Na co zwrócić uwagę przy zakupie warzyw i owoców? O tym powinnaś wiedzieć!

Na co zwrócić uwagę przy zakupie warzyw i owoców? O tym powinnaś wiedzieć!

Redakcja

2017-08-01

brak komentarzy

  licznych matek oraz ojców, którzy proszą mnie o pomoc w odżywianiu swoich pociechy,jak  wybierać  owoce

 pragnie tego, by ich pociechy chociaż chciały próbować jedzenia. Dla dorosłego jest to dość jasne: “jak potomka może wiedzieć, że czegoś nie lubi, skoro tego nie spróbowało”. Ile razy słyszałeś taki tekst? A ile razy go wypowiedziałeś? zapewne nazbyt dużo. Czy mimo wszystko jasne oraz prawdziwe z punktu widzenia logiki zdanie ma sens? A skąd Ty wiesz, że niekoniecznie polubisz skoki ze spadochronem? Podejrzewam, że Po 1. dlatego, że z Twoich poprzednich eksperymentów domyślasz się, że to nie dla Ciebie Po 2. dlatego, że trochę się tego boisz… Dokładnie z tych samych powodów Twoje potomka niechętnie próbuje nowych pokarmów: -> Poprzednie próby nie były przyjemnie (spożywanie nie smakowało, rodzice namawiali do zjedzenia tego, co spróbowałem, była nieprzyjemna atmosfera itp.), więc domyślam się, że dziś też nie jest fajnie -> Nie wiem, jest oraz boję się, tego spróbować. Boje się też, że będę musiał to zjeść… taki obawa jest dosyć silny. Jeśli potomka nie chce spróbować nawet najmniejszego kęsa chodzi właśnie o taki obawa (a właściwie strach). Może też chodzić o poczucie kontroli nad sytuacją… Tak czy siak to uczucie jest tak silne, że nie umożliwia potomkowi tknąć jedzenia. bywa silniejsze od Twoich maślanych To musisz wiedzieć! 5 rad, na co patrzeć przy zakupie warzyw i owoców oczu, próśb, gróźb oraz prób przekupstwa deserem. To chyba dość silne uczucie fakt? Musimy na początek je uszanować  Ale to nie znaczy, że nie możemy nic zrobić! Możemy oraz zaraz powiem Wam co! DOBRA ATMOSFERA – czyli mam smaka na próbowanie!

Próbowanie nowych pokarmów jest szczególnie istotne. da się powiedzieć

, że jest to podstawa zdrowego żywienia. Jak przecież potomka ma zacząć jeść te jarzyny, jeśli nawet nie chce ich   jarzyny oraz owoce – tak przecież zdrowe – też mają swoje czarne charaktery. To zwłaszcza skażone pestycydami produkty tworzące „parszywą dwunastkę”. Zdecydowanie prawidłowo wybierać je z upraw naturalnych niż przemysłowych. jarzyny oraz owoce na czarną listę trafiają werdyktem amerykańskiej organizacji Environmental Working Group (EWG), która przed wydaniem wyroku testuje aż 28 000 warzyw oraz owoców. W 2013 roku na czele ciemnej listy uplasowały się jabłka. Na jednym jabłku znajduje się aż 40 różnych pestycydów! następne miejsca zajmują truskawki, winogrona, seler naciowy, brzoskwinie, szpinak, słodka papryka, nektarynki, ogórki, ziemniaki, pomidorki wiśniowe, ostra papryka.

Poza listą, dodatkowo z wysoką zawartością chemii,   jak  prawidłowo  wybrać  warzywa  w  supermarkecie

znalazły się sałata oraz jarmuż, dodatkowo cukinia. EWG równolegle ogłasza także chlubną listę 15 bohaterów korzystnych, czyli owoców oraz warzyw najmniej skażonych pestycydami. W tym roku czystością alt2 mogą pochwalić się: kukurydza, cebula, ananas, avocado, kapusta, mrożony groszek, papaja, mango, szparagi, bakłażan, kiwi, grejpfrut, melon, słodkie ziemniaki oraz grzyby. Jak korzystać z tej listy? Nie chodzi o to, by przestać wybierać jarzyny oraz owoce z ciemnej listy, wyłącznie o to, by wybierać je z głową – w taki sposób da się zmniejszyć porcję konsumowanej jarzynach oraz owocach chemii nawet o 90%.

 Przesłanie EWG okazuje się poniższe

– jedz jarzyny oraz owoce! Korzyść dla kondycji okazuje się obszerniejsza niż zagrożenie spowodowane toksynami.jak  wybierać  warzywa mimo wszystko korzystaj z listy, by ograniczyć picie szkodliwych dla kondycji pestycydów. Jeśli wyłącznie możesz, kupuj „parszywą dwunastkę” warzyw oraz owoców z upraw naturalnych. O ekowarzywa oraz owoce pytaj na miejscowych targach, w sklepach naturalnych, także tych w sieci, znajdź miejscowych producentów. Wesprzesz w taki sposób takie jak uprawy oraz wytworzysz na nie popyt. Możesz też zastępować toksyczne owoce oraz jarzyny tymi, których nie ma na liście, albo dość dokładnie myć je przed spożyciem w letniej wodzie z dodatkiem octu jabłkowego. Z warzyw liściastych koniecznie usuwaj górne liście. Możesz też obierać „parszywki” ze skórki, ale wtedy tracisz mnóstwo cennych witamin. Przy okazji trzeba sobie uświadomić, że pestycydy to z definicji trujące środki chemiczne – były wyprodukowane, alt3 by zabijać żyjące organizmy, tj. owady oraz insekty, grzyby oraz rośliny. konsumowanie pestycydów wiązane okazuje się z rozwojem zmian nowotworowych, rozregulowaniem gospodarki hormonalnej, wysypkami skórnymi, zakażeniami dróg oddechowych, zaburzeniami w układzie na tle na tle nerwowym. W ubiegłym roku amerykańskie instytucja pediatrów American Academy of Pediatrics po raz pierwszy zajęło oficjalnie stanowisko w sprawie pestycydów, ostrzegając specjalistów oraz rodziców, że pestycydy spożywane kuracji okazują się potencjalnie niebezpieczne dla najmłodszych.

By robić inteligentne oraz bezpieczne zakupy, najdogo

dniej wydrukować sobie małą ściągawkę z Jak rozsądnie wybierać artykuły? Które lepsze ekologiczne a które można wybierać konwencjonalne? zabierz rozsądnie oraz kupuj ekologiczne oraz konwencjonalne świeże artykuły. Nie wszyscy mają możliwość przygotowywania w kuchni potraw z naturalnych warzyw oraz owoców. Główną przeszkodę to dostępność, cena składników, niedobór szans prowadzenia swojej uprawy… Environmental Working Group (EWG) jest odpowiedzialny pytanie:  jak rozsądnie zorganizować kuchnię, łącząc ekologiczne artykuły z konwencjonalnymi? W latach 2000-2004 Organizacja EWG chcąc wyselekcjonować artykuły zwłaszcza oraz najmniej narażone na absorpcję pestycydów przeprowadziła ok. 43 tysiące badań na żywności, które wykazały, że możemy o 90% zmniejszyć dawkę spożywanych pestycydów, jeżeli będziemy rozsądnie wybierać owoce oraz warzywa. EWG wyselekcjonowała listę 12 zwłaszcza oraz najmniej zanieczyszczonych owoców oraz warzyw. na liście „parszywej dwunastki” znajdują się owoce oraz warzywa, których alt4 picie może skutkować zetknięciem się z mniej więcej 15 pestycydami (przyjmując, że zjemy dziennie wszystkie artykuły w spisie). produkty na czystej liście dostarczą do człowieczego ustroju mniej niż dwa pestycydy. Podejrzanych składniku nie wolno usunąć, jedynie zminimalizować przez dokładne mycie owoców oraz warzyw.

Obierając ze cery pozbawiamy

je licznych cennych składników, dlatego najlepszym rozwiązaniem okazują się w 100% ekologiczne zakupy lub rozsądne połączenia naturalnych oraz konwencjonalnych owoców oraz warzyw. Owoce oraz warzywa o najbardziej znaczącym stężeniu pestycydów – dobrze wybierać ekologiczne 1. Jabłka 2. Seler 3. Truskawki 4. Brzoskwinie 5. Szpinak 6. Nektarynki 7. Winogrona 8. Słodka papryka 9. ziemniaki 10. Borówki 11. Sałata 12. Jarmuż Czysta lista – owoce oraz warzywa o najmniejszym stężeniu pestycydów – można wybierać konwencjonalne 1. Cebula 2. Kukurydza 3. Ananas 4. Awokado 5. Szparagi 6. Groszek cukrowy 7. Mango 8. Bakłażan 9. Kantalupe 10. Kiwi 11. Kapusta 12. Arbuz 13. Słodkie kartofle (batat) 14. Grejpfrut 15. Grzyby prawidłowo zwrócić uwagę, że testy na produktach były przeprowadzane w Stanach Zjednoczonych, gdzie kalendarz oprysków bywa inny niż w Polsce. przytaczane powyżej listy okazują się mimo wszystko warte uwagi, gdyż owoce oraz warzywa bez względu na kraj rodowodu w równym stopniu okazują się podatne na pestycydy.

 

Zobacz też 

Szkoły Jogi w Polsce


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness