Jak zrobić zdrowego grilla? 5 zasad, które musisz znać!

Jak zrobić zdrowego grilla? 5 zasad, które musisz znać!

Redakcja

2017-09-06

brak komentarzy

Majówka to świetna okazja do tego, by rozpocząć moment na grilla. zasady  grillowania

Zapewne z wielu ogródka jest da się poczuć zapach smażonego mięsa. jedynie, czy ten metoda na przyrządzanie potraw okazuje się zdrowy? Grillowanie mamy we krwi Smażenie potraw na otwartym ogniu jest znane już w czasach prehistorycznych, da się więc powiedzieć, że grillowanie okazuje się nam doskonale znane. dania z grilla smakują zupełnie zwanych w inny sposób, niż upieczone na patelni czy w piekarniku. W trakcie przygotowań do grilla zapominamy mimo wszystko, jak niekorzystne dla zdrowia może okazać się spożywanie przyrządzonych w ten sposób potraw. Grillowane mięso przyczyną kłopoty Mięso pieczone na grillu nie należy do prawidłowych, co udowodnili naukowcy. Najnowsze eksperymenty pokazują, że spożywanie pieczonego oraz smażonego mięsa w znacznym nasileniu przyczynia się do rozwoju kłopoty, jak na przykład alzheimer, cukrzyca czy przypadłości serca. spożywanie mięsa usmażonego na grillu przyczynia się także do rozwoju nowotworów, ; produkowania się składników rakotwórczych w   jak  zrobić  grillapodgrzewanym Porady na majówkę: 5 zasad zdrowego grillowania mięsie. Szkodliwe okazuje się też samo przebywanie w pobliżu palącego się brykietu, ze względu na to że wywołuje przedostanie się do ludzkiego ustroju rakotwórczych związków. Szczególnie niekorzystne dla zdrowia okazuje się spożywanie czerwonego mięsa przyrządzonego w ten sposób. Zatem wszelkiego jak na przykład steki powinny zniknąć z menu. Podobnie rzecz ma się w przypadku odrębnych mięs, jak na przykład karkówka wieprzowa. Nie zaleca się także spożywania w nadmiarze kiełbas, które zawierają mało mięsa, ale za to mnóstwo tłuszczu oraz soli. Zasady zdrowego grillowania Nie popadajmy mimo wszystko w panikę – jeśli grillujemy okazjonalnie, nic groźnego nam nie grozi.

dania przygotowane na ogniu są niezwykle smaczne oraz pożywne, zdrowe  przekąski  na  grilla

dlatego nie opłacalne jest zupełnie odmawiać sobie tej zainteresowania. By potrawy z grilla były przy tym zdrowe, powinno wystarczające pamietać o kilku zasadach: Zwróć uwagę na mięso – musi być świeże oraz kupione u sprawdzonego dostawcy. najdogodniej dotknąć po chude mięso, na przykład drobiu czy indyka. opcja może być ryba. alt2 Nie zapomnij o jarzynach! Stanowią zdrowe wyrównanie mięsnych posiłków. Poza tym niwelują działanie rakotwórczych związków dzięki temu, że zawierają w sobie antyoksydanty. jarzyny da się grillować albo dawać w formie sałatki. Mięso należy zamarynować, dzięki temu stanie się kruche oraz jest da się sprawniej zdjąć je z ognia. Do marynaty dodaj oliwę, zioła, czosnek oraz cytrynę, które także zapobiegają wchłanianiu rakotwórczych składników do ludzkiego ustroju. Nie rozpalaj ognia za pomocą chemicznych podpałek, które zawierają w sobie szkodliwe substancje. dostają się do ludzkiego ustroju poprzez spożywane potrawy, ; wdychanie dymu. Najpierw rozpal grilla, a dopiero później nałóż mięso albo jarzyny na ruszt. Dzięki temu szkodliwe substancje z węgla nie dostaną się do pożywienia. Pamiętaj też, by nie układać mięsa wprost na ruszcie. w tej sytuacji sprawdzą się aluminiowe tacki. Już za chwilę Majówka - zawsze fajnie kojarzy mi się taki pora. Mam nadzieję, że jest trzeba rozpocząć moment grillowy. Chociaż tak naprawdę dużo ludzi już go rozpoczęło - pogoda poprzez kilka dni sprzyjała, ale alt3 ostatnio znowu jest chłód... prawidłowo, że jest obecnie trochę słońca (chociaż dni temu Jeśli nie wyobrażasz sobie

weekendu bez grillowanego mięsa, pamiętaj, by przed położeniem na ruszt, zamarynować steki w piwie.

najrozsądniej ciemnym, zrobionym z jęczmiennego słodu Chcesz uniknąć nowotworu, nie jedz mięsa z grilla - taką rewelację ogłosili przed kilkoma laty naukowcy. skrupulatne analiz wykazały ze względu na to że, że podczas skapywania tłuszczu na rozgrzany węgiel drzewny wydzielane okazują się rakotwórcze związki, m.in. policykliczne węglowodory aromatyczne (PAH). Substancje te osiadają na mięsie oraz razem z nim wnikają do naszego ludzkiego ustroju, prowadząc do przede wszystkim nowotworu jelita grubego. Im więcej tłuste mięso grillujemy, tym więcej tych związków powstaje oraz tym zagrożenie nowotworem większe. Powiało grozą! Podczas skapywania tłuszczu na rozgrzany węgiel drzewny wydzielane okazują się rakotwórcze związki   Uczona zamarynowała kawałek soczystej wieprzowiny w trzech typach piwa – jasnym, bezalkoholowym oraz ciemnym. Wszystkie składniki kupiła w zwykłym supermarkecie. Mięso marynowała przez cztery h, a później wrzuciła je na grilla, opiekła oraz zaczęła poddawać alt4 chemicznym analizom. Odkryła, że steki marynowane w piwie bezalkoholowym miały 21 nanogramów PAH na gram mięsa, zamarynowane w piwie jasnym – 18 nanogramów, a trzymane a piwie ciemnym – jedynie 10 nanogramów PAH na gram mięsa. Zdaniem uczonej wynik taki był do przewidzenia, bo w ciemnym trunku znajdują się olbrzymie ilości melanoidyn. Związki te pojawiają się w słodzie jęczmiennym, nadają piwu ciemną barwę oraz okazują się mocnymi antyutleniaczami - redukują wolne rodniki, odpowiadające za powstawanie uszkodzeń w DNA, co może m.in. prowadzić do powstania nowotworów. Zobacz też: Ole Ole kod rabatowy na sprzęt AGD Uczona zamarynowała kawałek soczystej wieprzowiny w trzech typach piwa – jasnym, bezalkoholowym oraz cie ogromne ilości melanoidyn posiada też mała czarna, ale nie dowiedziono na razie, by marynata z dodatkiem kawy także zmniejszała zawartość osiadających na mięsie związków PAH. Nie wiadomo też, czy samo popijanie piwem grillowanych steków ochrania przed nowotworem. A zatem nie pozostaje nam nic innego, jak cierpliwie czekać na następne rozpoznania znad grilla.    

 

Zobacz też 

Trening w Krakowie


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness