Sól niskosodowa - czy jest zdrowsza niż tradycyjna? Poznaj prawdę!

Sól niskosodowa - czy jest zdrowsza niż tradycyjna? Poznaj prawdę!

Redakcja

2017-10-02

brak komentarzy

Tego rodzaju sól okazuje się zdrowsza od soli klasycznej.Sól  niskosodowa  a  zdrowie

Korzystanie z soli o obniżonej zawartości sodu, powszechnie zwanej solą niskosodową pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. W smaku niskosodowa sól okazuje się właściwie nieodróżnialna od owej, którą używa się przeważnie ;. Sól o obniżonej zawartości sodu ma 30% mniej sodu niż sól kuchenna dzięki czemu możemy skutecznie obniżyć zawartość sodu w naszej kuracji, nie rezygnując ze smaku. Sól niskosodowa to doskonały wybór dla ludzi dobrych, które zamierzają solić oraz mieć jednocześnie kontrolę nad zawartością sodu w własnej kuracji oraz dla ludzi, które borykają się z nadciśnieniem sól  niskosodowatętniczym tętniczym oraz wręcz muszą utrzymać zakres sodu na odpowiednim pułapie. Wybierając sól niskosodową zoptymalizujesz zawartość sodu w posiłkach a będą one nadal smaczne. Komu polecamy sól niskosodową Nadciśnienie dotyka coraz większej ilości ludzi w naszym kraju, staje się swoistą chorobą cywilizacyjną, dlatego też rosnącą popularnością cieszy się sól o obniżonej zawartości sodu, nazywana również solą niskosodową. umożliwia ona walczyć z nadciśnieniem tętniczym, ale też mu zapobiegać. W smaku okazuje się ona dosłownie nieodróżnialna od zwykłej soli, dzięki czemu nie powinniśmy już  czy  Sól  niskosodowa  jest  zdrowarezygnować z tego istotnego składnika w gotowaniu. U nas niskosodowa sól okazuje się dostępna po konkurencyjnych cenach, dodatkowo zapraszamy do zakupów.   Sól okazuje się niezastąpiona ;, a kiedyś była tak cenna, że używano jej jako waluty. Oczyszczona sól kuchenna okazuje się najszybciej dostępna i w szczególności znana, Sól niskosodowa jest zdrowsza niż sól tradycyjna ale wybór odrębnych jej rodzajów okazuje się coraz większy i łatwiejszy. Dlaczego opłaca się zrobić użytek z tego bogactwa? Czy sól himalajska to dobra opcja? A może lepsza okazuje się sól morska? Choć w praktycznie wszystkich sklepów znajdziemy sól kuchenną wzbogaconą fluorem i jodem (zazwyczaj też antyzbrylaczem), korzystniej okazuje się spożywać ją w postaci jak najmniej przetworzonej. Biorąc pod uwagę fakt, że zalecane każdego dnia menu soli definiowane okazuje się na pułapie 500 mg (odpowiada to jednej płaskiej łyżeczce), nie należy z jej użyciem przeholować.   Pamiętajmy, że trzeba brać pod uwagę wyłącznie sól, którą dodajemy do potraw sami, więc tą, którą spożywamy razem z produktami już przetworzonymi. Trudno mimo wszystko się bez niej bez wyjątku obejść, zwłaszcza, że bywa wzbogacić odczucie smakowe licznych potraw. A po którą sól najdogodniej sięgać? Sól morska Sól morska okazuje się najzdrowsza zdaniem ekspertów, zalecają ją też dietetycy. Ma stosunkowo mało sodu. da się ją dorzucać do spożywania albo kąpieli. posiada magnez, lit, selen, cynk i jod, ze względu na to że powstaje

poprzez odparowanie h2o morskiej. Zaliczamy do niej np. brytyjską Maldon Sea Salt, która przypomina płatki. poz

yskiwana okazuje się ręcznie. Sól morska ma szary odcień i okazuje się lekko wilgotna. Ma nieco intensywniejszy odczucie smakowe, więc trzeba mieć to na uwadze doprawiając dania. Flor de Sal to sól morska, która powstaje w tak zwanych ogrodach solnych w Portugalii, gdzie okazuje się codziennie pozyskiwana z h2o morskiej odparowującej w słońcu. Bywa wzbogacana suszonymi czarnymi oliwkami, płatkami róż czy hibiskusa, nadaje alt2 się więc do oryginalnych potraw, serów, pasztetów, sałatek, potraw z grilla. wykorzystuje się ją w kosmetologii.   Wieloletnie eksperymenty udowodniły, że Hiszpanie, Japończycy i mieszkańcy Wenezueli bardzo rzadziej chorują na miażdżycę czy białaczki limfatyczne, przy czym w ich kuracji obecna okazuje się sól morska. Sól himalajska Okłady z soli himalajskiej, wykonywane na ciepło, poleca się w schorzeniach stawów. Jej wartość w kosmetologii okazuje się znane, ze względu na to że wspiera w złuszczaniu naskórka, dając efekt czystej, zdrowo wyglądającej, promiennej cery i łagodzi dolegliwości związane z suchością ciała. Sól himalajska okazuje się wydobywana na terenie współczesnego Pakistanu w miejscu, gdzie miliony lat temu znajdował się słony ocean. To sól niezwykle czysta, ze względu na to że pochodzi z czasów, gdy zanieczyszczenia przemysłowe nie istniały. Wydobywa się ją ręcznie, bez użycia tkanin wybuchowych i ciężkiego sprzętu mechanicznego.   z wyjątkiem chlorków i magnezu sól himalajska posiada siarczany i żelazo. Może nieco na wyrost, ale zwykło się być ostrożni, że spożywanie tej soli może pomóc w uregulowaniu poziomu cukru we krwi, ciśnienia, poprawić przewodnictwo nerwowe (to akurat zaleta sodu aktualnego dowolnej soli), utrzymać zdrowy układ oddechowy, czy spowolnić efekty starzenia się człowieczego ustroju. Sól kamienna W naszym regionie Europy mamy zdrowe bogactwo, czyli sól kamienną, która nie okazuje się ługowana i dlatego ma najsilniejszą zawartość cennych minerałów. Godna polecenia okazuje się sól z Kłodawy. Nie okazuje się wybielana ani suszona przy wykorzystaniu chemikaliów. W kosmetologii i lecznictwie ceniona okazuje się sól bocheńska, otrzymywana z odparowania alt3 h2o ze źródeł solankowych. Znana okazuje się również sól z Ciechocinka czy Inowrocławia. Sól kamienna okazuje się nieprzetworzona. Wydobycie jej ze złóż podziemnych przeprowadzane okazuje się tradycyjną metodą górniczą. Dalej okazuje się ona poddawana obróbce mechanicznej, czyli kruszeniu i mieleniu, a nastepnie sortowaniu. W taki sposób wytwarza się sól drobnoziarnistą i gruboziarnistą. Sól warzona to już substancja jednorodna o śnieżnobiałym kolorze. dostaje się ją w procesie parowania i krystalizowania solanki. Sól warzona w procesie wytwarzaniu zostaje mimo wszystko oczyszczona z praktycznie wszystkich mikroelementów naturalnie znajdujących się w pokładach solnych. Jej zaletą okazuje się niedociągnięcie osadu po rozpuszczeniu w wodzie, dlatego ochoczo okazuje się kupowana poprzez znaczne zakłady wytwarzające żywność, np. wędliny, przetwory warzywne. tej soli nie polecamy do codziennego użycia we własnym mieszkaniu. Wydobycie soli a tradycja i dbałość o środowisko Współcześnie coraz większe wartość ma świadomość, jak pozyskujemy zdrowe zasoby Ziemi. W Japonii wytwarzanie soli (Shinkai deep sea salt) to tradycja, którą chce się ocalić, a powiązani z nią ludzie mają wiedzę na temat ochrony lokalnego środowiska, kultury narodu i duchowości jej mieszkańców. Każdego m-ca tylko cztery razy odparowuje się wodę morską. Z 5 tysięcy litrów uzyskuje się zaledwie mniej więcej 200 nadprogramowych kilogramów tej soli o niezwykłym smaku. Taką wiedzę i świadomość przyrody pragną przekazać kolejnym pokoleniom.   Jod jest organizmowi potrzebny do syntezy tri- i tetrajodotyroniny (T3 i T4) - hormonów tarczycy. Jego niedobór przynosi wole i niedoczynność tarczycy. Jego dobowe zapotrzebowanie jest niewielkie - 200 mikrogramów. Taką dawka znajdziemy w alt4 porcji dorsza czy trzech szklankach mleka. Jeśli chcielibyśmy dostarczyć go sobie z solą, musielibyśmy jej zjeść łyżkę stołową, przedawkowując jednocześnie szkodliwy sód. Dla nadciśnieniowców jest sól niskosodowa. Jest ; słona jak standardowa

sól warzona, ale zdrowsza. oprócz chlorku sodu NaCl posiada ona także chlorek potasu KCl.

taki ostatni jest zdrowszy. Dlaczego zatem nie solimy chlorkiem potasu? ze względu na to że chlorek potasu jest gorzki i droższy od chlorku sodu. jednocześnie sól niskosodowa jest droższa - kosztuje 12 zł za kg. Chlorek sodu występuje w przyrodzie jako minerał - halit. Jest to kryształ jonowy. Sól kamienna, z kopalni. znajdziemy w niej mikroelementy, takie jak magnez, który przeciwdziała skurczom, wapń, który pielęgnuje kości i krwiotwórcze żelazo. Sól ziołowa. Jest zdrowsza od soli klasycznej. jednak nie są to zioła, które zastępują sól. Co znajdziemy w składzie tej soli? Oczywiście sól - aż 74%. Cebula - 6%, gorczyca, glutaminian sodu, bazylia, cząber, papryka i pieprz. Kosztuje ponad 70 zł za kg. A sól morska? Jest mniej słona, więc dla tego samego efektu trzeba by jej sypać więcej. Jest pozyskiwana poprzez ekologiczne odparowywanie płynu morskiej. Jest więcej wartościowa niż sól kuchenna. Nie trzeba jej jodować, ze względu na to że posiada prawidłowy jod. Jeżeli kupimy sól morską w pojemniku, nie ma się czego bać. Sól, to wyłącznie sól i nic poza tym? fałsz! Do soli producenci też sypią chemię. Jeżeli a kupimy jej bliźniaczkę w kartonie, by uzupełnić pojemnik, znajdziemy tam żelazocyjanek potasu. A ;?


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness