z jadłospisu źródła puryn Puryny to związki chemiczne, które w łatwy sposób przekształcają się w kwas moczowy. Dlatego zwróć uwagę, jak wygląda zestaw dań w dnie moczanowej. Przepisy powinny być tak skonstruowane, by ograniczały do minimum (albo i zupełnie wykluczały) picie: niektórych ryb (np. karpia, łososia, sardynek, śledzi), niektórych warzyw (np. grochu, kalafiora, brukselki, kukurydzy, zielonego groszku), niektórych owoców (np. melona, banana), nabiału. Nie bywa dodatkowo wskazane spożywanie ostrych przypraw, słodyczy czy musztardy. 8. Pij olbrzymie ilości wody mineralnej alkalicznej o pH co najmniej 9. Dzienna dawka powinna wynosić 30 w Twoim przypadku 30 ml. wody mineralnej razy waga ciała, co w przeliczeniu dla kobiety wynosi 1,5-2 litry, a dla pana 2,5-3 litry. zobacz moc wody mineralnej alkalicznej (zasadowej) Nadmierne zakwaszenie ludzkiego ustroju to mimo wszystko wierzchołek góry lodowej. Okazuje się, że wpływ na powstawanie kamieni moczanowych ma dodatkowo silne zagęszczenie moczu oraz jego kwasowe pH. Bez wpływu nie pozostaje dodatkowo silne odwodnienie ludzkiego ustroju, które sprzyja wytrącaniu kryształów moczanowych. Dlatego też w walce z podagrą doskonałe efekty daje alkalizowana woda zjonizowana. Z jednej strony przywraca równowagę kwasowo-zasadową, wspierając prawidłowy systemu buforowy ludzkiego ustroju, a alt2 z drugiej – rozrzedza mocz. Alkaliczna woda zjonizowana to cud natury, który zapewnia naturalną ochronę kondycji fizycznej. W wyraźny sposób zmniejsza zakwaszenie ludzkiego ustroju, pozwalając walczyć się z wszelkimi symptomami dny moczanowej, nie dopuszczając do rozwoju przypadłości. Dzięki domowym jonizatorom (urządzeniom działającym w oparciu o przebieg elektrolizy), wodę alkaliczną możesz otrzymać we własnym zakresie. Inwestycja w jonizator bywa więc inwestycją w zdrowie i lepszą jakość życia. Przykładowy zestaw dań w dnie moczanowej Jeśli skuteczna okaże się zestaw dań w dnie moczanowej, przepisy powinny uwzględniać wszystkie powyżej przytaczane zasady. Przy komponowaniu substancji należy posiadać na uwadze o głównych zasadach, by dania sprzyjały redukcji kwasu moczowego, a jednocześnie dostarczały wszystkie niezbędne witaminy i minerały. Poniżej prezentujemy przykładowy zestaw dań – tak powinna wyglądać zestaw dań dny moczanowej. Śniadanie 2 filiżanki wody mineralnej alkalicznej / Słaba herbata – 30 minut przed jedzeniem Kanapki z twarożkiem Przygotuj 2-3 kromki pełnoziarnistego pieczywa żytniego oraz 100 g chudego białym serze. Dodaj łyżkę pesto z bazylii oraz 3-4 sztuki pomidorków koktajlowych. Szklanka wody mineralnej alkalicznej / Słaba herbata – 30 minut po jedzenia II śniadanie Pita z sałatką Przygotuj surówkę: sałata lodowa, pomidor, ogórek, papryka, kilka oliwek, 50 g odtłuszczonego białego sera typu feta, łyżka oliwy. Spożyj przegryzkę z pitą razową. Szklanka wody mineralnej alkalicznej – 30 minut po jedzenia posiłek Zupa śródziemnomorska substancje: 1 l warzywnego bulionu, włoszczyzna, garść fasolki szparagowej, pomidor, czosnek, cebula, makaron pełnoziarnisty, pieprz, bazylia. Czosnek i cebulkę podmaż na 1 łyżce oleju. Włoszczyznę podziel w paczuszkę. Wszystkie substancje zalej bulionem i gotuj przez 15-20 minut. podziel pomidory i fasolkę, dodaj makaron. Całość gotuj do miękkości. Przypraw bazylią i pieprzem. Faszerowana papryka substancje: 4 czerwone papryki, 1 szklanka kaszy jaglanej, kulka sera mozzarella, ½ słoika oliwek, 3-4 suszone pomidory, 0,5 l soku z pomidorów, bazylia, pieprz, oregano. Do ugotowanej kaszy jaglanej dodaj suszone pomidory i pokrojone oliwki. Dopraw przyprawami do smaku. Umyj papryki. Górną ich część odkrój i nafaszeruj nadzieniem. przykryj warzywnym wieczkiem. Papryki włóż w naczyniu żaroodpornym i zalej sokiem. Piecz 30 minut w temperaturze 180oC. Szklanka wody mineralnej alkalicznej – 30 minut po jedzenia kolacja Szklanka wody mineralnej alkalicznej – 30 minut przed jedzeniem. Sałatka z owoców 2-3 sztuki kiwi i 1 pomarańczę podziel w paczuszkę. Dodaj łyżkę otrąb i wymieszaj z jogurtem bezpiecznym. Szklanka wody mineralnej alkalicznej / Słaba herbata – 30 minut po jedzenia. posiłek wieczorny Szklanka wody mineralnej alkalicznej – 30 minut przed jedzeniem. Omlet z papryką i ziołami substancje: 2 jajka, 2 łyżki mąki razowej, zielona i czerwona papryka, ukochane zioła suszone. Mąkę wymieszaj z „rozkłóconymi” żółtkami. Białka ubij na sztywno i ostrożnie połącz z masą jajeczną. alt3 Pokrojoną w paczuszkę paprykę obsmaż krótką minutę na patelni. Zalej ją masą jajeczną i smaż 2 minuty. Przewróć na drugą stronę i smaż 1 minutę. W tabeli przedstawiono ogólne zasady. Mięso w niewielkich dawkach, kurczaki, będą spożywane, można dodatkowo wypić okazjonalnie trochę wina. istotne okazuje się unikanie fruktozy zawartej w dość popularnych obecnie napojach oraz nektarach owocowych. dość ważne okazuje się natomiast spożywanie niskotłuszczowych części kuracji odchudzającej mlecznych - wykazano, że obniżają one stężenie kwasu moczowego. licznych zaleceniach dotyczących kuracji odchudzającej związanej z dną moczanową zalicza się jako przeciwwskazane różne jarzyny posiadające związki, z których wytwarzany okazuje się kwas moczowy. Nie okazuje się mimo wszystko uzasadnione ich całkowite unikanie - dawka powstającego z nich kwasu moczowego, gdy konsumuje się W tym artykule znajdziesz informacje jak się odżywiać przy dnie moczanowej co jeść oraz czego unikać. Dna moczanowa czyli w inny sposób – podagra albo skaza moczanowa (diathesis urica), jest chorobą dotykającą cały organizm. Jej przyczyną jest nazbyt wysokie stężenie kwasu moczowego we krwi czyli tzw. hiperurykemia, spowodowana zaburzeniami przemiany metabolicznej. Nadmierne stężenie kwasu moczowego sprzyja wytrącaniu się kryształków moczanu sodu w płynie stawowym i odrębnych warstwach oraz narządach. Odkładaniu się tych kryształków towarzyszą reakcje zapalne, powodujące szczególnie uciążliwe symptomy takie jak: opuchlizna, zaczerwienienie, rozgrzanie, ból ; upośledzenie czynności ruchowych. Czynniki, które predysponują do pojawienia się dny moczanowej możemy pogrupować na dwie zespoły: Czynniki niemodyfikowalne czyli takie, na które pacjenci nie mają wpływu: okazują się to czynniki genetyczne, wiek (częściej występuje u osób starszych) oraz płeć (tu o dużo większą grupę stanowią mężczyźni). Czynniki  modyfikowalne: • Hiperlipidemia – podwyższony zakres tłuszczów we krwi czyli cholesterolu oraz trójglicerydów, • Spożywanie pokarmów bogatopurynowych – to one właśnie rozkładają się do kwasu moczowego (piwo), • nadwagę oraz nadwagę. Istnieje szczególnie wielki związek pomiędzy wagą ciała a stężeniem kwasu moczowego. J. Zalokar wykazała korelację pomiędzy stężeniem kwasu moczowego w surowicy krwi a ciężarem tłuszczu, nie zaś jak przypuszczano z beztłuszczową masą ciała. Chodzi tu zwłaszcza o nadwagę trzewną. • Alkoholizm – alkohol etylowy sprawia niekorzystne modyfikacje w układzie moczowym. w szczególności szkodliwe jest piwo ; obecności guanozy, która jest prawdopodobnie w szczególności przyswajalną przez organizm zasadą purynową. Dna moczanowa jest przewlekłą chorobą ogólnoustrojową. głównym celem jej zwalczania jest zminimalizowanie ryzyko wystąpienia ostrych napadów i zapobieganie powikłaniom dny.  doprowadzają do tego dwie kosztowny. pierwotna bezsprzeczna, czyli leczenie z użyciem środków farmaceutycznych i wizyta kontrolna rezultatów zwalczania oraz druga szczególnie istotna a mianowicie zmiana stylu życia poprzez wprowadzenie nowoczesnego sposobu odżywiania się oraz aktywności. używanie odpowiedniej kuracji odchudzającej umożliwia niejednokrotnie efektywną prewencję w  kuracji kamicy oraz umożliwia na zmniejszenie zwalczania farmakologicznego. posiadasz pytania oraz wątpliwości? Zadaj pytanie tutaj   ZASADY ŻYWIENIA PRZY DNIE alt4 MOCZANOWEJ (opracowanie cytowane za: adrian Kokurewicz, Dna moczanowa. Poradnik dla pacjenta, s. 21)   dietę liczna w węglowodany wzmaga wydalanie moczanów z moczem, a dietę liczna w tłuszcze – wchłanianie zwrotne tych związków w kanalikach nerkowych. W związku z tym dietę w dnie może zawierać mało tłuszczu, a więcej węglowodanów. dania powinny być  łagodne, niepikantne. głównie: ugotowane, duszone bez obsmażania oraz palenie. Mięso powinna gotować się w dużej ilości płynu. Aby nie doprowadzić do niedoborów składników odżywczych, pomimo spektakularnych barier kuracji, pożywienie powinna być

pełnowartościowe, urozmaicone oraz różnorodne. Napoje alkoholowe dozwolone okazują się wyłącznie

w niewielkich dawkach oraz wyłącznie okazjonalnie, po uzgodnieniu z lekarzem zarządzającym. picie soków powinna być ograniczone. Należy przyjmować jedynie dodatki do pieczywa o niskiej kaloryczności oraz niewielkiej zawartości puryn. Zaleca się używanie: warzyw, ziół,  owoców, białym serze z chrzanem. wytypowany jest pełnoziarnisty chleb z różnymi rodzajami masła (z ziołami, czosnkiem, papryką, z ogórkami, z pietruszką, z koperkiem, cebulą). Należy wyłączyć z kuracji odchudzającej kiełbasę. Należy nie przekraczać  100g mięsa dziennie (w tym jego przetworów). w miejsce wywaru z mięsa przyjmować bulion jarzynowy, który praktycznie wcale nie zawiera puryn. Ostatni posiłek powinien być spożyty na 4-6 godzin przed snem, gdyż zatrzymywanie kwasu moczowego zwiększa się w h nocnych. Dopuszcza się menu grzybów kurek ze względu na to że przynależą przeciwnie do odrębnych grzybów, do czynników ubogich w puryny. 60% pacjentów z dną to osoby otyłe, ich dietę może być niskoenergetyczna. zrzucanie nadwagi chorych na dnę powinna być przeprowadzone ostrożnie, przecież głodzenie może być przyczyną napadu dny. dietę powinna być zbilansowana, liczna we wszystkie substancje. Naukowcy z Warwic Medical School równoznacznie uznali, że spożywanie dwóch porcji dziennie słodzonych napojów bezalkoholowych oraz soków owocowych bogatych w fruktozę, sprawia zwiększenie ryzyko rozwoju dny moczanowej aż o 85%! Należy ich bezwzględnie unikać. Zaleca się picie płynu, osłabionych naparów herbat, kompotów, a w okresie napadów picie wód alkalicznych. Picie płynu sprawia wzrost wydalania kwasu moczowego z moczem i przeciwdziała tworzeniu się kamieni w nerkach. przyczyną powstawania kamieni moczanowych – poza dużym wytwarzaniem kwasu moczowego jest nadmierne zagęszczenie moczu oraz jego kwasowe pH (mniej więcej 5,0). Dlatego ważne jest, szczególnie u osób z kamicą moczową, spożywanie dużej ilości składników, równomiernie w ciągu dnia (mniej więcej 3l/24 h), z czego mniej więcej 1l przypadałby na wypicie prosto przed snem oraz w ciągu nocy. pacjentom zaleca się zazwyczaj picie: • płynu niskomineralnej (poniżej 150mg/dl wartość podana na etykiecie albo na butelce), • mleka – jeśli świetnie je tolerują, • niesłodzonych kompotów z jabłek, wiśni, czereśni. • Odwodnienie sprzyja wytrącaniu się kryształków moczanu sodu! zawartość płynu, którą należy wypijać dziennie da się oszacować na podstawie wzoru:


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness