Jakich produktów nie można wyrzucać? Przedstawiamy listę!

Jakich produktów nie można wyrzucać? Przedstawiamy listę!

Redakcja

2017-07-18

brak komentarzy

41% Polaków twierdzi, że czynnikiem sprawczym wyrzucania żywności są zbyt znaczne zakupy. W produkty spożywcze mnóstwo z nas zaopatruje się w marketach. udajemy się tam raz w tyg. oraz po godzinie wychodzimy z załadowanym po brzegi wózkiem. Włożyliśmy weń kilka jogurtów, pakowane wędliny oraz warzywa, kilka kartonów mleka itp. Wychodzimy z przeświadczeniem, że mamy spokój z zakupami przez kilka kolejnych dni. Przy tym oszczędzamy cenny czas, no ponieważ po co codziennie biegać po sklepach. Zrobiliśmy zapasy oraz wszystko jest ok. Uwaga, tu tkwi haczyk! minie tydzień oraz akurat pójdziemy do marketu na wielkie zakupy, ponownie kupimy te same produkty, mimo że nie zdążyliśmy zjeść tego, co nabyliśmy wcześniej. Czy nie prawidłowo przeznaczyć dziennie paręnaście minut na małe zakupy w osiedlowym sklepie?produkty  których  nie  można  wyrzucać zaleca się wybierać mniej, a częściej. Nie zapominajmy też o liście sprawunków. Przed wyjściem do czasopisma watro sprawdzić, czego nam rzeczywiście brakuje. Po co wybierać niepotrzebne rzeczy? Czy naprawdę nas na to stać? dużo osób wyrzuca żywność, ze względu na to że wydarzyło im się kupić produkty złej jakości. Do kogo posiadać tu pretensje? jedynie do siebie. Uważnie oglądajmy to, co kupujemy. Nie dajmy się nabrać na promocje, na zachęty w stylu „kup jeden preparat w cenie dwóch” czy „50% gratis”. Sprawdzajmy daty przydatności do spożycia, uważajmy na obniżki. Tak naprawdę nikt przenigdy nie da nam nic za darmo. Obniżona cena musi być czymś podyktowana. Czasem warto ustabilizować kilka złoty więcej, niż ponosić zagrożenie. Dzień za dniem… przenigdy nie wychodźmy na zakupy, gdy czujemy ssanie w żołądku. Wtedy wszystko „jemy oczami” oraz kupujemy znacznie więcej. W sklepach wyłączamy rozsądek oraz uruchamiamy emocje. Zachęcani reklamami, promocjami oraz namowami nabywamy wszystko, co nam pokażą. Po powrocie do mieszkania wkładamy to do szafek czy lodówki oraz… zapominamy. Kiedy ostatecznie przypominamy sobie o ostatnio kupionym jogurcie czy pieczywie, okazuje się, że czas jego przydatności do spożycia już dawno minął. 27% Polaków jako przyczynę wyrzucania żywności wskazuje na niewłaściwy sposób jej magazynowania.

Trochę to dziwne, przecież w dowolnym mieszkaniu jest lodówka.

Przyznajmy się raczej do tego, że zazwyczaj zostawiamy na stole różne dania czy produkty, w miejsce założyć je do chłodziarki. Co z tego, że mnóstwo z nas ma zamrażarki, skoro nie wykorzystuje ich szansy. niemal każdy rodzaj żywności można zamrozić oraz w ten sposób wydłużyć czas do spożycia. Wychowanie do szacunku Przestaliśmy szanować żywność. Wyrzucamy ją ; swojej głupoty, braku rozsądku oraz wrażliwości. Podobno potrzebujemy kampanii oraz programów edukacyjnych, które zwrócą naszą uwagę na 7 produktów spożywczych, który nie wolno wyrzucać! problem marnotrawienia suplementów konsumpcyjnych. Starsi zazwyczaj szanują żywność, u młodych bywa z tym różnie. produkty  do  przetworzenia  Z eksperymentów dotyczących „Upodobań kuchennych, nawyków żywieniowych oraz zachowań konsumenckie Polaków”, przeprowadzonych przez CBOS w 2005 r., wynika, że wyrzucanie żywności częściej zdarza się ludziom młodym, świetnie wykształconym, mieszkającym w niewiarygodnych metropoliach. Wyraźnie też powiązane jest z poziomem pułapie wynagrodzenia oraz oceną własnych warunków materialnych - im one lepsze, tym częstsze takie deklaracje (za www.niemarnuje.pl). Skoro starsi szanują spożywanie, to dlaczego nie nauczą tego młodych? - Szacunek do pieczywa wynosi się z mieszkaniu. Pamiętam wyrażenia moich matek oraz ojców oraz dziadków, którzy powtarzali, że jeśli zdarzy się mi upuścić na podłogę kromkę, mam ją podnieść oraz pocałować. Od dzieciństwa wpajali mi, że pieczywa da się wyrzucać - wspomina Krystyna Osipowicz. - Nie jestem entuzjastą programów edukacyjnych, nie dość wierzę też w skuteczność kampanii społecznych. Jeśli chodzi o odzyskanie szacunku do żywności, wielką rolę do spełnienia mają tu rodziny. To w mieszkaniu musi odbywać się właściwe wychowanie. To właśnie z mieszkaniu wynosi się szacunek tylko do pieczywa, ale też do innych ludzi. Jeśli starsi będą o tym mówić oraz potwierdzać swoje wyrażenia odpowiednią postawą, wtedy nie potrzebne zostaną kosztowne kampanie - tłumaczy ks. dr Zbigniew Sobolewski. Kosztowne efekty głupoty Wyrzucanie żywności pociąga za sobą konsekwencje natury ekonomicznej oraz ekologicznej. Marnowanie składników generuje zwiększoną konsumpcję, która wpływa na wzrost cen suplementów konsumpcyjnych, a to tymczasem powiększa skalę ubóstwa. Droższe spożywanie to konieczność przeznaczania większej części swoich wynagrodzenia na kupno żywności, kupowanie tańszej albo mniejszych ilości. Według Fundacji Nasza Ziemia Polacy w tym roku wyrzucą ok. 4 mln ton żywności, jednakowym przyczyniając się także do zanieczyszczenia otoczenia. ta dawka trzeba, aby zapełnić jedzeniem trzy niewybudowane dodatkowo warszawskie Stadiony Narodowe (!). Produkcja żywności potrzebuje niewiarygodnych nakładów energii, a jej marnowanie przyśpiesza modyfikacje klimatyczne (mniej więcej 20% wytwarzaniu gazów cieplarnianych wiąże się z produkcją, przetwarzaniem, transportem oraz przechowywaniem żywności). Metan pochodzący z gnijącej żywności jest nawet 20-krotnie groźniejszy gazem cieplarnianym niż dwutlenek węgla. Marnowanie żywności wiąże się z marnowaniem h2o mineralnej (kilogram wyrzuconej wołowiny oznacza zmarnowanie 50 tys. litrów h2o mineralnej użytych na jej wyprodukowanie). Polska ma jedne z minimalnych w Europie zasoby h2o mineralnej. Wytworzenie każdego bochenka pieczywa, torebki cukru czy kartonu napełnionego mlekiem oznacza konkretne ilości kilowatogodzin energii zużytych w procesie produkcyjnym. Wyrzucenie do śmietnika niepotrzebnej żywności oznacza tylko bezpośrednie straty materialne, to także bezsensowne marnotrawstwo tak potrzebnego nam wszystkim prądu. Wielcy marnotrawcy oraz złe przepisy Setki nadprogramowych nadprogramowych alt2 kilogramów żywności marnują sklepy, bary oraz producenci. Hipermarkety wyrzucają dziennie nawet 500 kg różnych suplementów, przeważnie są to owoce, warzywa oraz nabiał. Wszystkie artykuły spożywcze, dla których skończył się czas przydatności do spożycia, są usuwane z półek oraz wyrzucane. zazwyczaj takie „odpadki” poddaje się utylizacji. Do krótkiego czasu korzystniej jest wyrzucić żywność, niż oddać ją potrzebującym, a nastepnie płacić podatek od darowizny. Od 1 stycznia 2009 r. producenci żywności mogą bez żadnych konsekwencji finansowych oddawać swoje produkty dla organizacji charytatywnych. Niestety, wymienione wyżej przepisy nie dotyczą firm handlujących pożywieniem.   

EcoSlim prezzo

Ta informacja to cios w serce smakoszy. poniżej jedno z najgenialniejszych połączeń smakowych

– soczysty befsztyk oraz wytrawne, czerwone wino – okazuje się niezbyt radosne. Wszystko z winy garbników, czyli tych składowych wina, które nadają mu wytrawność oraz odczucie smakowe. redukują one wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym, a najbogatszym jego źródłem okazuje się właśnie mięso wołowe. Światowa Organizacja kondycji szacuje, że ok. 700 milionów ludzi ma niedobór żelaza, ale nie znaczy to oczywiście, że trafiło na samych smakoszy, którzy jedzą wyłącznie befsztyki oraz zapijają winem. Spokojnie: jeżeli jesz gotowaną fasolę, sardynki w konserwach, otręby, suszone figi, jajka, to możesz czasem poświęcić żelazo na rzecz smaku.produkty  przetworzone Ale jeżeli wyłącznie mięso Ci go dostarcza, dopilnuj na anemię. Ryby morskie + kapusta Kapusta okazuje się przykładowa, ponieważ niedopasowanie dotyczy dodatkowo kalafi ora, brukselki oraz rzepy. Wszystkie one zawierają tzw. substancje wolotwórcze, które redukują przyswajanie jodu oraz sprzyjają powstawaniu niedoczynności tarczycy. Jej prawidłowe oddziaływanie zapewnia właśnie jod, a ryby okazują się jego jedynym bezpiecznym dostawcą. Jajka + ziemniaki Sałatka żydowska albo jajko sadzone z ziemniakami z patelni mówią smakiem oraz prostotą przygotowywania. mimo wszystko nie dietetyków, którzy pragną maksymalnie wykorzystywać wszystkie zalety zjadanych elementów diety. A bulwy ziemniaków zawierają szczawiany, hamujące przyswajanie wapnia oraz żelaza znajdujących się w jajku. Drożdżowe ciasto + mocna herbata Świeże ciasto drożdżowe z kruszonką albo świeży pączek z różanym nadzieniem oraz do tego herbata – podwieczorek marzenie, prawda? prawda, ale nie razem. A jeżeli już razem, to ze słabą herbatą, która nie zdążyła naciągnąć oraz nabrać mocy. Liście zaparzanej herbaty uwalniają ogromne ilości garbników, a te pomagają silnie na błonę przewodu pokarmowego, ograniczając wchłanianie białek oraz wiążąc niezbędne minerały. Garbniki niszczą też, drogocenną w drożdżach, witaminę B1, odpowiedzialną za prawidłowe oddziaływanie układu nerwowego. Jeżeli lurowata herbata nie przechodzi Ci poprzez gardło oraz pijasz wyłącznie „siekierę”, uzupełnij straty wit. B1 w organizmie orzechami, grochem, fasolą, rybami albo pieczywem z pełnego ziarna oraz grubo mielonym. alt3 Miód + gorąca herbata Dla mnóstwo z nas to prawie synonim antybiotyku oraz gwarancję skuteczności w razie grypy albo grypy. Do pewnego stopnia to prawda, ale żeby kuracja była naprawdę udana, herbata musi być niezbyt gorąca. Wrzątek maleje o połowę aktywność diastazy oraz inwertazy – dwóch enzymów, które decydują o delektujących, uzdrawiających cechach miodu. ziemniaki + masło Albo nawet szerzej: węglowodany + tłuszcze. Same ziemniaki oraz masło pojedynczo nie mają umyślnie dużo kalorii, ale połączone okazują się prawdziwą bombą. Ich wysoki indeks glikemiczny podnosi dawka glukozy we krwi, więc trzustka, by ją obniżyć, produkuje insulinę oraz zmusza komórki tłuszczowe do magazynowania zapasowej energii. W taki sposób cały tłuszcz zostaje odłożony oraz... tyjesz. Jak przechowywać żywność? Właściwe oraz zdrowe przechowywanie żywności kieruje się 3 głównymi zasadami: właściwy wybór miejsca przechowywania żywności, dobranie odpowiedniej temperatury oraz przechowywanie spożywania we właściwych granicach czasowych. termin przydatności do spożycia to dla nas najważniejsza informacja, zamieszczona na etykiecie tabletek. dużo osób twierdzi, że potrafi zdefiniować, czy żywność nadaje się do spożywania po samym jej wyglądzie oraz zapachu, mimo wszystko rozpocznie mniej ryzykowne bywa przestrzeganie dat przydatności do spożycia. Wtedy mamy stuprocentową gwarancję, że nic nie zaszkodzi nam ani naszej rodzinie. Chociaż w mnóstwo przypadkach przekroczenie owej daty nawet o kilka dni nie zrobi dużej dysproporcji, to w przypadku produktów o krótkim terminie ważności (jeśli chodzi na przykład o kefiry, świeże soki, pieczywo, artykuły garmażeryjne, wędliny), daty owej musi dokładnie pilnować. Jeśli a chodzi o resztki z obiadu oraz ugotowane artykuły, regułą bywa nieprzetrzymywanie ich w schładzarce dłużej niż 3 dni. Jeśli danie składa się z „świeże” substancje, takie jak śmietana czy ryba, najrozsądniej je spożyć w dniu zrobienia albo następnego dnia, lecz nie później. Warunki przechowywania żywności Z zasady świeże, surowe albo ugotowane artykuły najrozsądniej bywa przechowywać w schładzarce albo zamrażarce. Resztki z jedzeniu można wstawić do lodówki, jeśli planujemy je zużyć w ciągu najbliższych dwóch dni. Jeśli mimo wszystko nie mamy zamiaru ich jeść poprzez ten pora, najlepszym rozwiązaniem musi pozostawienie ich w zamrażarce.

Opaski na rękę Warszawa

Dzięki temu spożywanie się nie zmarnuje, a my w razie

wymogu będziemy mieli gotową porcję domowej dania do odgrzania. Miejsce przechowywania tabletek w samej schładzarce ma również duże wartość. Na górnych półkach temperatura bywa z zasady wyższa niż na dolnych, dlatego bywa to świetne miejsce na mleko, kefiry, kefiry posiadające dobroczynne bakterie - ginące, gdy bywa nadto chłód. produkty o krótkiej trwałości, takie jak biały ser, twarożek, pokrojona wędlina czy ugotowana zupa najrozsądniej przechowywać na środkowej półce. tymczasem alt4 dolna półka najlepsza bywa na jarzyny oraz owoce. Maliny czy truskawki można przechowywać dzień albo 2, a surówkę oraz szczypiorek nawet kilka dni. Dolna szuflada bywa również idealna na twarde sery w pojemnikach, które właśnie w tym miejscu najrozsądniej dojrzewają. Na bocznych półkach przechowuje się olej roślinny, słoiki z przetworami, soki w kartonach, ketchup oraz jajka. zaleca się mieć świadomość, aby jajka przechowywać niemyte, gdyż wtedy mogą stać w schładzarce nawet do 3 tygodni. Skorupki jajek pokryte okazują się naturalną warstwą zabezpieczającą, która ochrania przed wniknięciem bakterii. Temperatura oraz pora przechowywania żywności Niezwykle kluczowe bywa właściwe ustawienie temperatury w schładzarce oraz zamrażarce. Z jednej strony nie chcemy, aby żywność przechowywana w schładzarce pokryła się warstwą lodu, a z drugiej - nie bywa wskazane, aby lody trzymane w zamrażarce były w stanie płynnym. Przechowując wszystkie artykuły żywnościowe, warto kierować się poniższymi zasadami: Mięso – w stanie surowym musi być trzymane w temperaturze od 0 do 2°C, a wcześniej należy je dokładnie przepłukać, osuszyć oraz włożyć do pojemnika. można je przechowywać do 2 tygodni. Porcjowane oraz w torebce foliowej może przebywać w zamrażalniku nawet do 3 miesięcy. Ryby oraz owoce morza – w schładzarce mogą spędzić do 2 dni, mimo wszystko nie powinny przebywać w pobliżu masła albo serów, gdyż mogą one nabrać nieprz yjemnego zapachu. Rybę wędzoną przed wstawieniem do lodówki trzeba wcześniej zamknąć w szczelnym pojemniku. tymczasem surowe ryby oraz owoce morza można przechowywać w zamrażarce nawet do ośmiu miesięcy. Nabiał – nie powinien być przechowywany w schładzarce dłużej niż kilka dni. Wyjątkiem bywa pasteryzowane mleko oraz mleczne napoje w kartonach – można je przechowywać do kilku miesięcy. zaleca się mieć świadomość, że nabiału nie należy zamrażać – po rozmrożeniu nie nadaje się do spożycia. Tłuszcze – olej oraz oliwę przechowuje się w temperaturze 6-7°C do trzech miesięcy. tymczasem tłuszcze w formie stałej należy trzymać w szklanych albo kamionkowych pojemnikach. produkty zbożowe – mąkę, kaszę oraz płatki trzymamy w słojach albo plastikowych pojemnikach w szafkach, natomiast najlepszym obszarem na pieczywo bywa drewniany albo plastikowy chlebak. Pieczywo można również przechowywać w zamrażalniku nawet poprzez kilka miesięcy. Owoce oraz jarzyny – można je przechowywać w zamrażalniku nawet poprzez cały rok. Wyjątkiem okazują się jarzyny kapustne, których struktura zostaje uszkodzona pod oddziaływaniem nadto niskiej temperatury. Szkoda by jest wyrzucać porcję pysznej, domowej lazanii, lecz jednocześnie możemy się obawiać, że zaszkodzi nam albo innemu członkowi rodziny. Gdy mamy przyswojone zasady przechowywania żywności, nie mamy już takich dylematów.

 

Zobacz też 

Fitness Warszawa


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness