Przepis na bataty - szybkie i proste fit danie

Przepis na bataty - szybkie i proste fit danie

Redakcja

2017-08-31

brak komentarzy

W dzisiejszym wpisie pokazujemy kolejny artykuł z okresu odkrycie trzydziestu dni.jak  wykonać  bataty

W styczniu moim odkryciem były świeże daktyle, zaś w luty odkryłam… bataty! Wiem, że dla niektórych z Was to żadne odkrycie, bo warzywo trzeba dostać już niemal w każdym kolejnym kolejnym supermarkecie. jednak dla mnie słodkie ziemniaki to naprawdę artykuł trzydziestu dni, a może nawet kwartału. Wcześniej przenigdy nie próbowałam słodkich ziemniaków, bo widząc je w sklepie nie miałam wizji, co mogę z takim warzywem wykonać. Jakiś czas temu postanowiłam mimo wszystko skosztować oraz efekt mnie zachwycił. Przyrządziłam bataty chyba w najprostszy możliwy sposób, czyli zapiekając je w piekarniku. W taki sposób otrzymałam pyszne, słodko- słone, chrupiące danie. Poniżej przestawiam garść informacji na temat słodkich ziemniaków, bo to jarzyny jedynie dość smaczne, lecz również pełne składników odżywczych oraz witamin. składniki batatów: Bataty to przede wszystkim dobre bogactwo witaminy A – 100 gramów batatów pokrywa całkowicie każdego dnia zapotrzebowanie na tę witaminę. Słodkie ziemniaki to też dobre bogactwo witaminy C, potasu oraz błonnika. menu słodkich ziemniaków prawidłowo wpłynie więc na nasz wzroku (wit. A), więc na metabolizm (błonnik). Bataty to głównie węglowodany złożone, dzięki czemu nasycą nas na długi czas. wartości odżywcze na 100 g: Energia: 86 kcal Białko: 1,57 g Tłuszcze: 0,05 g Węglowodany: 20,12 g w tym nieskomplikowane: 4,18 g Błonnik: 3,0 g produkty mineralne: Potas: 337 mg Sód: 55 mg Fosfor: 47 mg Żelazo: 30 mg Magnez: 25 mg Gdzie kupić bataty? Bataty są dostępne w większości supermarketów, kupicie je też w dyskontach, więc w sklepach ze zdrową żywnością. Ja kupuję bataty zazwyczaj w Lidlu lub w Biedronce, gdzie ich cena to mniej więcej 8 zł za 1 kilogram.   Jak przygotowywać słodkie ziemniaki? Kilka wskazówek – Bataty najlepiej gotować na parze – wtedy stracą mniej witamin niż podczas przyrządzania posiłków w wodzie. – W zależności od sposobu przyrządzenia batatów mają one różny indeks glikemiczny. najlepiej wypadają bataty ugotowane, które posiadają

indeks glikemiczny na pułapie 46, pieczone bataty mają zaś indeks glikemiczny równy 94.co  wykonać  z  batatami

– badania pokazały, że gotowanie batatów sprawia, że beta-karoten zawarty w batatach jest prawidłowo przyswajalny. – Aby podkręcić wchłanianie beta-karotenu zawartego w batatach prawidłowo jest łączyć je z tłuszczami, np. z oliwą z oliwek. – Jeśli pieczecie całe bataty w piekarniku, to najlepiej przyrządzić je razem ze skórką, którą ściągamy dopiero po upieczeniu. Jak gotować bataty? Myjemy oraz obieramy bataty. siekamy słodkie ziemniaki na średniej wielkości kawałki oraz wrzucamy je do gotującej się, lekko posolonej płynu. później gotujemy bataty mniej więcej 15-20 min. Odcedzamy jarzyny z płynu, kiedy są już miękkie. Bataty przygotowane w taki sposób możemy natychmiast dawać lub wykonać z nich puree. Jak piec bataty? palenie słodkich ziemniaków jest dość proste. Po prostu myjemy bataty oraz siekamy je na podłużne kawałki o średniej grubości. Starajcie się kroić bataty na kawałki o podobnej grubości, tak aby wszystkie Bataty – jak je przyrządzać i czy warto je jeść? upiekły się w jednocześnie czasie. jarzyny ostrożnie polewamy łyżką oliwy extra virgine, a później posypujemy solą oraz ulubionymi przyprawami. W takiej funkcji prawidłowo wypadnie nowiutko mielony pieprz, papryka, curry czy czosnek. Tak przygotowane bataty układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia oraz pieczemy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku poprzez ok. 20-25 min. W 50 proc. pieczenia trzeba przekręcić je na drugą stronę. Nie przejmujcie się tym, że końcówki warzyw będą dość spieczone – ważne, by piec bataty odpowiednio długo tak, aby były chrupiące. kupione bataty są lekko chrupiące z zewnątrz oraz dość kremowe w środku. Bataty a spalenie warstwy tłuszczu Czy bataty mają korzystny wpływ na spalenie warstwy tłuszczu? Przede wszystkim warto pamietać o tym, że bataty to artykuł, który ma mało kalorii. Czy zatem jedzenie batatów odchudza? Jestem zdania, że w trakcie odchudzania prawidłowo jest spożywać bataty. Podstawą prawidłowej kuracji odchudzającej odchudzającej jest różnorodność, dlatego poza batatami prawidłowo jest też jeść inne pomocnicze spalenie warstwy tłuszczu posiłki. Podsumowanie Bataty to jedne z najzdrowszych dostępnych warzyw, dlatego warto zazwyczaj tworzyć posiłki z nich złożone. Mój podstawowy posiłek, który robiłam niedawno składał się właśnie z batatów pieczonych razem z burakami – takie kombinacja jest naprawdę pyszne! Jeśli szukacie ciekawych przepisów na wykorzystanie batatów, to może zainteresuje Was poniższy film: Bataty (znane również jako wilce ziemniaczane) przynależą do najstarszych warzyw znanych człowiekowi. Badacze uważają, że pochodzą z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie na ścianach jednej z prehistorycznych jaskiń dostrzeżono rysunki roślin przypominających te byliny. Obszar występowania batatów poszerzył się w czasach ogromnych odkryć geograficznych i pierwszych podróży Krzysztofa Kolumba. Wtedy to słodkie ziemniaki dotarły do Europy, skąd transportowano je do hiszpańskich i portugalskich kolonii. jednocześnie, uprawa batatów rozprzestrzeniła się na większość kontynentów. Obecnie największymi producentami batatów okazują się Chiny, Afryka i Ameryka Południowa. Wartość odżywcza batatów Batat rozmiaru dłoni (ważący około 200 g) posiada około 170-180 kcal. Na kalorie składają się zwłaszcza węglowodany złożone (skrobia) w ilości około 40 g i białka, których okazuje się nieco ponad 3 g. Słodkie ziemniaki praktycznie nie zawierają tłuszczu, za to obfitują w błonnik. Indeks glikemiczny zależny okazuje się od ich sposobu obróbki:szybki  przepis  na  bataty ugotowane bataty mają średni indeks glikemiczny (IG = 46), pieczone - wysoki (IG > 80). To, co w szczególności odróżnia bataty od pozostałych bylin, to zawarty w nich beta-karoten (prowitamina A), który jest ponad 200 procentach RDA (zalecanego dziennego spożycia) w porcji. W słodkich ziemniakach znajdują się również spore ilości manganu (50 proc. RDA), miedzi (36 procentach RDA), kwasu pantotenowego (wit. B5) i wit. C. Trzeba mimo wszystko pamietać, że kwas askorbinowy pod oddziaływaniem wysokiej ciepłoty ulega rozpadowi, poprzez co jego ilość w przyrządzonym batacie okazuje się znikoma. W słodkich ziemniakach znajdują się też mangan, potas i fosfor. Jak związki te wpływają na zdrowie? Poznajcie najistotniejsze właściwości batatów. Bataty jako doskonałe bogactwo beta-karotenu W krajach Afryki i Indiach zauważono, alt2 że spożywanie batatów poprzez pociechy podnosi ilość wit. A w ich organizmach. Okazuje się, że pomarańczowy miąższ batatów posiada szczególnie ogromne ilości karotenoidów, szczególne beta-karotenu, który ludzki organizm jest w stanie przekształcać w witaminę A. stwierdzono przy tym, że hamuje on utlenianie cholesterolu, redukuje niebezpieczeństwo choroby serca i ochrania grasicę (podstawowy gruczoł układu immunologicznego) przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. dużo badań wykazuje też, że im wyższy ilość karotenoidów we krwi, tym mniejsze prawdopodobieństwo zakażeń drożdżakami. Beta-karoten, jako substancja naturalnie występująca w słodkich ziemniakach jest lepszy antyoksydant oraz charakteryzuje się zacznie większą (do 40 razy) biodostępnością niż sztuczny. Aby mimo wszystko korelację został świetnie przyswojony poprzez organizm, powinna być rozpuszczony w tłuszczu. Zważając, że bataty niemal wcale go nie zawierają, dodatkowo oliwy albo masła okazuje się w tym wypadku jak w szczególności wytypowany. Bataty na lepszy metabolizm Bulwy batatów zawierają wit. z zespołu B, takie jak: tiamina (witamina B1), biotyna (witamiina H albo B7), kwas pantotenowy (witamina B5), pirydoksyna (witamina B6), niacyna i ryboflawina. Związki te okazują się niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, niestety ludzki organizm sam nie jest w stanie ich wytworzyć. wit. z zespołu B stanowią kofaktory dla licznych enzymów odpowiedzialnych za produkcję energii i obronę przed wolnymi rodnikami. Tiamina i kwas pantotenowy okazują się koenzymami biorącymi udział w przemianie białek, węglowodanów i syntezie niektórych związków organicznych. są szczególnie polecane przy zaburzeniach na tle nerwowym oraz przy powiększonym stresie i wysiłku fizycznym. tymczasem witamina B2 (ryboflawina) bierze udział w procesie wytwarzania ATP, czyli wytwarzaniu energii. jest

również obecna przy odnawiania glutationu – podstawowej składników odtruwającej organizm.

Pirydoksyna natomiast okazuje się potrzebna między innymi do utrzymania równowagi hormonalnej i złagodzenia objawów pms-ie. Słodkie ziemniaki mają w domu szerokie zastosowanie. Mogą zostać ugotowane albo upieczone, tak jak tradycyjne ziemniaki. Ponadto trzeba z nich wybudować placuszki ziemniaczane z twarożkiem, chipsy z dodatkiem rozmarynu, delikatne purree z sosem grzybowym, curry. Bataty stanowią również wyśmienity składnik kremowych zup i sałatek. najsilniejszą mimo wszystko wartość smakową przynoszą słodkim potrawom. Ze względu na lekko dyniowy posmak, bataty z powodzeniem trzeba dorzucać do wypieków i przecierów. Rewelacyjnie komponują się z bananami, syropem klonowym, cynamonem i orzechami. W przypadku ekologicznych batatów, trzeba jeść całe bulwy – miąższ i skórkę. Te z tradycyjnych upraw wymagają obrania przed albo po ugotowaniu (bulwy okazują się czasami barwione albo woskowane). ze względu na to że w wyniku oddziaływania powietrza, miąższ słodkich ziemniaków zmienia własny odcień, bataty zaleca się gotować zaraz po obraniu. Bataty trzeba gotować, piec, ugotować na parze albo usmażyć. Najzdrowszą z wymienionych metod okazuje się przygotowanie ich na parze. W porównaniu z pieczeniem albo tradycyjnym gotowaniem, metoda ta pozwala zachować najwięcej czynników odżywczych. Gotowanie batatów na parze jest związane również z niższym indeksem glikemicznym suplementu. Bataty zawierają szczawiany i choć nie ma ich tak dużo jak w szpinaku, burakach czy rabarbarze, osoby mające problemy z pęcherzem żółciowym albo nerkami, powinny jeść je w mniejszych proporcjach. Szczawiany mogą alt3 również utrudniać absorpcję wapnia w organizmie. mimo wszystko zdolność obniżania wchłaniania tego pierwiastka nie okazuje się na tyle wysoka, żeby była niebezpieczna dla organizmu. W życiu poznałam jedynie kilka ludzi, w tym mojego chłopaka, które nie cierpią słodkich ziemniaków. Jak dla mnie bywa to mega dziwne, ale ja nie znoszę selera naciowego, więc o gustach nie będziemy tu mówić. Skupmy się na tym, co w batach poza ich smakiem bywa najlepsze. Słodkie ziemniaki – nie codziennie, ale też nie św. Bataty nie okazują się za szczególnie pełne kalorii, gdyż ich porcja (około 230 g) to zaledwie 198 kalorii. jednakże należy pamiętać, że kalorie te pochodzą głównie z węglowodanów, a z mojego praktyki wynika, że cudowny słodki odczucie smakowe batatów stymuluje apetyt, choć mają w miarę niski indeks glikemiczny wynoszący 54. Dlatego osobom na diecie redukcyjnej polecam jadłospis ich z dużą rozwagą, gdyż jadłospis batatów może prosto prowadzić do przejadania się. Parę razy w życiu próbowałam zjeść mało zielonego curry z batatami – to się dodatkowo przenigdy nie udało. W takim razie jadłospis batatów z umiarem może zostać całorocznym doskonałym uzupełnieniem licznych ważnych dla naszego kondycji czynników odżywczych oraz witamin. Istnieje dość wiele badań, które dowiodły, że te słodkie bulwy mają silne właściwości

przeciwzapalne oraz przeciwutleniające. 1 2 3 Słodycz znana od szczególnie dawna Historycznie

rzecz ujmując dowiedziono, że ludzie uprawiali bataty już około 750 roku p.n.e. 4 Słodkie ziemniaki do Europy przywiózł sam Krzysztof Kolumb, a nastepnie hiszpańscy oraz portugalscy odkrywcy oraz podróżnicy przyczynili się do ich rozpowszechnienia w pozostałych częściach świata w tym w Azji oraz Afryce. 5 W XVI w. w południowo-wschodniej partii usa bataty były jednym z podstawowych czynników konsumpcyjnych. 6 za granicą odkryto niemal 400 różnych odmian słodkich ziemniaków oraz nie wspominamy tu o odmianach GMO. Różnią się od siebie kolorem (od kremowego, poprzez pomarańczowy oraz różowy do całkiem purpurowych), wyglądem skórki, formą oraz wielkością, dodatkowo poziomem słodyczy. 7 Kolor ma wartość taki wspaniały pomarańczowy kolor słodkie ziemniaki zawdzięczają karotenoidom beta-karotenu. Karotenoidy to zdrowe pigmenty odpowiadające za kolory (zwłaszcza pomarańcz, róż oraz czerwień) w owocach oraz warzywach. Beta-karoten to przeciwutleniacz doskonale eliminujący wolne rodniki, które uszkadzają komórki w ludzkim organizmie, poprzez co przyczyniają się do procesów starzenia się oraz licznych poważnych chorób przewlekłych. jest udowodnione, że taki przeciwutleniacz może wspomagać układ odpornościowy, dodatkowo obniżyć niebezpieczeństwo chorób serca oraz nowotworu. 8 Nasz organizm przekształca beta-karoten w witaminę A i retinol, które mają szczególnie pozytywny wpływ na nasz wzrok oraz zdrowie naszych oczu. 9 Naukowcy podkreślają, że korzystanie z wit. A w sporych proporcjach może być szkodliwe, jednakże pobieranie wit. A z beta-karotenu okazuje się być całkowicie bezpieczne, gdyż w tym wypadku nasz organizm bywa „samodzielnie regulować” przyjmowaną porcję. 10 Witamina A dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym może przyczynić się dodatkowo do polepszenia wyglądu naszej skóry, gdyż poprzez antybakteryjne oddziaływanie przyczynia się do eliminacji zmianach trądzikowych. 11 Fioletowe, czy purpurowe słodkie ziemniaki, choć u nas alt4 dodatkowo szczególnie rzadko spotykane, okazują się być dodatkowo więcej zdrowe niż ich pomarańczowi krewniacy. Wszystko za sprawą antocyjanów – naturalnych barwników odpowiedzialnych za fioletowo-purpurowy kolor. Antocyjany to szczególnie silne antyoksydanty zmniejszające niebezpieczeństwo zachorowania na różnego rodzaju nowotwory. analiz nad antocyjanami wykazały, iż okazują się one sprzymierzeńcami w bitwie z takimi nowotworami jak rak żołądka, jelita grubego, płuc oraz biustu. 12 Antocyjany mają dodatkowo właściwości zapobiegające powstawaniu się zakrzepów krwi, dodatkowo wpływają na zabieg chorób serca. 13 Fioletowe bataty to prawdziwy oraz nie tani rarytas na naszym rynku wobec czego ażeby móc cieszyć się antocyjanami ile chcesz proponuję pozyskać je z wszelkiego rodzaju fioletowych jagód. Właśnie zaczyna się na nie czas, więc

zadanie nie bywa umyślnie niełatwe. Moim osobistym faworytem okazują się jagody kamczackie, k

tóre za minutę pojawią się na ryneczkach. są dość cierpkie oraz kwaśne dlatego zwykle mieszam je w koktajlu z bananem oraz miodem. Gorąco polecam! Słodycz, która bywa przeciwzapalna, całkowita witamin oraz mikroelementów Jedno z badań opublikowanych w Journal of Medicinal Food donosi, że słodkie ziemniaki mają wielki potencjał przeciwzapalny. Naukowcy dowiedli, że wyciąg ze słodkich ziemniaków przyczynia się do redukcji zapalenia mózgu, dodatkowo całego układu nerwowego. 14 z wyjątkiem zawartości przeciwutleniaczy oraz właściwości przeciwzapalnych słodkie ziemniaki okazują się dodatkowo doskonałym źródłem wit. C oraz B5, miedzi, błonnika, niacyny, potasu i żelaza. 15 Słodkie ziemniaki okazują się bezpieczne dla diabetyków? Według badań przeprowadzonych poprzez College of Agriculture and Life Sciences słodkie ziemniaki mieszczą się w lepszej granicy małego indeksu glikemicznego wynoszącego 54 (IG poniżej 55 bywa uznawane za niski indeks) poprzez co powoli uwalniają glukozę do krwi. 16 jedzenie o małym indeksie glikemicznym korzystnie wpływają na pracę trzustki, dodatkowo na dłużej zapewniają uczucie sytości. Inne analizy naukowe wykazują, że słodkie ziemniaki służą w regulacji poziomu cukru we krwi. 17 jednakże nawet jeśli istnieją takie naukowe dowody to uważam, że bataty powinny być spożywane z rozwagą oraz umiarem ze względu na znajdujący się w nich cukier. Dlatego jeżeli posiadasz cukrzycę lub cierpisz na inne przypadłości powiązane z insulinoopornością prawidłowo skonsultować jadłospis batatów z lekarzem lub dietetykiem ażeby posiadać gwarancję, że ich jadłospis bywa bezpieczne w Twoim przypadku. Przyrządzanie słodkich ziemniaków: Jak powiększyć biodostępność ich czynników odżywczych? Beta-karoten znajdujący się w słodkich ziemiankach skuteczniej wchłania się, gdy bataty okazują się pieczone lub ugotowane na parze. 18 Bataty można oczywiście ugotować jak standardowe ziemniaki w wodzie, chodź ta metoda nie bywa polecana ze względu na obniżenie absorpcji beta-karotenu oraz dużą utratę pozostałych składników odżywczych. Mi zdecydowanie więcej smakują bataty z piekarnika niż te z parowara. najważniejsze do zapamiętania bywa to, że beta-karoten rozpuszcza się w tłuszczach, więc jeżeli chcemy cieszyć się prozdrowotnymi właściwościami batatów powinniśmy łączyć je z tłuszczami. Dlatego bataty zawsze należy okrasić pewnym wartościowym tłuszczem. Ja wybieram olej z kokosów, a w zależności od tego czy danie bywa na słodko czy nie odpowiednio dodaję zapachowy lub bezzapachowy olej z kokosów.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness