Jak czytać informacje opakowaniach żywności? To musisz wiedzieć!

Jak czytać informacje opakowaniach żywności? To musisz wiedzieć!

Redakcja

2017-08-16

brak komentarzy

Z dwóch uprzednich postów wiesz już jak czytać podstawowe wiadomości tj. skład, datę, nazwę,informacje  na  etykietach  żywnośći

tabele produkty odżywczych, dodatkowo oświadczenia żywieniowe, aby nie dać się oszukać poprzez nieuczciwych producentów. Dzisiaj omówimy resztę punktów, które muszą znaleźć się na opakowaniu. Skład artykułu, który został umieszczony na opakowaniu, posiada w składzie także wiadomości o alergenach. są bardzo kluczowe, ponieważ wśród nas okazują się osoby, które nawet po śladowej ilości alergenu mogą się źle poczuć. Stąd w liście, substancje uczulające jedynie muszą się znaleźć, ale także zostać pogrubione. Dzięki temu trudniej je przeoczyć, nawet gdy tak naprawdę w produkcie nie ma np. orzechów, ale w zakładzie przetwórczym okazują się one wykorzystywane do pozostałych suplementów. Poza tym koniecznie trzeba zwrócić uwagę na substancje nadprogramowe, czyli tzw. E. Na opakowaniu powinna znaleźć się ich wyróżnik i numer, dzięki czemu będziesz w stanie dowiedzieć się w którym zamierzenia okazują się używane. Konserwanty to E249-E252, dwutlenek Jak czytać informacje o alergenach na opakowaniach żywności? siarki zapobiegający rozwoju pleśni to E220, barwniki to E150a, antyoksydanty – E300 (co zabawne – to po prostu witamina C), słodziki np. aspartam E951 i mnóstwo, mnóstwo pozostałych. Oczywiście samoczynnie E w zawartości nie znaczy, że bywa to preparat, w którym znajdują się same sztuczne dodatki. Na opakowaniu, prosty do znalezienia powinien być także adres wytwórcę albo importera. Tyle informacji powinno odpowiednia, aby w razie wymogu sprawdzić, co znajduje się w produkcie, a w razie nieścisłości, mieć szansę zwrócić do osoby odpowiedzialnej za wadę. Tak wiec mamy nowe przepisy dotyczące znakowania elementów diety spożywczych. Regulacja obejmuje zarówno żywność sprzedawaną bez opakowania, jak także pakowaną. Środki spożywcze wyprodukowane, oznakowane i wprowadzone do obrotu przed 13 grudnia 2014 mogą znajdować się w obrocie do wyczerpania zapasów. kluczowe TERMINY. Rozporządzenie nr 1169/2011 weszło w życie 13 grudnia 2011 r. opakowania  żywności
Obowiązkowo stosowane, respektowane i egzekwowane okazuje się od 13 grudnia 2014 alt2 r. są jednak określone wyjątki. Już od 1 stycznia 2014 r. na podstawie rozporządzenia nr 1169/2011, obowiązują nowe zasady znakowania mięsa mielonego. Natomiast od 13 grudnia 2016 r. jest obowiązek  Od grudnia mamy nowe zasady dotyczące etykiet żywności. Czego możemy oczekiwać od producentów i sprzedawców? Jakie informacje odnajdziemy obecnie na pudełkach? Przede wszystkim producenci nie są w stanie nas bezkarnie wprowadzać w błąd. nie są w stanie przypisywać produktowi właściwości, których nie posiada (np. sok, który leczy, a nie ma na to dowodów). Z drugiej strony nie są w stanie też sygnalizować, że artykuł ma jakieś szczególne właściwości, gdy w rzeczywistości wszystkie podobne środki spożywcze je mają (np. jogurt bez konserwantów). Nazwa artykułu nie może być wyłącznie wytworem myślach wytwórcę, powinna wyrażać to, co rzeczywiście jest w produkcie. Mam nadzieję, że to koniec tradycyjnych szynek, które w zawartości mają wzmacniacze smaku, fosforany, białka sojowe, itp. Co jest w środku, czyli substancje Wykaz składniku to najciekawsza informacja na etykiecie. Jednocześnie alt3 pozycja obowiązkowa do przeczytania. substancje zawsze podawane okazują się w elementy malejącej. Czyli na pierwszym miejscu mamy składnik, którego w produkcie jest najwięcej. Na niektórych produktach nie trzeba dawać listy składniku. Takim wyjątkiem okazują się np. świeże owoce i jarzyny, produkty jednoskładnikowe, i sery, masło, fermentowane mleko, śmietana – o ile nie dodano do nich składniku  etykiety  żywności

odrębnych niż przetwory mleczne, enzymy spożywcze, i kultury bakterii. Niedawno pisałam o oznakowaniu jogurtów, przeczytaj więcej tu: Porównanie jogurtów naturalnych. Uwaga alergicy obecnie alergeny muszą rzucać się w oczy. Mogą być napisane odmienną czcionką albo pogrubioną albo na innym tle. Alergeny, które powinny być wyróżnione w wykazie składniku, to np. zboża obejmujące gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut), skorupiaki, jaja, ryby, orzeszki ziemne (arachidowe), soja, mleko, orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacje, makadamia), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny,  łubin, mięczaki. podróbki na celowniku Obecnie ma być nam prościej rozpoznać imitację żywności. alt4 Jeśli substancje, które zazwyczaj są w danym produkcie, są zastąpione innymi (np. zamiast sera wyrób seropodobny, zamiast masła margaryna, zamiast miodu miód sztuczny, zamiast mięsa drobiowego tłuszcz roślinny), producent powinien o tym napisać obok nazwy artykułu (np. pasztet drobiowy z tłuszczem roślinnym albo pizza z produktem seropodobnym). osobiście informacja w wykazie składniku nie wolno. Mięso albo ryba – z wodą, dodatkowym białkiem? Dla elementów diety mięsnych, surowych wyrobów mięsnych i elementów diety rybołówstwa mamy dużo zmian. O czym musimy się dowiedzieć? Producent powinna nas wyraźnie poinformować, jeśli mięso albo ryba: są doładowane wodą i tej wody mineralnej mineralnej jest więcej niż 5% wagi gotowego artykułu, zawierają dodatkowo białka, okazują się produktem z powiązanych kawałków mięsa/ryby (np. gdy sprawiają odczucie, że okazują się jednym kawałkiem, a w rzeczywistości nie okazują się), były kiedyś zamrożone, a sprzedawane okazują się rozmrożone. powinniśmy też przyswoić skąd pochodzi mięso, które nabywamy. ten obowiązek obecnie dotyczy nie tylko wołowiny, ale też mięsa wieprzowego, mięsa drobiowego, mięsa z owiec albo kóz.

 

Zobacz też 

FormExplode


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness