Operacja zmniejszenia żołądka - wszystko co musisz wiedzieć!

Operacja zmniejszenia żołądka - wszystko co musisz wiedzieć!

Redakcja

2017-08-25

brak komentarzy

Szacujemy, że ludzi chorobotwórczo otyłych okazuje się w Polsce ponad pół miliona.zmniejszanie  żołądka

My tych ludzi może nie widzimy codziennie, ponieważ raczej przebywają ;. Rozmowa z prof. Rafałem Paluszkiewiczem*, chirurgiem Przeciętnemu człowiekowi chirurgiczne kuracje nadwagi kojarzy się zwłaszcza z odsysaniem tłuszczu, czyli liposukcją. Niestety, jak udowodniły analiz naukowe, liposukcja, choć przywraca piękne kształty, nie zmniejsza niebezpieczeństwa choroby związanych z otyłością jak na przykład nadciśnienie czy cukrzyca. To m.in. dlatego, że metoda ta nie pozwala pozbyć się najgroźniejszego dla ludzkiego ustroju tłuszczu trzewnego obrastającego narządy wewnętrzne. Poza tym w praktyce zdecydowana większość ludzi, które poddały się liposukcji, w krótkim czasie znów nabiera na wadze. więcej radykalne sposoby zwalczania nadwagi przy wykorzystaniu skalpela to domena chirurgii bariatrycznej. Sięga się po nią wtedy, gdy nadwaga okazuje się już naprawdę bardzo duża i zagraża zdrowiu i życiu pacjenta i gdy zawiodły wszystkie inne metody oparte na farmakologii, leczeniu i aktywności fizycznej. Dzięki zabiegom bariatrycznym radykalnie redukuje dawkę przyjmowanego poprzez pacjenta pożywienia (nie ma go już gdzie poniżej trzy najistotniejsze rzeczy, które trzeba mieć, żeby zrzucić masę: nadwagę, motywację i kogoś, kto cię zauważa i dopinguje. Ale w bitwie z otyłością korzystać można także z kilku sprytnych trików. Sprawdźcie je. Artykuł otwarty w ramach bezpłatnego limitu prenumeraty cyfrowej Kiedy Olivia Ward, 35-letnia nowojorska śpiewaczka operowa, pojawiała się na scenie, zawsze witała ją burza oklasków. 26 maja 2011 roku oklaski na widok Olivii nie były więc niczym nadzwyczajnym. Nadzwyczajne okazuje się to, że na scenie pojawiła się zaledwie 1/2 diwy, czyli jej 59 kg. Pozostałe 59 kg zniknęło. Przepadło. A śpiewaczka odebrała tytułzmniejszanie  żołądka  operacja The Biggest Looser (w wolnym tłumaczeniu: największy straceniec). Stracone 59 kilo wynagrodziły jej: piękna sylwetka (utrzymała ją do Zmniejsz żołądek, łatwiej schudniesz dziś), 250 tys. dolarów i zdrowie. specjaliści ostrzegali ją już momentu, że bez radykalnej modyfikacje trybu życia jej starania o dziecko mogą pozostać bezowocne (kłopoty z płodnością to jedno z licznych powikłań nadwagi). Zanim będziesz zdrowo się odżywiać i chudnąć, musisz nauczyć się co okazuje się dla Ciebie dobre i jakie artykuły wybierać. Zobacz co dobrego dla sprawności fizycznej i na zrzucanie nadwagi polecam. Jeśli chcesz szybko zrzucić masę z brzucha to unikaj tych 8 najgorszych suplementów, poprzez które Twój brzuch wystaje i okazuje się cały jak”piłka” Jeśli marzysz o tym, aby szybko zrzucić masę z brzucha, przeczytaj poniższe wskazówki, które ułatwią ci szybko pozbyć się fałdek. Jeśli starasz się zrzucić masę to na pewno zwracasz uwagę na to co jesz. okazują się jednak artykuły, które więcej niż inne tuczą i mogą sprawić Ci mnóstwo kłopotów. okazują się groźne wyłącznie dla brzucha… NUMER #1. dania smażone w głębokim tłuszczu   Choć to nie tłuszcz w nich jest tucząca

zwłaszcza, takie dania okazują się zabronione, wyłącznie ze względu na to, że wywołują tycie,   jak  zmniejszyć  żołądek

szczególnie na brzuchu, ale obwinia się je za mnóstwo współczesnych dolegliwości min. cukrzycę, nadciśnienie, zawały, problemy z układem związanym z trawieniem. mnóstwo z nich to artykuły okazują się bardzo pełne kalorii ponieważ oprócz tłuszczu zawierają mnóstwo wypełniaczy i panierek, które często przewyższają wartość kaloryczną całej dania. mnóstwo tekstów klinicznych wskazuje na fakt, że sprawniej tyje się na kuracji obejmującej dużo węglowodanów niż na kuracji wysoko-warstwy tłuszczowej. jest tak, ze względu na to że te pierwsze okazują się poprzez organizm prościej wchłaniane i wykorzystywane, a ich zbyt duża dawkę ulega zmagazynowaniu w tkance warstwy tłuszczowej. Wprawdzie tłuszcze przyjmowane z pożywieniem sycą skuteczniej niż węglowodany i dostarczają więcej kalorii, ale to węglowodany alt2 sprawniej dają nam uczucie sytości. Popularne: Na takiej kuracji straci nawet największy leń Tłuste dania okazują się jednak ciężkostrawne, szczególnie te, które smakują nam zwłaszcza, czyli smażone we fryturze albo głębokim tłuszczu. Smażone, tłuste dania wyłącznie samo wolno ulega trawieniu, dodatkowo spowalnia perystaltykę jelit. tymczasem jeśli treść pokarmowa nie przemieszcza się w jelitach sprawnie, zakłócona zostaje sekrecja soków trawiennych. i mamy impas: ponieważ zalegający w jelitach pokarm zaczyna podlegać procesom fermentacyjnym i gnilnym w miejsce związanym z trawieniem. W rezultacie pojawia się więcej gazów i obolałe wzdęcia. wielki, wystający brzuch to zwykle efekt nazbyt dużej ilości gazów, które powstają na skutek utrudnionego przechodzenia pokarmów wysoko tłuszczowych poprzez przewód pokarmowy. dziś już zapewne rozumiesz, dlaczego do tłustego boczku czy karkówki należy dorzucać dużo ziół i przypraw wspomagających w trawieniu. Do mięsa należy też jeść znaczne ilości warzyw, które okazują się bogate w błonnik i służą w trawieniu. Kiedy mowa o smażonych produktach tłustych, pod lupę trzeba wziąć także słodkości – chociazby pączki. Smażone ciasto, to dodatkowo gorsze danie niż tłusty boczek. Dlaczego? ponieważ dostarczają, wyłącznie tłuszcz, ale również mnóstwo węglowodanów i cukru. Tego ostatniego bardzo często pod postacią złożonej sacharozy albo cukrów prostych będących w nadzieniu, posypce i w cieśnie. Cukry te wywołują szybki i znaczący wzrost glukozy we krwi. Wprawdzie niewielka część glukozy idzie później do komórek mięśni, gdzie okazuje się magazynowana w postaci glikogenu, ale zwyżka (czasem całkiem duża, ze względu na to że organizm nie zawsze ma zapotrzebowanie na tak dużą

dawka energii, jakiej dostarcza pączek) okazuje się przekształcana w tłuszcz i magazynowana w

warstwach tłuszczowych. W procesach normalizowania poziomu glukozy we krwi bierze udział insulina. Hormon ten spowalnia niestety także redukcję ;: jego wysoki poziom we krwi przeprowadza do zaktywowania procesów anabolicznych, czyli odpowiedzi absorpcji i magazynowania. alt3 Spadek poziomu glukozy we krwi powodowany poprzez insulinę to tymczasem informacja uaktywniająca w mózgu ośrodek głodu. W efekcie, mając na sobie wystarczające ilości tłuszczu w zapasie, sięgamy po następną porcję dań, aby uciszyć łaknienie – błyskawicznie, jak to możliwe. Zjadamy wtedy najchętniej coś w typie tłustego fast foodu. i tak poniżej koło napędzające powiększanie się obwodu brzucha ulega tutaj zamknięciu   NUMER #2. Nabiał Nabiał może powodować kłopoty żołądkowe i związane z nią nadprodukcja gazów i wzdęcia. kłopoty żołądkowe ta spowodowana okazuje się niedoborem pewnego enzymu-laktazy, który rozkłada cukier mleczny, na laktozę. Kiedy laktazy okazuje się za mało albo nie ma jej wcale, cukier mleczny nie ulega w jelitach strawieniu lecz fermentacji – w czasie której wydzielane okazują się znaczne ilości gazów. W efekcie brzuch się zaokrągla. Jeśli konkretny człowiek nie cierpi na wrodzony deficyt laktazy, to będąc dzieckiem, ma tego enzymu pod dostatkiem. Wytwarzanie laktazy ulega redukcji, kiedy w menu maleje dawka mleka i jego przetworów. Podejmowana później próba wprowadzenia większej ilości suplementów mlecznych do leczeniu odchudzającej może skutkować niestrawnością. Nietolerancja laktozy może też pojawić się jako objaw wtórny u ludzi, które do tej pory bez kłopotu trawiły nabiał, np. wskutek mankamenty błony śluzowej jelita poprzez leki. NUMER #3. intensywne dania i przyprawy O ile podniebienie toleruje, czy lubi pikantny smak, to już żołądek albo jelita – nie. intensywne dania mogą podrażniać delikatną błonę śluzową tych organów, czy spowodować rozwój stanów zapalnych i nadżerek. Wszelkie podrażnienia i zapalenia jelit i żołądka objawiają się często kumulowaniem się gazów, wzdęciami i zaburzeniami wytwarzania soków trawiennych i perystaltyki jelit, co w efekcie skutkuje powiększeniem obwodu brzucha. Ostrożnie z przyprawami jak na przykład musztarda albo pikantny ketchup. Wprawdzie zawarta w ostrej musztardzie gorczyca stosowana okazuje się m.in. przy alt4 kuracji stanów zapalnych jelit, ale już duża dawka octu spirytusowego w tym produkcie wyłącznie pogorszy samopoczucie i spotęguje symptomy (m.in. wzdęcia) u ludzi chorujących na nadkwasotę. Ketchup także posiada w składzie ocet, ale głównym zagrożeniem dla linii brzucha wynikającym ze spożywania tego treści okazuje się… duża zawartość cukru. NUMER #3. jarzyny strączkowe i kapustne  jarzyny jedno dobro, ale… no właśnie: strączkowe i

kapustne wzdymają. Te pierwsze – ponieważ zawierają lektyny, galaktocukry i twarde skórki, a dr

ugie – ponieważ też znajdują się w nich substancje powodujące wzdęcia, a ponadto w miejsce jadać je na surowo, poddajemy je nieodpowiedniej obróbce kulinarnej: nazbyt długo gotujemy i smażymy, polewamy tłuszczem i podajemy ze smażoną bułką tartą. Przetwarzanie podwyższa indeks glikemiczny warzyw – co sprzyja szybszemu podnoszeniu poziomu glukozy we krwi i gwałtowniejszemu uwalnianiu insuliny w porównaniu do sytuacji, kiedy zjadamy kapustne na surowo. Lektyny to jedne z białek zawartych w ziarnach gatunków strączkowych. Ulegają dość szybkiemu trawieniu, ale zanim do tego dojdzie, przejściowo udaje im się zahamować aktywność trypsyny – enzymu rozkładającego białko. To tymczasem przeprowadza do uaktywniania się bakterii jelitowych, których skutkiem działania okazują się gazy wytwarzane podczas fermentacji i wzdęcia brzucha. Galaktocukry obecne w ziarnach strączkowych, takie jak rafinoza, stachioza czy werbaskoza, mające silne oddziaływanie gazotwórcze, stanowią rozpuszczalną w wodzie frakcję błonnika pokarmowego. ze względu na fakt, że w organizmie ludzkim za mało okazuje się alfa-galaktozydazy – enzymu, który rozkłada przytaczane sacharydy, powinniśmy się ich z nasion strączkowych pozbyć, zanim przepłyną do żołądka i jelit. Rozwiązaniem okazuje się moczenie suchych ziaren przed gotowaniem.   Strączkowe moczymy także z innego powodu: woda inicjuje przebieg kiełkowania i uaktywnia rozmaite enzymy – dzięki nim twarda skórka fasoli czy grochu staje się więcej miękka i lżej strawna.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness