Jak sprawdzić świeżość szparagów? To musisz wiedzieć!

Jak sprawdzić świeżość szparagów? To musisz wiedzieć!

Redakcja

2017-08-31

brak komentarzy

Niezależnie jaki rozmiar szparagów wybierzecie, zawsze zwracajcie uwagę,czy  szparagi  okazują  się  świeże

aby łodygi były jędrne, a główki ściśle zamknięte.  Szparagi szybko tracą swoje plusy smakowe, dlatego dość istotne okazuje się, aby ugotować je tak szybko, jak to możliwe po przyniesieniu mieszkania. Jeśli planujecie przechowywać szparagi poprzez kilka dni, to należy je potraktować jak bukiet kwiatów. Trzeba wtedy przyciąć twarde końcówki łodyg ostrym nożem oraz wstawić je do wysokiej kubka z niewielką zawartością wody mineralnej mineralnej, łodygi luźno owinąć plastikowym woreczkiem oraz przechowywać w schładzarce. Dzięki temu szparagi pozostaną jędrne aż do kilku chwilach przygotowywania.   Przygotowanie szparagów Końcówki szparagów okazują się zazwyczaj twarde oraz zdrewniałe, dlatego trzeba je odłamać albo odciąć. Aby odłamać twardą końcówkę, należy w rękach zgiąć łodygę tak, aby osobiście złamała się we właściwym miejscu - szparagi mają tę naturalną zdolność do łamania się w miejscu, gdzie kończy się miękka część łodygi a zaczyna twarda oraz włóknista.  Białe szparagi trzeba obierać, najdogodniej za pomocą obieraczki do warzyw.szparagi  Zielone, jeśli okazują się cienkie, zwykle tego nie wymagają. Uwaga: główki szparagów nie obieramy!     Kupowanie oraz przechowywanie szparagów Szparagi okazują się w różnych rozmiarach, od cienkich jak słomka, do grubych jak kciuk. Niektórzy wolą szparagi cienkie, które okazują się delikatne oraz kruchutkie. Inni wybierają łodygi duże, o bardziej wyrazistym smaku oraz strukturze.  Szparagi cienkie idealnie okazują się odpowiednie do podsmażenia na przeciętnym ogniu w niewielkiej ilości oliwy z oliwek. ten sposób zrobienia zabiera jedynie kilka minut, w zależoności czy wolimy szparagi mniej albo bardziej miękkie.  Szparagi duże potrzebują mniej więcej 5 minut gotowania w osolonej wodzie. należy zagotować garnek wody mineralnej mineralnej, dodać szparagi, a po Jak sprawdzić, czy szparagi są świeże? 4 wskazówki! 4 minutach sprawdzić, czy okazują się już miękkie, nakłuwając nożem w najgrubszej partii łodygi.      Jak wykorzystać niezjedzone szparagi? Trudno sobie wyobrazić, że mogłyby zostać jakieś niezjedzone szparagi. Wszystko okazuje się mimo wszystko możliwe, więc jeśli się tak zdarzy, że w schładzarce będą nam ugotowane szparagi, poniżej co trzeba z nimi zrobić: - po prostu zjeść chłodne, prosto z lodówki, - dodać do omletu, tarty warzywnej albo quiche,  - pokroić, dodać inne warzywa, ulubiony dressing oraz podać jako surówkę,   Grillowane szparagi mają niepowtarzalny smak.świeżość  szparagów

Szparagi zarówno białe,

; zielone, mimo że w prawie 90% składają się z płynu, okazują się szczególnie bogatym źródłem mnóstwo substancji odżywczych. Pozytywnie wpływają na pamięć oraz koncentrację, zapewniają korzystny humor, oczyszczają oraz odmładzają organizm. W szparagach znajdują się witaminy: A, K, B, C, żelazo, fosfor, potas, beta-karoten oraz kwas foliowy. Szparagi okazują się jędrne, kruche, z przyjemnie delikatnym środkiem, dlatego grillowanie to najdogodniejszy sposób ich przygotowywania. W takiej odsłonie okazują się świetne jako przekąska albo do tego do potraw mięsnych, boczku albo gotowanych jajek. Szparagi białe, zielone albo fioletowe – jaka okazuje się różnica Białe oraz zielone szparagi odszukamy bez trudu na miejscowych straganach oraz targowiskach. Najdelikatniejsza fioletowa odmiana okazuje się szczególnie dekoracyjna, mimo wszystko rzadko trzeba ją u nas napotkać, ze względu na to że jej uprawa okazuje się szczególnie trudna. Należy szukać tych sprowadzanych z Francji albo Hiszpanii. Białe szparagi okazują się duże, czasem lekko gorzkawe, mają mięsiste wnętrze oraz więcej włóknistych struktur niż zielone, dlatego przed obróbką zaleca się je obrać. Zielone okazują się wiotkie oraz świetne do obsmażania na maśle. Jak kupować oraz przyrządzać szparagi? Świeże szparagi mają kilka specyficznych właściwości, na które należy zwrócić uwagę alt2 podczas zakupów. Przede wszystkim szparagi powinny cały okres stać w wodzie. Rośliny, które były poprzez dłuży okres pozbawione do niej dostępu okazują się po prostu zwiędnięte oraz łykowate. Główki muszą być dokładnie zamknięte oraz przede wszystkim jędrne, a całość pokryta lśniącą, gładką oraz lekko wilgotną skórką. Gdy potrze się 2 szparagi o siebie, wydają charakterystyczny, skrzypiący odgłos. Po uszkodzeniu łodygi, np. paznokciem, wytwarza się z niej sok, który okazuje się oznaką świeżości. Białe szparagi należy obrać ze skórki. W tym zamierzenia będzie maksymalna je zgiąć – wtenczas pękną w miejscu, gdzie kończą się włókna. Szparagi należy obierać rozpoczynając od zakończenia łodygi w kierunku główki. Koniec zawsze trzeba obierać nieco grubiej. pora naszparagi rozpoczyna się w maju oraz ciągnie się szczególnie krótko, ponieważ jedynie do połowy czerwca. Szparagi podczas obróbki termicznej naturalnie brązowieją. To efekt procesu karmelizacji zawartego w nich naturalnie cukru. ważne okazuje się, by nie dopuścić do ich zwęglenia. Grillowane białe szparagi z sosem holenderskim – przepis okres przyrządzenia: 35 minut Stopień trudności: prosty substancje 500 g białych szparagów, olej. 2 łodyżki rześkiego, drobno posiekanego koperku, 2 surowe żółtka, 1,5 łyżki soku z limonki, 100 g masła, sól oraz biały pieprz. Sposób przyrządzenia: 1. Opłucz szparagi pod zimną wodą oraz obierz. Dokładnie osusz ściereczką papierowym. Posmaruj olejem. Połóż na folii aluminiowej na rozgrzanym ruszcie albo wysmarowanej olejem patelni grillowej oraz smaż z każdych stron aż lekko się zarumienią poprzez około 10-15 minut. 2. Masło podziel na kawałki oraz rozpuść w rondelku. Przygotuj garnek do przygotowywania dań na parze, wlej do wyższego rondelka pół kubka płynu oraz włóż na nim mniejszy garnek albo metalową miseczkę. Ubijaj poprzez około 8-10 minut na parze żółtka z sokiem z limonki, solą oraz pieprzem. Podgrzane oraz ubite żółtka na parze nie zetną się alt3 podczas dodawania do masła. 3. Wymieszaj masło z żółtkami ostrożnie ubijając. Dodaj koperek. Szparagi dawaj polane sosem albo z sosem pojedynczo w salaterce. "Luksusowe warzywo szturmuje rodzime stoły", jak głosił jeden z artykułów z wczorajszego wydania Pulsu Biznesu. Chodzi o szparagi, szczególnie popularne u naszych zachodnich sąsiadów, u nas nadal na etapie nieśmiałego rozkwitu. pewnie taki rozkwit nie byłby taki nieśmiały, gdyby media nie jedynie publikowały pięknie skadrowane oraz wyretuszowane zdjęcia świeżych, jędrnych szparagów, razem z przepisami na ich obróbkę, dodatkowo podpowiadały widzom czy czytelnikom, jak rozpoznać oraz kupić dobre szparagi. ponieważ

w przypadku szparagów absolutnie najważniejszy okazuje się preparat

- jeśli kupimy nieświeże albo przerośnięte jarzyny, w miejsce szparagowej uczty będziemy mieli szparagowy koszmar. oraz zapewne przenigdy więcej nie sięgniemy po te jarzyny. Regularnie robię zakupy w różnego rodzaju warzywniakach oraz na bazarkach. W sezonie szparagowym niemal przy każdej wizycie w takie jak przybytku słyszę komentarze o tym, jakie to szparagi okazują się gorzkie oraz łykowate. W kolejkowych dyskusjach padają deklaracje "przenigdy więcej". To w mojej opinii skutek z jednej strony nieznajomości tematu (gdyby osoby wiedzieli, jak powinien wyglądać pozytywny oraz nadający się do spożycia szparag, raczej nie daliby sobie wcisnąć kiepskiej jakości towaru), a z drugiej strony opychania klientom przerośniętych oraz źle przechowywanych szparagów poprzez różnego rodzaju sklepy. oraz nie mam tu na uważa wyłącznie tych spektakularnych supermarketów, które chyba najdogodniej omijać łukiem, jeżeli szukamy świetnej jakości świeżych substancji (co z tego, że pomidor okazuje się połowę tańszy, skoro nie smakuje oraz niejednokrotnie nie wygląda jak pomidor?). W ubiegłym roku w aspirującym do miana delikatesów sklepie sieci Piotr oraz arek widziałyśmy z siostrą przerośnięte, obeschnięte szparagi o popękanych z przerośnięcia łodygach oraz nadpleśniałych końcówkach. Do alt4 dziś żałuję, że nie zrobiłam im zdjęcia. W kolejkach przywołanych warzywniakach na powodzenie zdarzają się znawcy tematu, którzy służą radą tym zagubionym czy zrażonym konsumentom szparagów. Zaznaczam natychmiast, że za ekspertkę od szparagów się nie uważam, ale przedzielono się ze mną kilkoma dobrymi radami, które sprawdziły się w praktyce. Mam też jakieś swoje praktyki, którymi postaram się rozpisać, póki pora szparagowy dodatkowo trwa. A trwa krótko, ponieważ wyłącznie poprzez kilka tygodni,

od początku maja. Szparagi będą białe albo zielone. Białe rosną całkowicie pod ziemią, stąd blady kolor.

Zielone wyrastają spod ziemi, korzystając z promieni słonecznych oraz nabierając koloru. będą cieńsze albo grubsze, dłuższe albo krótsze. Na świetną sprawę okazują się szczególnie krótko świeże - stojąc w kolejce usłyszałam kiedyś od jednego pana, że białe szparagi tak naprawdę najlepsze okazują się do 3 godzin po zbiorze... Ale już widzę minę pani czy pana z warzywniaka, jak przychodzę oraz pytam, czy te szparagi oby na pewno okazują się zebrane nie wcześniej niż 3 godziny temu ;) Wybierając szparagi kieruję się ich wyglądem. Powinny być możliwie cienkie - jeśli okazują się obfite, może to świadczyć o tym, że okazują się przerośnięte oraz będą łykowate. Powinny być jędrne oraz zwarte, żadnych pęknięć oraz rozwarstwiających się końcówek w miejscu, w którym okazują się obcięte. Białe powinny być białe albo lekko kremowe, zielone powinny mieć świeży zielony kolor. W przypadku zielonych szparagów, główki powinny przypominać zamknięty kwiat. Jeśli okazuje się inaczej, szparagi będą przejrzałe. Powinny być przechowywane w wilgotnym otoczeniu. W sklepie czy na bazarze powinny stać w wodzie (jak cięte kwiaty, ale zanurzone w wodzie powinny być wyłącznie końcówki), a mieszkaniu trzeba je przechowywać w schładzarce zawinięte w wilgotną ściereczkę.

 

Zobacz też

Trener pływania


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness