Jak zrobić fit sałatka z kuskusem? Najlepszy przepis w internecie!

Jak zrobić fit sałatka z kuskusem? Najlepszy przepis w internecie!

Redakcja

2017-08-08

brak komentarzy

świetnie przyrządzony kuskus musi być sypki, lekko wilgotny, ale nie mokry, ziarenka kaszy pod żadnym pozorem nie powinny się sklejać. Co należy wykonać, aby kuskus wyszedł idealny? Jak ugotować kuskus? w pierwszej kolejności – kaszę zalewamy zimną wodą zmieszaną z niewielką zawartością oliwy w proporcji 1:1. Na niektórych pudełkach trzeba przeczytać, że proporcja ta może wynosić 1:2 (2 razy więcej wody mineralnej mineralnej niż kaszy), ale bywa to nieprawda – za szczególnie duża dawkę wody mineralnej mineralnej spowoduje, że kuskus nie bywa sypki. Na tym etapie należy także dodać przyprawy. Podstawą bywa sól. Jeśli chcemy, aby kuskus był więcej żółty, trzeba dosypać trochę curry lub kurkumy. Papryka w proszku tymczasem spowoduje, że kasza bywa czerwona. secundo – doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy gaz, przykrywamy garnek przykrywką i zostawiamy kuskus na 5 Lekka sałatka z kuskusem minut. Po trzecie – gdy kasza wchłonie całą wodę, dodajemy niewielki skrawek masła lub w wersji wegańskiej odrobinę oliwy, i podgrzewamy na wolnym ogniu cały okres lekko mieszając. Po mniej więcej 2 minutach kuskus bywa gotowy. Kuskus, choć przypomina kaszę, bywa makaronem pochodzącym z Afryki Północnej. własny kształt zawdzięcza temu, że w miejsce wycinać, czy wyciskać, kuskus się granuluje. to świetny dodatkowo do potraw. Możemy podać go do wszystkiego, a do tego bywa bezpośrednio banalny w przygotowaniu. Kuskus możesz przygotować metoda suchą lub mokrą.szybki  przepis  z  kuskusem

Metoda sucha Kuskus przygotowany tą metodą ma suchą, zwartą teksturę.

Polega ona na moczeniu kuskusu przez kilka minut w zimnej wodzie, później odsączeniu oraz podduszeniu. Ta technika służy otrzymać osobne ziarna. - 2 obfite cebule - oliwa z oliwek - 1/2 kubka alt2 - ciecierzyca - 1 puszka - rodzynki - 2/3 kubka - mrożony groszek - 300g - kolendra - 4 łyżki - gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki - kminek - 1 niewielka łyżka - curry - 1/2 łyżeczki - sól - 2 łyżeczki - pieprz - 1 niewielka łyżka - sok z cytryny - 2 łyżki - 2 obfite pomidory - płatki migdałowe - 1/2 kubka Sposób zrobienia: 1. Siekamy cebulę, a pomidory obieramy oraz siekamy w paczuszkę. 2. Szklimy cebulę na oliwie (1/4 kubka). Chłodzimy. 3. Doprowadzamy bulion do wrzenia. Dodajemy kuskus oraz groszek, ściągamy z ognia oraz odstawiamy na 5 minut. 4. Dodajemy cebulę wraz z oliwą oraz mieszamy. 5. Prażymy migdały. 6. danie  z  kuskusem  Dodajemy pozostałe artykuły oraz mieszamy. Wydaję się, że przygotowanie kaszy alt3 kuskus bywa dziecinnie nieskomplikowane, jednak zazwyczaj nasz gotowy już kuskus odbiega od ideału - bywa posklejany, pozbawiony smaku lub ociekający wodą. opłaca się wiedzieć, że ta niewymagająca dużo obowiązkach kasza prosi się o więcej uwagi, niż nam się wydaje. primo, zanim zabierzemy się za danie, należy mieć świadomość, jak powinien się prezentować idealnie przyrządzony kuskus. będzie on sypki, lekko wilgotny oraz co najistotniejsze, ziarenka kaszy nie są w stanie się sklejać. Jak to wykonać? Powiem, że to banalnie nieskomplikowane, jednak musimy wiedzieć o kilku ważnych sprawach:

Należy wiedzieć, że np. na 1 szklankę kuskus używamy ok. tyle samoistnie h2o.

Nieprawdziwa bywa rozpowszechniona opinia, że musi zalewać kaszę podwójną zawartością płynu. spowoduje to, że nasz kuskus bywa za bardzo wilgotny oraz bywa nieestetycznie ociekał wodą. Jeśli chcemy, w miejsce h2o możemy użyć bulionu. alt4 Polepszy to odczucie smakowe kaszy, jednak zastosowanie go nie bywa niezbędne. Czasem świetnie dobrane, dodane później artykuły , jak jarzyny oraz przyprawy mogą zastąpić użycie bulionu. Przed zalaniem kaszy wodą, skrapiamy ją odrobiną oliwy oraz lekko solimy (jeśli do zalania używamy bulionu, radziłabym nie używać już soli) .  Jeśli chcemy, by nasz kuskus miał cudowny żółty kolor, dodajemy 1/2 łyżeczki kurkumy. Kuskus nie gotujemy. Zalewamy go gorącą wodą oraz pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5 min. Gdy kasza wchłonie cały płyn, dokładnie ją mieszamy (palcami lub łyżką) w taki sposób, by pozbyć się wilgoci oraz aby pojedyncze ziarenka nie były sklejone. To pomoże uzyskać charakterystyczną dla niej sypkość. Mam nadzieję, że moje rady pomogą wam wykonać kuskus idealny :)  szybka  sałatka  z  kuskusem

 

Zobacz też 

Trenerzy Personalni Online


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness