Sól jodowana - czy jest zdrowasza niż sól tradycyjna? Poznaj prawdę!

Sól jodowana - czy jest zdrowasza niż sól tradycyjna? Poznaj prawdę!

Redakcja

2017-10-02

brak komentarzy

są rzeczy, które widzi się tak niejednokrotnie, że nie okaże się się je ostatecznie dostrzegać.czy  Sól  jodowana  jest  zdrowa

Tak jest z jodem w soli. Czy zastanawialiście się dawniej, po co taki dodatkowo? No oraz dlaczego właściwie choroby tarczycy leczy się jodem, tyle że promieniotwórczym? oraz jaką aktywność promieniotwórczą ma pewien człowiek, kto poddał się tej terapii? Zapewne zauważyliście, że niemal na dowolnym kolejnym opakowaniu soli kuchennej widnieje dopisek „jodowana”. Cóż on znaczy? Ano po prostu to, że do zwykłej soli dodana została domieszka jodu – ważnego mikroelementu, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania naszego ludzkiego ustroju. Nasze dobowe zapotrzebowanie na taki pierwiastek wynosi mniej więcej 200 mikrogramów. Niby niewiele, ale w niektórych regionach pożywienie oraz woda okazują się na tyle ubogie w jod, że dostarczenie nawet tak niewielkiej jego ilości jest sporym defektem. A jego niedobór może posiadać poważne konsekwencje, na przykład powodować zaburzenia w wytwarzaniu hormonów tarczycy oraz problemy w rozwoju płodu. Spragniona jodu tarczyca kwestia poważna, więc trzeba znaleźć rozstrzygnięcie. najlepiej nieskomplikowane, tanie oraz skuteczne. mniej więcej 100 lat temu specjaliści wpadli więc na pomysł, aby dorzucać jod do składników kuracji odchudzającej   Sól  jodowana  a  zdrowiemasowo używanych mieszkaniu poprzez każdego z nas. najlepiej nadawała się do tego sól kuchenna, którą prosto uzupełnić o niewielką zawartość jodku lub jodanu potasu – niedrogich, prosto dostępnych soli. W Polsce rozpoczęto używać tę metodę „na próbę” jeszcze przed drugą wojną światową, a dziś jest to powszechna procedura we wszystkich warzelniach. czas pokazał, że skutecznie zlikwidowała problemy niedoboru jodu. Pomysł okazał się prosty oraz skuteczny – istna bajka!  Na tym historia się mimo wszystko nie kończy. Mówiąc o jodzie, prędzej czy później powinniśmy dojść do tarczycy – ważnego organu, będącego elementem naszego układu hormonalnego. To właśnie jej jod jest w szczególności potrzebny oraz to ona wykształciła niezwykłą umiejętność pochłaniania oraz magazynowania tego pierwiastka. Tę umiejętność specjaliści potrafili przekuć w metodę leczeniu dolegliwości tarczycy. Pomysł znów jest prosty: wprowadźmy do ciała pacjenta promieniotwórczy jod. pozostanie on pochłonięty poprzez tarczycę, gdzie później okaże się promieniował oraz niszczył chore komórki. Brzmi prosto, ale taki promieniotwórczy jod trzeba najpierw jakoś wyprodukować. Występujące w naturze atomy jodu (tzw. jod-127) posiadają w własnym jądrze 53 protony oraz 74 neutrony oraz za nic nie zamierzają się rozpadać, emitując każde promieniowanie. Sól jodowana - dlaczego joduje się sól? trzeba mimo wszystko dodać do każdego jądra po 4 neutrony, a uzyskamy jod-131, który świetnie nadaje się do celów terapeutycznych. W Polsce taki izotop jodu wytwarza się w Narodowym Centrum analiz

Jądrowych w Świerku pod Warszawą poprzez bombardowanie telluru   Sól  jodowana  a  sól  tradycyjna

(innego rzadkiego pierwiastka) neutronami. Jodoradioterapia, czyli terapia promieniotwórczym jodem, jest dosyć starym pomysłem, wprowadzonym w życie po raz pierwszy w roku 1942 przy leczeniu nadczynności tarczycy. Sprawdza się ona także w przypadku nowotworów. Pomimo licznych lat aplikowania owej metody nadal mimo wszystko mnóstwo pytań pozostało bez odpowiedzi. Ile promieniowania emituje człowiek po jodoradioterapii? Wyobraźmy sobie pacjenta poddanego tej jodoradioterapii. Po kilku dniach od przyjęcia promieniotwórczego jodu wypuszczany jest on ze szpitala oraz udaje się do mieszkania, gdzie promieniowanie pochodzące od rozpadających się jąder atomowych może oddziaływać nie jedynie na tarczycę pacjenta, ale także na domowników, znajomych oraz wszystkie inne osoby, z którymi się spotyka. stale nie jest jasne, jak wpływa to na tych ludzi oraz dotychczas nie były przeprowadzone w Polsce żadne analizy na taki temat. możliwe że to oddziaływanie jest znikomo małe, ale dopóki sprawie nie przyjrzymy się dokładniej, trudno o wymowne stwierdzenia. Problem taki postanowili rozwiązać fizycy z Instytutu Fizyki Jądrowej PAN w Krakowie. Postawili sobie za zadanie zmierzenie aktywności promieniotwórczej ludzi poddawanych jodoradioterapii, jak także ich współmieszkańców oraz rodzin. Akurat w Krakowie zasady do takich tekstów klinicznych okazują się doskonałe, ponieważ znajduje się tam niezwykle czuły przyrząd do analizy promieniotwórczości ludzkiego ciała. W jego wnętrzu znajduje się łóżko otoczone wysokiej klasy detektorami potrafiącymi wykryć nawet pojedyncze rozpady promieniotwórcze zachodzące w naszym ciele. Zadaniem badanej osoby jest po prosu komfortowo sobie przebywać poprzez mniej więcej pół 60 minut, podczas której detektory mozolnie pracują. W trakcie pomiaru trzeba pooglądać telewizję (tak, obok łóżka jest telewizor), posłuchać muzyki lub po prostu uciąć sobie drzemkę. zaraz po zakończeniu analizy trzeba zaznajomić się z wynikiem, który powie nam, ile atomów promieniotwórczych pierwiastków, w tym jodu-131, nosimy w sobie. Zbadaj u siebie pułap promieniowania! A dziś uwaga. także oraz Ty możesz przyczynić się do zwiększenia naszej wiedzy na temat jodu! posiadasz w rodzinie kogoś kto był leczony jodem? A może sam jesteś osobą po tej terapii? A może zetknąłeś się z takimi osobami oraz chcesz się dowiedzieć, jakie pierwiastki promieniotwórcze nosisz alt2 w sobie? Jeżeli tak, to zachęcamy Cię do udziału w badaniach w Instytucie Fizyki Jądrowej PAN w Krakowie. Żeby była jasność, badanie jest bez wyjątku bezkosztowe oraz bez bólu, nie ma więc się czego bać. Jeżeli jesteś zdecydowany, napisz maila do Kamila Brudeckiego, który jest osobą odpowiedzialną za całe przedsięwzięcie: Kamil.Brudecki@ifj.edu.pl Fajnie jest posiadać możliwość pomocy naukowcom oraz właśnie nadarza się

ku temu świetna okazja. aturalna nieprzetworzona sól bywa elektrolitem

odpowiedzialnym za mnóstwo procesów biologicznych, jak np. równowagę osmotyczną, a więc regulowanie ilości h2o mineralnej wewnątrzkomórkowej oraz zewnątrzkomórkowej. bywa składnikiem osocza krwi, limfy oraz płynu owodniowego, odpowiada za utrzymanie oraz regulowanie ciśnienia krwi. Wpływa na wzrost ilości komórek glejowych w mózgu, a dzięki wymianie jonów sodu oraz potasu umożliwia koordynację obowiązków mięśni podczas poruszania się. Nie ulega wątpliwości, że sól bywa niezbędna do życia.    Sól bywa potrzebna każdemu organizmowiProporcjonalnie 8 gr sodu równoważne bywa 1 litrowi h2o mineralnej, co za tym idzie niedobór tego pierwiastka może spowodować spore odwodnienie. Nasz organizm bywa zbudowany z soli oraz posiada prawie 450 gramów, mimo wszystko żeby zachować zdrowie oraz równowagę kwasowo-zasadową powinniśmy każdego dnia uzupełniać jej utratę. Niedobór soli w organizmie może wywołać hiponatremię, zaburzenie gospodarki wodno-eletrolitowej ludzkiego ustroju, które może spowodować obrzęk mózgu oraz zaburzenia oddychania. Przy niedostatku soli z komórek naszego ustroju bywa zabierana woda, co wpływa także na odwodnienie naszego ludzkiego ustroju. Niedobór sodu zdarza się przy wzmożonym wysiłku fizycznym, niedoczynności tarczycy. Jego spadek poniżej  normy mniej więcej 110 mmol/l, bywa niebezpieczny oraz prosto zagraża życiu. nadmiar sodu w organizmie, także bywa niewskazany, ponieważ wywołując hipernatremię może przyczynić się do mnóstwo problemy: wysokiego ciśnienia tętniczego, zaburzeń rytmu serca, zawału oraz udaru mózgu, choroby z koncentracją, osteoporozy, zaćmy, wrzodów oraz nowotworu żołądka czy reumatoidalnego stany zapalne stawów. Sól rafinowana szkodzi zdrowiu Spożywanie dużej ilości soli rafinowanej sprawia zachowanie h2o mineralnej w organizmie oraz wpływa na przyrost wagi, dlatego sądzi się, że sól rafinowana[1] bywa głównym źródłem otyłości.  Aby zapewnić sobie najlepsze proporcje sodu oraz potasu zaleca się zrezygnować z gotowych dań oraz żywności przetworzonej przemysłowo zastępując je produktami świeżymi. produkty z upraw naturalnych oraz warzywa, w dostatecznej ilości zawierają sód, włączone do leczeniu odchudzającej zapewniają naszemu organizmowi nasycenie składnikami mineralnymi[2]. Nasz etap sprawności w dużej mierze jest uzależnione od prowadzonego trybu życia oraz sposobu odżywiania, ilości snu, sytuacji stresogennych, stanu środowiska w którym żyjemy. 90% nowotworów  jest związane trybem życia: nieodpowiednim odżywianiem, pieczeniem alt3 tytoniu, brakiem aktywności oraz zanieczyszczeniem środowiska! Nieodpowiednia jadłospis ma wpływ na powstawanie nowotworów, cukrzycy rodzaju 2, osteoporozy, problemy serca czy nawet zwyrodnieniowego stany zapalne stawów (artrozy)[4]. Jaka sól bywa najzdrowsza? Jeśli  soli pierwiastki oraz minerały okazują się związkami koloidalnymi, to nasz organizm może przyswajać magnez, potas, wapno oraz wszelkie współdziałające mikropierwiastki. Mamy mnóstwo rodzajów soli: sól morska (nierafinowana), sól kamienna, sól krystaliczna rodzaju himalajskiego. Najzdrowsza sól to sól morska. Ma stosunkowo niską zawartość sodu. posiada także magnez, lit, selen, cynk oraz jod, ponieważ powstaje poprzez odparowanie h2o mineralnej morskiej. Ma szary kolor oraz bywa lekko wilgotna. Odznacza się intensywnym smakiem, dlatego trzeba jej używać mniej niż soli kuchennej. Udowodniono, że Hiszpanie, Japończycy oraz mieszkańcy Wenezueli o wiele rzadziej chorują na miażdżycę czy białaczki limfatyczne, gdy spożywają sól morską. W Polsce od krótkiego czasu sława zdobywa sól himalajska, która bywa pomocna przy problemach z suchą cerą. bywa uważana za najczystszą sól wydobywaną ręcznie, nieoczyszczaną oraz zasobną w minerały. z wyjątkiem chlorków oraz magnezu posiada ona siarczany oraz żelazo. Poleca się robić z niej ciepłe okłady przy schorzeniach stawów. Może pomóc w uregulowaniu poziomu cukru we krwi, ciśnienia, wspomóc układ nerwowy, utrzymać zdrowy układ oddechowy, a nawet spowolnić procesy starzenia. Polskim, lokalnym oraz bezpiecznym bogactwem bywa kamienna sól kłodawska naturalna. Nie bywa wybielana ani suszona przy użyciu chemikaliów, inaczej niż odrębnych rodzajów soli bywa nieprzetworzona, nieoczyszczona oraz także obfita w minerały. Sól kamienna z Kłodawy posiada także, poza zawartością sodu, substancje mineralne w minimalnych proporcjach,  takie jak: żelazo, wapń, magnez, cynk, potas oraz jod .Biopierwiastki wchodzące w skład soli kłodawskiej tworzą kompleksy prosto absorbowane poprzez organizm. ze względu na niedobór zawartości jodu, sól kamienna niejodowana nie bywa zalecana do bezpośredniego spożycia[5]. nowoczesnym rozwiązaniem bywa sól na bazie chlorku potasu. Posiada ona niewyczuwalny troszkę gorzkawy odczucie smakowe ale zaleca się jej używać do solenia potraw w miejsce chlorku sodu. Niestety nie bywa zalecana dla wszystkich. Osoby, które chorują na cukrzycę, przypadłości nerek, niedrożność dróg moczowych oraz nadciśnienie tętnicze powinny jej wystrzegać się[6]  Zdrowa sól Zdrowa sól to ta, która bywa najmniej przetworzona oraz bywa wzbogacona o substancje mineralne w odpowiednich proporcjach. Bogactwo odżywcze naturalnej nieoczyszczonej soli kamiennej bywa nieporównywalne do soli kuchennej, czy jodowanej. Naturalna sól kamienna albo morska posiada tylko jod, ale ok. 80 odrębnych pierwiastków dlatego te 2 rodzaje soli okazują się uważane za najzdrowsze. Niestety w praktycznie wszystkich sklepach odnajdziemy sól kamienną alt4 z dodatkiem fluoru, a nawet jodu, niejednokrotnie też antyzbrylacza (czyli żelazocyjanku potasu, szkodliwego związku dodawanego do soli w zamiarze uniknięcia zbrylania, oznaczanego na etykietach jako E-536)[7], czy krzemian glinu (fundamentalną przyczynę przypadłości Alzheimera)[8]. Dla własnego sprawności najrozsądniej wybierać sól niejodowaną oraz nieoczyszczoną (nierafinowaną). czysty chlorek sodu. Pozbawiona minerałów sól kuchenna czasem dodatkowo wzbogacana bywa jodem. mimo wszystko to mała pociecha. Do "zdrowszych" rodzajów soli, jodu dorzucać nie trzeba, zawierają też inne mikroelementy Zdrowsza od kuchennej bywa sól kamienna. Wydobywana na dużych głębokościach, posiada mnóstwo składników odżywczych: mangan, miedź, chrom, wapń. To świetna alternatywa dla sztucznie oczyszczanej kuchennej soli. Pamiętajmy też, że ta pierwsza może wydawać się nam więcej „słona” od kamiennej, która może posiadać niekiedy nawet gorzkawy posmak Jeśli mimo wszystko możemy sięgnijmy po tę najlepszą - sól morską. Jak osobiście wskazuje pochodzi z naturalnie odparowanej morskiej h2o. posiada mnóstwo wartościowych mikroelementów – m.in. magnez, lit, selen, cynk czy jod. Ma też oddziaływanie oczyszczające - usuwa z ludzkiego ustroju toksyny oraz resztki przemiany metabolicznej, poprawiając prezencję naszej cery (ogranicza trądzik oraz redukuje skórkę pomarańczową). Z badań wynika też, że zmiana soli kuchennej na morską umożliwia zmniejszyć niebezpieczeństwo zachorowania na miażdżycę oraz białaczkę limfatyczną. Drobna, gruba czy kolorowa? Kilka lat temu naukowcy odkryli, że sól występuje wyłącznie na naszej planecie. prawdopodobnie za paręnaście lat będziemy się raczyli także przyprawą z Marsa. tymczasowo zostańmy mimo wszystko przy ziemskiej. generalnie sól pochodzi albo z ziemi (wydobywana z kopalni), albo z morza. mimo wszystko sól morska soli morskiej nierówna. konkretne rodzaje pochodzą z różnych elementy świata oraz różnią się smakiem, zawartością czy kolorem. Kucharze coraz chętniej trzymają za rozmaite rodzaje owej przyprawy. Okazuje się, że w owej materii są też określone mody. Od pewnego okresu niezwykle ceniona oraz popularna bywa sól hawajska. Dzięki nietypowym warunkom klimatycznym oraz geologicznym istnieje w kilku odmianach - różowej, czerwonej oraz ciemnej. Najpopularniejsza - czerwona zwana Alaea Hawaiian Sea Salt, to sól morska wymieszana z iłowym, czerwonym pyłem wulkanicznym. Charakterystyczna bywa wyłącznie barwa kryształków, ale również odczucie smakowe, a raczej „faktura” - bąbelkowa, jakby musująca. tymczasem czarna sól hawajska używana bywa wyłącznie w kuchni, ale też do kąpieli. mająca aktywny węgiel. Kolorowe kryształki pochodzą wyłącznie z Hawajów. Gorące źródła wypłukują z gruntu sól kamienną w drodze ze szczytów do dolin w Andach. To peruwiańska sól różowa.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness