Produkty, których NIE należy trzymać w lodówce!

Produkty, których NIE należy trzymać w lodówce!

Redakcja

2017-08-01

brak komentarzy

spożywanie w schładzarce - jak przechowywać? 1. Nie przeładowuj niedociągnięcie terenie między wyrobami zaburza cyrkulację powietrza, co tymczasem uniemożliwia osiągnięcie właściwej ciepłoty wewnątrz maszyny. Lodówka nie zagwarantuje optymalnych warunków dla umieszczonych w niej elementów. 2. Pakuj żywność w pojemniki Zanim włożymy żywność do chłodziarki, powinniśmy zapakować ją do pojemników lub torebek. artykuły opakowane w taki sposób nie tracą wilgoci oraz smaku, mogą być dłużej przetrzymywane. 3. Sortuj żywność artykuły, które będą używane jako pierwsze, powinny być w szczególności dostępne po otwarciu maszyny. umożliwia to na szybsze odnajdywanie żywności oraz skrócenie momentu otwarcia drzwi lodówki, co wpływa na jej energooszczędną pracę. 4. Usuwaj wodę Aby uniknąć psucia się warzyw oraz owoców przechowywanych w schładzarce, należy usunąć z nich całą wodę, która zostaje po umyciu. 5. Nie wkładaj gorącego Temperatura wewnętrz lodówki zwiększy się oraz zmusi agregat do cięższej badań zawodowej, co sugerować okaże się zwiększony pobór energii. 6. Otwieraj, gdy musisz W lecie ustaw właściwą temperaturę chłodzenia oraz upewnij się, że drzwi okazują się za kolejnymi kolejnym razem dokładnie zamykane. Lodówkę otwieraj jedynie wtedy, gdy bywa to naprawdę konieczne, oraz zamykaj ją jak najszybciej. 7. sprawdź temperaturę Jeżeli Twoja lodówka nie pokazuje ciepłoty chłodzenia, możesz kupić w tym celu najmocniejszy termometr. Przechowywanie wtenczas stanie się łatwiejsze. 8. Zamrażaj W zamrażalniku, w innym przypadku niż w schładzarce, produkty spożywcze układaj ciasno, żeby pracował sprawnie. Nastaw Tych 10 produktów nie wkładaj do lodówki! go na temperaturę -18 stopni Celsjusza lub mniejszą. Trzymaj się danego dla danych elementów momentu mrożenia: Zioła 8-12 miesęcy Ryby 2-4 miesiące mięso wołowe 9-12 miesięcy Wieprzowina 4-7 miesięcy artykuły mleczne 2-12 miesięcy Pieczywo 4-6 miesięcy

Grzyby 3-6 miesięcyjak  przechowywać  produkty

Owoce 8-12 miesięcy Drób 8-10 miesięcy 9. Dziel oraz rządź  Zadbaj o to, by spożywanie surowe bywa oddzielone od gotowego do spożycia. najrozsądniej przeznacz na to inne półki. ściskanie pokarmów w schładzarce ma celu przedłużenie jego świeżości oraz przydatności do spożycia. mimo wszystko niektórych składników konsumpcyjnych ; się trzymać w schładzarce, gdyż sprawniej tracą swoje właściwości odżywcze, czy się psują. Jakie to artykuły? oto lista, która z pewnością cię zaskoczy – pamiętaj, przenigdy nie wkładaj tych składników do chłodziarki.   Czy świeże zioła da się trzymać w schładzarce? Świeże zioła trzymane w schładzarce szybko stracą swój aromat, a ich listki więdną. O dużo skuteczniej wstawić je do kubeczka z wodą lub trzymać ich końcówki owinięte gazą nasączoną wodą. Jeśli używasz dużo świeżych ziół, świetnym pomysłem okaże się wysianie ich do doniczki oraz ściskanie na parapecie. Podobnie kwestia wygląda jeśli chodzi o jarzyny liściaste, np. szpinak, sałatkę czy szczaw, w lodowce będą sprawniej więdły.   Owoce oraz jarzyny, których ; się trzymać w schładzarce Przynosząc 4 ścianach zakupy z warzywniaka wszystko wrzucamy do chłodziarki, a jak się okazuje, nie wszystkie jarzyny alt2 oraz owoce prawidłowo znoszą chłód lodówki. Których owoców oraz warzyw skuteczniej nie trzymać w schładzarce? - ziemniaki – kiedy ziemniaki trzymane okazują się w dość niskich temperaturach, zachodzi w nich proces rozkładania się skrobi oraz cukrów. poprzez to stają się słodkie oraz miękną.

O dużo skuteczniej trzymać je w zacienionym miejscuczego  nie  przechowywać  w  schładzarce

np. w szafce kuchennej lub specjalnej komórce; - awokado – trzymane w schładzarce gubi swój odczucie smakowe. Awokado należy trzymać owinięte w gazetę, najdogodniej na parapecie; - banany – podobnie jak awokado, tracą swój odczucie smakowe, kiedy okazują się trzymane w schładzarce. Należy je przechowywać podobnie jak awokado; - brzoskwinie – pod wpływem niskiej temperatury tracą swój odczucie smakowe, stają się gorzkie oraz twarde. Owoce te należy przechowywać w temperaturze pokojowej; - pomidory – w schładzarce sprawniej się psują. prawidłowo przechowywać je w temperaturze od 10 do 18 stopni.   produkty sypkie w schładzarce – czy to pozytywny pomysł? produkty sypkie w schładzarce dość szybko wilgotnieją, w przypadku płatków stają się miękkie oraz niesmaczne. Mogą też chłonąć zapachy pozostałych składników przechowywanie  produktów  w  schładzarcezawartych w schładzarce. - mała czarna – mała czarna pochłonie wilgoć i zapachy pozostałych składników żywnościowych zawartych w schładzarce. kofeinę najdogodniej trzymać w dokładnie zamkniętym pojemniku, w ciemnym miejscu; - płatki, ryż, kasza – podobnie jak kofeinę, należy przechowywać w dokładnie zamkniętym alt3 pojemniku w zacienionym miejscu. W schładzarce szybko wilgotnieją oraz się psują.   Inne artykuły spożywcze oraz alkohole - pieczywo – trzymane w schładzarce wysycha sprawniej oraz gubi odczucie smakowe. lepiej trzymać je owinięte w lnianą chusteczkę w chlebaku; - czerwone wino – wydawać by się mogło, że nie ma lepszego miejsca dla wysokoprocentowych napojów niż lodówka.

Chłodne piwo, czy prawidłowo ochłodzony mocniejszy alkohol bywa ochoczo konsumujemy.

Jak się okazuje, czerwone wino skuteczniej trzymać w temperaturze 10-14 stopni. W niższej gubi swój kolor, aromat oraz odczucie smakowe. - miód – trzymany w schładzarce sprawniej zmienia swoją konsystencję – krystalizuje się oraz staje się twardy. Optymalną temp. do magazynowania miodu bywa 18 stopni. Przy przekładaniu miodu do nowoczesnego pojemnika trzeba dopilnować, aby był on prawidłowo wysuszony, gdyż czyli miód może się zepsuć. Oświeżość czynników w szczególności obawiamy się latem. Chowamy je w schładzarce, gdyż wysoka temperatura oraz światło wydają się szkodliwe. wielokrotnie mimo wszystko popełniamy błąd. Jakich czynników nie należy trzymać w schładzarce? Pomidory preferują wyższą temperaturę W schładzarce nie należy przechowywać pomidorów. mimo pozorom nie pozostają one dzięki temu dłużej twarde oraz świeże. W wyniku działania niskiej temperatury, zarówno ich struktura, jak także smak ulegną zmianie. Wskutek zimna na skórce mogą pojawić się przebarwienia. najdogodniejsza temperatura dla pomidorów to około 10 stopni. Podobnie rzecz ma się z ziemniakami. Ich ulubionym miejscem są suche, ciemne miejsca, takie alt4 jak szafka czy spiżarnia. Trzymane w schładzarce stają się słodkie oraz miękkie. do chłodziarki musi się wkładać też ogórków. Wszystkie z warzyw należy wyjąć z foliowych torebek, by nie fermentowały. Cebula oraz czosnek uwielbiają lodówek zimno ma niekorzystny wpływ na cebulę oraz czosnek. jarzyny te należy przechowywać w ciemnych, suchych miejscach. Cebula pozostawiona w schładzarce okaże się szybko mięknąć oraz pleśnieć, pozostawiając nieprzyjemny zapach. Podobnie czosnek. Jeśli został już obrany, to należy zużyć pozostałe ząbki czosnku w ciągu kilku kolejnych dni. Zobacz:

 Czosnek oraz cebula

- mój sposób na odporność Cytrusy oraz banany z tropików wyłącznie jarzyny źle znoszą niskie temperatury. Podobnie jest w przypadku magazynowania pomarańczy lub cytryn. Na skórce oraz na miąższu mogą pojawić się przebarwienia świadczące o psuciu się owoców. Tracą one więc własny niepowtarzalny smak oraz zapach. Zobacz też: Jak wygląda menu wegetarianina? niewielki odstępstwo od reguły występuje w przypadku magazynowania w schładzarce bananów. ściskanie owoców w chłodnych warunkach pozwala na zachowanie procesu dojrzewania. Banany zachowają swoją świeżość, jeśli trzymane będą w schładzarce dzień albo 2, ale nie dłużej. Arbuz orzeźwiający bez lodówki wielokrotnie popełnianym błędem bywa też przechowywanie w schładzarce arbuza. Robimy to, by nadać mu soczystości, ale tak naprawdę pozbawiamy go antyoksydantów, które są dla nas pożyteczne. Arbuz bywa tak soczystym oraz orzeźwiającym owocem, że nie potrzebuje pobytu w schładzarce. Owoc taki najrozsądniej zjeść natychmiast.  

 

Zobacz też 

Szkoły Jogi w Polsce


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness