Przepis na pyszną sałatkę nicejską z makaronem

Przepis na pyszną sałatkę nicejską z makaronem

Redakcja

2017-07-18

brak komentarzy

  Przygotowanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, płuczemy pod zimną bieżącą wodą aż nieco przestygnie i pozostawiamy do obcieknięcia. Tuńczyka dokładnie odcedzamy i łączymy w dużym naczyniu z makaronem. Do żyły i tętnice dodajemy odsączone jarzyny konserwowe, drobno posiekaną białą część pora i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy majonez, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. surówkę po wyłożeniu na talerze dekorujemy pokrojonymi w ćwiartki jajkami.Klasycznie tą francuską surówkę podaje się z dodatkiem ziemniaków. Ja preferuję wersję z makaronem.  Przygotowuje się ją tyle momentu, ile zajmuje gotowanie makaronu i fasolki. Resztę składniku trzeba w tym czasie przygotować (zetrzeć, posiekać i pokroić). ważne, by ugotowane na twardo jajka nie miały nieapetycznej ciemnej obwódki dookoła żółtka. Sposobem, by żółtko miało ładny żółty kolor i było kremowe okazuje się gotowanie go 2   substancje: 2 twarde,jak  wykonać  surówkę  nicejską dojrzałe pomidory,  1 ogórek,  2 zielone papryki,  1 cebula,  10 czarnych oliwek,  1/2 kostki białego sera rodzaju feta,  2 -3 łyżki oliwy extra virgine,  ocet winny,  oregano, sól, pieprz. Sposób przyrządzenia:  Wszystkie jarzyny dokładnie przepłukać. Z papryk dokładnie powycinać gniazda nasienne. Dojrzałe pomidory pokroić w ósemki, cebulę, zielonego ogórka i dwie zielone papryki w talarki. Przełożyć do salaterki, obficie posypać oregano, solą i odrobiną Sałatka nicejska z makaronem pieprzu. Na wierzch ułożyć ser feta pokrojony w grubą paczuszkę i całe czarne oliwki. Na koniec polać odrobiną oliwy extra virgine i skropić kilkoma kroplami octu. Sałatka grecka gotowa. Smacznego! Sałatka z kurczakiem to przysmak twojego partnera? Sałatka z fetą to twój typ? teraz możesz przygotować dwa w jednym: coś dla niego, czyli pyszny kurczak gyros i coś dla ciebie, czyli śwież sałata lodowa, pomidory i feta. Te substancje idealnie się dopełniają, samoczynnie jak kobieta i mężczyzna, choć w tym drugim przypadku pojawiają się czasem problemy. poniżej kilka prostych zasad komponowania sałatki w taki sposób, by była zarówno smaczna jak i niskokaloryczna. PODZIEL SIĘ     2 OCEŃ:   

   5 / 1 1. Postaw na zielone

 - może to być roszponka, szpinak lub rukola. świetne w nich okazuje się to, że mają niewielką zawartość kalorii, ale pozwolą prosto zaspokoić głód, są też bogate w kwasy foliowe, niezbędne szczególnie dla niewiast w ciąży. Należy mieć na uwadze, żeby dokładnie opłukać wszystkie listki, tak aby nie pozostała na nich resztka ziemi, a potem osuszyć, gdyż resztki h2o mogą zmieszać się z sosem, pozbawiając go smaku. 2. Podstawowym źródłem energii w sałatce okazuje się mięso. szybka  sałatka  da się użyć drobiu lub ryb, które są bogate alt2 w białko. Dodając mięso do sałatki pamiętajmy, aby wystrzegać się gotowych kupowanych wędlin, gdyż zawierają dużo sztucznych dodatków. Jeśli koniecznie okazuje się zależna nam na tym, aby w sałatce znalazła się szynka - wybierzmy tę wędzoną lub parzoną w gospodarstwie ekologicznym. substytutem dla mięsa są m.in. fasola, soja i cieciorka. Średnia porcja tych warzyw zawiera mniej więcej 80 kalorii, dlatego dodając je do sałatki nie trzeba się przejmować sylwetką. Poza tym, rośliny strączkowe zawierają dużo błonnika, które zapewnia uczucie sytości, soja a okazuje się liczna w fitoestrogeny regulujące zawartość estrogenów w organizmie.

  3. Nie ma sałatki bez warzyw. najdogodniej okazuje się używać jarzyny surowe,

nie ulegają wtedy procesowi obróbki termicznej, która maleje w nich zawartość produktów odżywczych. Poza tym, surowe jarzyny zawierają enzymy szczególnie pomagające w oczyszczeniu ludzkiego ustroju z toksyn. Najwięcej enzymów znajdują się w surowych brokułach, pieczarkach i kiełkach. opłacalne jest też sięgać po jarzyny sezonowe, które są pełne witamin, mogą to być pomidory, cukinia, ogórki czy papryka. Do sałatek równie prawidłowo nadają się owoce. mimo wszystko Ci, którzy szczególnie dbają o linię nie powinni przeholować z dodawaniem do sałatek suszonych śliwek, daktyli czy awokado. szczególnie ważne okazuje się, aby nie łączyć ze sobą pomidorów i ogórków, gdyż te drugie zawierają enzym alt3 niszczący witaminę

C zawartą w pomidorach.

4. Niezbędny w sałatkach okazuje się więc dressing na bazie oliwy lub oleju. Zdecydowanie nie poleca się używania dressingów na bazie majonezu, szczególnie gotowego, ze sklepu. Jeśli pewien człowiek nie jest w stanie sobie takowych odmówić, powinien je samodzielnie przygotować w czterech ścianach, używając niskokalorycznego kefiru, który poprawia trawienie. Natomiast dzięki oliwie lub olejowi prościej okazuje się przyswoić antyutleniacze, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Dressingi na bazie olejów tłoczonych na chłód (np. lniany, z awokado, z pestek dyni) rozpocznie obniża zawartość cholesterolu. Zobacz więc: Jaki olej do czego? 5  sałatki  przepisy. Zioła dodają sałatce wyjątkowego aromatu. Bazylia, oregano i tymianek doskonale nadają się do sałatek śródziemnomorskich, poprawiając przy tym funkcje trawienne ludzkiego ustroju. W kuchni dalekowschodniej często używa się liści liści mięty, także imbiru. Pamiętajmy mimo wszystko, że większość ziół wzmacnia apetyt, dlatego nie powinniśmy łączyć w jednej sałatce takich ziół jak: mięta, rozmaryn cz bazylia. 6.

Idealna sałatka potrzebuje idealnego zwieńczenia.

z udziałem przychodzą nam pestki dyni albo słonecznika, które dostarczają organizmowi dużo żelaza i magnezu, także dodają energii. bogate w selen są orzechy brazylijskie, znane ze swoich właściwości odmładzających. dodatkowo orzechy włoskie pomagają wygładzić skórę. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe znajdują się więc w sezamie, który nadaje potrawom lekko słodkawy odczucie alt4 smakowe. Na koniec kolejna uwaga do dbających o sylwetkę - nie należy przeholować z zawartością orzechów i ziaren, gdyż oprócz tego, że są zdrowe, są też szczególnie pełne kalorii. Jak wykonać surówkę grecką… to pytanie powtarza się nadal i nadal, szczególnie, gdy kończy się czas urlopowy i chciałoby się w kraju przetestować tej sałatki jak w Grecji. Przepis na surówkę grecką bywa prosty, więc każdy może przyrządzić taką pyszną surówkę, jaką bywa sałatka grecka w domu. Oczywiście u nas dodajemy sałatkę, którą oryginalnie raczej nie dodają :) Sałatka grecka w polskim wydaniu :)   1 ser feta 4 pomidory 2 świeże ogórki  1 papryka czerwona 1 papryka żółta ½ sałaty lodowej paręnaście czarnych oliwek Sos: ½ filiżanki oliwy extra virgine 1 ząbek czosnku szczypta octu winnego posiekana świeża bazylia   Sałatka grecka w punktach: Ser feta kroimy w kostkę 1x1cm. Wszystkie jarzyny kroimy na spore kawałki, a ogórek na grubsze plasterki. Wypłukaną sałatkę rwiemy na kawałki. Wszystkie jarzyny mieszamy z serem feta i oliwkami i zalewamy przygotowanym sosem (przygotowujemy go mieszając ww. składniki i odstawiamy na 10 minut żeby się przegryzły). Sałatka grecka doskonale komponuje się jako dodatek do obiadu, ale da się ją traktować jako danie samodzielne, sałatka grecka bywa idealna na szybki lunch :) Smacznego

 

Zobacz też 

Opaski na rękę


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness