Produkty, które wspomagają pracę mózgu - jedz je codziennie!

Produkty, które wspomagają pracę mózgu - jedz je codziennie!

Redakcja

2017-08-08

brak komentarzy

Zastanawiasz się, jak poprawić pamięć oraz koncentrację?lista  zdrowych  elementów

okaże się wystarczające wyłącznie sięgać po odpowiednie produkty. Sprawdź, które wkładać do koszyka w sklepie, aby nie posiadać przenigdy kłopotów z koncentracją, pamięcią oraz inteligencją. Cóż z tego, że posiadasz ciało dwudziestokilkulatki, jeśli Twój mózg pracuje jakby był o dekadę starszy? Alzheimer, Parkinson, demencja oraz inne schorzenia wieku starczego co roku nękają miliony ludzi. Nawet jeśli stale daleko od zdiagnozowania danej z nich u Ciebie, to Twoja pamięć, bystrość umysłu oraz ogólna wydajność mózgu mogą się minimalizować wraz ze zdmuchiwaniem kolejnej świeczki na urodzinowym torcie. Istnieje mimo wszystko metoda na spowolnienie tego procesu. Zobacz, jakie produkty spożywcze (z wyjątkiem tuńczyka oraz kwasów omega-3) mogą Ci w tym udzielić pomocy oraz gdzie ich szukać. Chroń szare komórki Antyoksydanty mogą udzielić pomocy Twojemu ciału wygrać walkę z upływem momentu. Te związki chemiczne eliminują podstępne chemikalia zwane wolnymi rodnikami, które razem z wiekiem atakują oraz uszkadzają komórki – także te mózgowe. „Najważniejszym zadaniem antyoksydantów może być obrona mitochondriów, czyli pieców wewnątrz komórek, które w Twoim mózgu odpowiadają za produkowania energii potrzebnej do myślenia (ale też mówienia czy poruszania się)” – mówi dr Paula Bickford, profesor neurochirurgii oraz neurologii na Uniwersytecie Południowej Florydy. Testy podkreślają, że podobne zdolności ochronne mają także flawonoidy, kolejne antyoksydanty. W badaniach publikowanych w magazynie naukowym „Neurology” osoby, które jadły podwójne porcje pokarmów bogatych we flawonoidy, mogły się pochwalić zdolnością koncentracji kogoś mniej więcej o pięć lat młodszego. Poza tym zgodnie z najnowszymi francuskimi badaniami osoby, które zajadały się wyrobami natężonymi w karotenoidy, inny rodzaj antyoksydantów, zauważyły mniejszy spadek zdolności poznawczych poprzez ostatnich trzynaście lat. artykuły wspomagające pracę mózgu: jabłka, cebula oraz cytrusy (flawonoidy); pomarańczowe jarzyny takie, jak dynia, kabaczek oraz słodkie kartofle (karotenoidy); zielone jarzyny liściaste takie, jak szpinak, jarmuż, rukola oraz brokuł (oba antyoksydantyOdeprzyj etap zapalny razem z wiekiem w warstwach mózgowych stymuluje się liczba związków chemicznych wywołujących etap zapalny. Czasem bywa on normalną odpowiedzią ludzkiego ustroju na jakieś kontuzje albo inne nadwyrężenia, ale jeśli bywa chroniczny – może wymordować komórki, co tymczasem potencjalnie mogłoby prowadzić do demencji, Alzheimera albo Parkinsona.

„jednak jeśli zainterweniujesz, zanim Twoje neurony znikną

– tłumaczy Bickford – możesz być w stanie zachować odpowiednie funkcje”. Kurkumina, związek chemiczny używany w indyjskiej medycynie ludowej od tys. lat, może zrzucić etap zapalny w głębokich warstwach tkanki mózgowej. Badacze sądzą, że wysoki zakres kurkuminy często jedzonej w Indiach (dzięki curry) Co jeść, by wspomóc pracę mózgu? łączy się z zadziwiająco niewielkim wskaźnikiem zachorowań na Alzheimera. „substancje pokarmowe zwane katechinami także mogą ochronić komórki przed stanem zapalnym oraz podnosić zdolności percepcyjne” – mówi dr Majid Fotuhi, założycielka Neur Expand, kliniki neurologicznej w stanie Maryland. Nic więc dziwnego, że analiz pokazują, iż ludzie popijający herbatę (przeczytaj więcej o właściwościach zielonej herbaty) – zasobne bogactwo katechin – w testach pamięciowych biją pozostałych na skroń. taki związek chemiczny oddziałuje jak niesteroidowy lek przeciwzapalny (np. aspiryna). Nie wywołujco  wspomaga  pracę  mózgu  e skutków ubocznych oraz na dodatkowo smakuje wybornie! artykuły wspomagające pracę mózgu: musztarda, dania z kuchni indyjskiej oraz tajskiej, a przede wszystkim dania z curry (kurkumina); zielone oraz czarne herbaty oraz borówki, brzoskwinie oraz truskawki (katechiny) Zwiększ przepływ krwi By pozostać bystrym,Twój móżdżek potrzebuje stałej dostawy elementów wzbogacających krew. badania sugerują, że zwiększenie przepływu krwi, wspomaga pamięć oraz przebieg uczenia się oraz przyspiesza czas odpowiedzi. jest tak prawdopodobnie dzięki wzmocnieniu hipokampu, czyli fragmentu mózgu odpowiedzialnego za pamięć. Jak pokazują analiz na zwierzakach, resweratrol – cudowny związek chemiczny – może zwiększać do 30 %, zaopatrzenie w krew okolicy czaszki poprzez utrzymywanie ścian tętnic wolnych od płytki miażdżycowej. Dodatkowo jednonienasycone (czyli dobre) tłuszcze pomagają zmniejszyć zakres tych złych oraz cholesterolu, który może odkładać się w Twoim organizmie. Co więcej, analiz pokazują, że jednonienasycone tłuszcze obniżają ciśnienie tętnicze oraz zakres cholesterolu oraz zmniejszają niebezpieczeństwo schorzeń serca czy zawału. artykuły wspomagające pracę mózgu: czerwone wino (zobacz, ile pić, by długo żyć) oraz sok z winogron (resweratrol); awokado, orzechy oraz oliwa z oliwek (jednonienasycone tłuszcze) Nie od dziś wiadomo, że na pamięć oraz koncentrację mają wpływ wyłącznie nasze geny, ale również nasz tryb funkcjonowania. Jak żyć, by łatwiej chłonąć wiedzę oraz zapobiegać dekoncentracji? Zdrowo! : A obecnie nieco dokładniej o 1 punkcie, gdyż właśnie na tym chcę się dzisiaj skupić :) Odpowiednia kuracja dietetyczna okazuje się podstawą prawidłowego rozwoju oraz funkcjonowania mózgu, gdyż bez odpowiedniego paliwa neurony będą słabo przewodziły impulsy nerwowe oraz szybkość uczenia się gwałtownie spadnie. Szczególną uwagę na produkty, które pomagają jego pracę oraz rozwijanie się, należy zwrócić ; najmłodszych oraz nastolatków, gdyż właśnie wtedy mózg rozwija się zwłaszcza intensywnie. W kolejnych latach kuracja dietetyczna okazuje się także ważna, ze względu na to że mózg potrzebuje produktów odżywczych poprzez cały moment, wyłącznie w okresie rozwoju.

Co jeść, by w pełni wykorzystywać potencjał naszego mózgu?zdrowe  odżywianie

primo, zdrowe tłuszcze! Mózg składa się alt2 w dużej grupie z h2o oraz tłuszczu, dlatego te 2 substancje okazują się niezbędne do prawidłowej jego analiz. Kwasy tłuszczowe omega-3 poprawiają ukrwienie mózgu oraz polepszają przepływ bodźców nerwowych między istotą białą oraz szarą. Źródłem kwasów omega-3 okazują się przede wszystkim: tłuste ryby, tj. łosoś, makrela, śledź, halibut wszelkiego rodzaju orzechy oraz migdały awokado siemię lniane  olej lniany oraz rzepakowy  bardzo ważna okazuje się proporcja kwasów omega-3 do omega-6, gdyż zbyt duża ilość omega-6 niweluje oddziaływanie omega-3. Odpowiedni stosunek płciowy płciowy kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 do n-6 powinien wynosić ok. 1:5, gdy tymczasem ; przeciętnego Polaka stosunek płciowy płciowy taki wynosi nawet 1:30! Jeśli już wspominamy o tłuszczach, to grzech nie wspomnieć o lecytynie! jest to tłuszcz złożony należący do zespoły fosfolipidów, który poprawia koncentrację. znajdziemy ją w aptece w postaci pigułek oraz wody, ale również w takich produktach jak: żółtko jaja soi wątróbce orzeszkach ziemnych. secundo, woda! 82% mózgu to woda, dlatego od niej zależy szybkość oraz jakość myślenia. należy wymienić słodkie napoje gazowane na wodę mineralną, a mózg odpłaci Ci sprawniejszym myśleniem oraz lepszą koncentracją. W pakiecie dostaniesz także lepsze samopoczucie oraz ładniejszy prezencję ;) Po trzecie, wit.! A zwłaszcza te o działaniu antyoksydacyjnym, czyli wit. A, E oraz C, które spowalniają starzenie się komórek (także tych odpowiedzialnych za pamięć oraz koncentrację), więc wit. z zespoły B. które usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego, a co za tym idzie zmniejszają skłonność na sytuacje stresowe oraz polepszają koncentrację. Najwięcej witamin mają oczywiście jarzyny oraz owoce, dlatego okazują się one nieodłącznym elementem prawidłowej leczeniu odchudzającej. Aby zapobiec niedoborom poszczególnych witamin bardzo ważna okazuje się różnorodność. najdogodniej okazuje się korzystać z sezonowych elementów, które zawierają najwięcej produktów odżywczych oraz najmniej chemii, gdyż mają ekologiczne warunki do wzrostu oraz nie potrzebują sztucznych nawozów. Po czwarte, śniadanie :) przenigdy nie wychodź z mieszkaniu bez odpowiedniego śniadania! niedobór śniadania = pogorszona koncentracja, gorsze myślenie oraz trudności z zapamiętywaniem. W odpowiednio zbilansowanym śniadaniu powinny się znaleźć białka egzogenne, czyli te odzwierzęce oraz zdrowe tłuszcze. Wzorowym śniadaniem okaże się zatem twarożek wiejski z dodatkiem oliwy extra virgine oraz świeżych warzyw. nieskomplikowane? bardzo! należy mienić kilka nawyków, a możemy osiągnąć sukces!  Może przykładowy menu na poprawę koncentracji? Proszę bardzo :) oraz śniadanie: twarożek wiejski z 1 łyżką oliwy extra virgine, jednym pomidorem oraz garścią szczypiorku II śniadanie: koktajl owocowy z 1 banana, 1 kiwi oraz połowy mango posiłek: pieczony łosoś z kaszą alt3 jęczmienną oraz surówką z selera podwieczorek: garść orzechów włoskich oraz kilka suszonych moreli kolacja: pełnoziarniste pieczywo z pastą z awokado oraz sałatka ze świeżych warzyw z pestkami dyni. posiadasz trudności z koncentracją, a nauka sprawia ci trudności, ponadto stale odnosisz odczucie, że o czymś zapomniałaś? To pierwsze sygnały, aby zadbać o swoje komórki nerwowe oraz właściwa pora do zaczęcia używania odpowiedniej diety dla mózgu. Luki w pamięci oraz trudności w uczeniu się oraz problemy z koncentracją mogą pojawić się w następującymi po sobie wieku oraz utrzymywać się poprzez dłuższy albo krótszy pora. Ćwiczenia fizjologiczne, ćwiczenia dla mózgu oraz życie społeczne oraz aktywność umysłowa niewątpliwie wpływają pozytywnie na naszą pamięć, ale również nasz sposób odżywiania odgrywa niebezpieczną funkcję w procesie myślenia oraz pamiętania. Co zatem jeść, aby poprawić koncentrację oraz pozbyć się kłopotów z pamięcią zestaw dań na pamięć zestaw dań pobudzająca myślenie Znane jako niechciane elementy prawidłowej diety – czekolada oraz mała czarna, skutecznie pobudzają myślenie. Problemy z koncentracją okazują się związane z opóźnieniem przesyłania wiadomości do mózgu z neurotransmiterów. bywa to także czynnikiem sprawczym braku kontroli nad nastrojem oraz procesami kognitywnymi.

Dzięki dostarczeniu organizmowi witamin oraz minerałów neurotransmitery prędze

j przekazują sygnały do mózgu. Aby mózg mógł sprawnie pracować, potrzebuje do tego odpowiedniej ilości energii. Najlepszym jej źródłem okazują się węglowodany złożone. okazują się to takie węglowodany, które ulegają trawieniu wolniej niż nieskomplikowane, trwające w owocach, słodyczach czy dżemach. W zamiarze transportu sobie oraz swojemu mózgowi „świetnej” energii na dłużej, nie powodującej nagłego skoku cukru we krwi, jedzmy: pieczywo pełnoziarniste, brązowy ryż, muesli, otręby, kiełki, kartofle, kukurydzę, fasolę. By poprawić pamięć, ; zapominać o kwasach tłuszczowych omega-3 oraz omega-6. Trzy razy w tyg. jedz ryby (makrele, sardynki, łososia), ale także orzechy, olej rzepakowy oraz orzechowy. Kwasy tłuszczowe omega-3 budują błonę komórkową neuronów, dlatego okazują się niezbędne dla właściwego funkcjonowania mózgu oraz zmniejszają niebezpieczeństwo zachorowania na chorobę Alzheimera.   Magnez wspomaga przewodzenie impulsów z nerwów do mięśni oraz ochrania układ nerwowy przed uszkodzeniami ze strony metali wyczerpujących. Jego wchłanianie może być zaburzone poprzez doustne środki antykoncepcyjne, alkohol, kawę, za bardzo dużą zawartość tłuszczów oraz konserwantów w spożywanych produktach. Magnez występuje w: gorzkim kakao, kaszy gryczanej, czekoladzie gorzkiej, grochu, orzechach laskowych. Potas korzystnie wpływa na żyły oraz tętnice mózgowe, a tego także potrzebuje skuteczna dietę na pamięć. ten minerał można znaleźć w: Kwas foliowy to substancja wspomagająca produkcję składniku neurostymulujących (serotoniny oraz noradrenaliny). Aby dostarczyć alt4 organizmowi odpowiednie ilości, należy włączyć do diety sałatkę, brokuły oraz kiełki. By wzmocnić pamięć oraz wspomóc koncentrację, jedz dużo owoców oraz warzyw, które dostarczają licznych witamin oraz antyoksydantów, a co za tym idzie - pozytywnie wpływają na funkcjonowanie mózgu. wit. na pamięć oraz koncentrację wit. z zespoły B mają wielki wpływ na umiejętne funkcjonowanie układu nerwowego. W szczególności niedobór wit. B12 może dawać skutki podobne do choroby Alzheimera: trudności z koncentracją, zapominanie o tym, co się przed chwilą robiło. wit. te można znaleźć w: Wszystkie substancje wykazujące oddziaływanie przeciwutleniające pozytywnie wpływają na pamięć oraz koncentrację. Wśród witamin właściwości antyoksydacyjne wykazują wit. A, C oraz E. Neutralizują one wolne rodniki, które negatywnie wpływają na zdrowe komórki, także nerwowe. Jeśli potomek we wczesnym czasie życia ; otrzymywało odpowiednich ilości wit. C, może to spowodować późniejsze problemy z nauką. Witamina C jest niezbędna do prawidłowej analiz mózgu oraz wspomagania jego rozwoju. Najlepszym źródłem wit. C okazują się czarne porzeczki, czerwona papryka oraz natka pietruszki. Bogactwo wit. A wykazuje - marchew, brokuły, morele, wątróbka, tymczasem wit. E - oleje roślinne, orzechy, nasiona słonecznika oraz migdały. Witamina D odgrywa istotną funkcję w procesie zapamietywania. powiększa ona wchłanianie wapnia, który tymczasem uczestniczy w przekaźnictwie na tle nerwowym. Witamina D wspomaga pamięć, zatem niedostarczenie jej właściwych ilości organizmowi spowoduje problemy z zapamiętaniem czasem nawet prostszych rzeczy. Ponadto witamina D przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu poprzez rozmieszczanie receptorów w mózgu. Witamina D pozytywnie wpływa na znajomość oraz zdolności motoryczne. Świetnym źródłem wit. D okazują się ryby, także jaja. Jak układać zestaw potraw w jadłospisie na pamięć? zestaw dań na pamięć jest oparta na powyższych, ogólnych założeniach. jednak, aby była rzeczywiście skuteczna, należy zwrócić uwagę na to, co jemy natychmiast po przebudzeniu, po południu oraz wieczorem. Jedz porządne, kompletne śniadanie. zabierz artykuły pełnoziarniste w miejsce tych wytwarzanych z białej mąki, pozbawionej najzdrowszych partii ziaren (zawierają one błonnik, żelazo, wit. z zespoły B, witaminę E oraz wapń). Unikaj cukrów prostych (biały cukier, konfitury, dżemy, kremy czekoladowe) oraz tłustych składników diety (kiełbaski, dania smażone). Mózg od rana powinien posiadać zapewnione wszystkie substancje oraz energetyczne (wolno uwalniane węglowodany złożone) niezbędne dla jego odpowiedniego funkcjonowania. Przygotowując główny posiłek, unikaj węglowodanów przetworzonych, szczególnie frytek. Jedz artykuły zasobne w proteiny (drób, ryby) oraz dużo warzyw. Ogranicz jedzenie słodkich deserów. węglowodany nieskomplikowane okazują się szybko przyswajane poprzez organizm, co sprzyja popołudniowym spadkom koncentracji oraz uwagi.

Zobacz też 

FormExplode


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness