Wiosenna dieta - co jeść wiosną?

Wiosenna dieta - co jeść wiosną?

Redakcja

2017-10-02

brak komentarzy

omponując naszą menu w czasie wiosennym starajmy się wykorzystywać mrożonki jaco  jeść  wiosną

ko główne kopalnia witamin oraz minerałów. świetnie mieć na uwadze, że na początku wiosny wartość odżywcza mrożonek okazuje się dużo wyższa niż świeżych warzyw! Wiosna minął już okres obfitujący w św., spotkania karnawałowe oraz wyjazdy w góry, okres cięższego spożywania oraz większej ochoty na słodycze. Na wiosnę ochoczo wprowadzamy nasze nawyki żywieniowe na zawsze tory. Sprzyja temu aura, lżejsze odzież, również motywacja wskazania wagi, która bezlitośnie pokazuje co najmniej 3 kilogramy więcej niż na jesieni. Czy już się martwić? Nic zbliżonego. Nasza kuracja dietetyczna samodzielnie robi się lżejsza. W prawidłowy sposób zmianie ulegają codzienne wybory żywieniowe. Wiosną mamy większą chęć na nabiał, który zimą nas wychładzał, pojawiają się nowalijki, czyli pierwsze, letnie warzywa, przede wszystkim te zielone oraz liściaste. Nowalijki pochodzą z upraw szklarniowych, gdzie dla lepszego wzrostu okazują się nawożone solami azotu. Te tymczasem, przekształcają się w organizmie w nitrozoaminy, uważane za rakotwórcze. Z tego też powodu nowalijki nie okazują się polecane dla pociechy do 3 roku życia, kobiet w ciąży oraz karmiących oraz osób z zespołem jelita drażliwego, wrzodowców oraz alergików. Zobacz film: Świąteczne piernikiiązku z tym, że uprawiane okazują się szklarniowo mają też mniejsze nasłonecznienie. Dlatego też w nowalijkach nie zdążą wytworzyć się odpowiednie ilości cukrów prostych oraz związków   wiosenne  przepisyaromatycznych, co znaczy, że młode warzywa okazują się mniej słodkie oraz mniej pachnące. jednak to nas nie odstrasza oraz czasem nazbyt ochoczo po nie sięgamy nie zastanawiając się nad tym jak wpłyną na nasze zdrowie. Z nowalijek nie zrezygnujemy więc zachowajmy powściągliwość w ich jedzeniu oraz traktujmy jako dodatek do potraw oraz urozmaicenie stołu. Czym je zastąpić kiedy z wiosną mamy taką chęć na warzywa? przygotowując naszą menu w czasie wiosennym starajmy się wykorzystywać mrożonki jako główne kopalnia witamin oraz minerałów.  jarzyny oraz owoce mrożone są zebrane w szczycie sezonu Wiosenna dieta - mrożonki czy nowalijki? oraz były uprawiane w warunkach naturalnych, jedzenie  na  wiosnę  rosnąc wolno przy odpowiednim nasłonecznieniu. To słońce sprawia, że ich smak okazuje się więcej wyrazisty oraz prawidłowy, a kolor soczysty. W błyskawicznym czasie trafiają to przetwórni gdzie okazują się zamrażane szokowo w specjalnych tunelach co pozwala na zachowanie najlepszej produktów odżywczej. Sam przebieg mrożenia wyłącznie w niewielki sposób zmienia ich wartość odżywczą. Blanszowanie, czyli sparzenie owoców oraz warzyw przed zamrożeniem, wywołuje wprawdzie stratę zawartości wit. C, jednak niezależnie od tych strat warzywa oraz owoce mrożone prosto po ich zebraniu zachowują wysoką wartość odżywczą – okazują się zasobne w wit. oraz składniki mineralne, porównywalną do świeżych odpowiedników w sezonie. świetnie mieć na uwadze, że wartość odżywcza mrożonek okazuje się dużo wyższa niż świeżych warzyw na początku wiosny. Ich zaletą okazuje się też to, że spożywać mogą je wszystkie osoby, zarówno dorosłe jak również pociechy, czy kobiety brzemienne czy karmiące gdyż okazują się wolne od związków przyspieszających rośnięcie. Na wiosnę mrożonki możemy wykorzystać np. do przyrządzenia kremowych zup warzywnych, które mogą zastąpić świeże sałatki. jarzyny okazują się również świetnym dodatkiem do ryb oraz chudych mięs, szczególnie ugotowane na parze pozwolą odzyskać chudy brzuszek. Owoce wykorzystujmy do jogurtu oraz musli, po uprzednim rozmrożeniu w lodówce nie tracą wtedy dużej ilości soku, albo do koktajlu w formie zamrożonej powstanie wtedy lekki shake owocowy. W zamierzenia odzyskania sylwetki po zimie na lunche do pracy możemy już zamiast pędzonej sałaty wybrać dania na bazie ryżu z warzywami  albo samych warzyw do odgrzania badań w  mikrofali. Maja zminimalizowaną zawartość tłuszczu oraz okazują się akurat na jedną porcję.   Najwięcej azotanów znajdziesz w warzywach, które są uprawiane w szklarniach, przy słabym dostępie światła. Wymagają wtedy znacznie większej porcji nawozu. Różne jarzyny gromadzą inne ilości azotanów. Najwięcej

azotanów gromadzą korzenne oraz liściaste. Przodują tu sałata, szpinak, kapusta oraz rzodkiewka

. Dlatego nowalijki te nie są wskazane kuracji niewielkich pociech. Unikaj alt2 ich, jeśli jesteś w ciąży. okazują się sposoby na to, by zawartość azotanów w warzywie zmniejszyć. w pierwszej kolejności: przed zjedzeniem umyj je dokładnie pod bieżącą wodą. Możesz też namoczyć jarzyny kilka minut w wodzie – to spowoduje, że część azotanów wypłuczesz z rośliny. Z kapust oraz sałat usuwaj głąby, ponieważ właśnie tam kumuluje się ich najwięcej. warzywa korzenne, takie jak marchewka, najwięcej azotanów gromadzą w skórce oraz zaraz pod nią – dlatego po dokładnym umyciu obierz je ze skórki. przenigdy, ale to przenigdy warzyw nie przechowuj w foliowej torebce czy szczelnych pojemnikach bez dostępu tlenu, ponieważ wtedy przyspieszasz przemianę azotanów w niebezpieczne azotyny! Właściwe miejsce dla młodej marchewki, szpinaku, rzodkiewki czy dymki to dolne półki lodówki. Dla ziemniaków, pomidorów oraz ogórków zacienione miejsce w domu.   Do natychmiastowego uzupełnienia Tę początkową, czyli retinol odnajdziemy w żółtkach jaj, pełnotłustym mleku oraz jego przetworach, tranie, wątrobie. Karoten (prowitamina A), który w organizmie człowieka zamienia się w retinol, występuje w warzywach zabarwionych na kolor pomarańczowy oraz zielony. okazuje się on niezbędny dla zdrowia włosów oraz wzroku. Wiosną uzupełnimy szybko niedobory wit. A, jedząc suszone morele oraz marchew. pozytywny efekt wywoła picie nowiutko wyciśniętego soku marchwiowego. oraz pamiętajmy o tłustych morskich rybach, które dodatkowo dostarczą nam cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3. Witaminę B, odpowiedzialną m.in. za system nerwowy, prezencję włosów, skóry, korzystny wzrok oraz samopoczucie (uczestniczy w syntezie serotoniny – hormonu farta działającego przeciwdepresyjnie), odnajdziemy w kiełkach pszenicy, orzechach, zielonych warzywach oraz podrobach. Uwaga! Wrogiem wit. B bywa kawa! Ograniczmy jej picie właśnie wiosną. Bezcenną, a jednocześnie nietrwałą witaminę C, która wzmacnia odporność, uszczelnia naczynia oraz podnosi kondycję intelektualną, odnajdziemy w świeżych warzywach oraz owocach. A ze względu na to że zimą jedliśmy ich mniej, organizm może odczuwać niedobory tej szczególnie ważnej dla zdrowia substancji. Najlepszym jej źródłem okazują się owoce jagodowe (szczególnie czarna porzeczka w postaci soków oraz mrożonek), cytrusy, papryka alt3 oraz owoce dzikiej róży. Szklanka soku pomarańczowego (nowiutko wyciśniętego!) podana do śniadania czy obiadu ; dostarczy koniecznej porcji wit. C, lecz także zwiększy (nawet 4-krotnie) przyswajanie żelaza. Witaminę D nasza skóra produkuje pod wpływem słonecznych promieni. Dlatego zimą, gdy dni okazują się krótkie, dodatku rzadko słoneczne, o jej niedobór szczególnie łatwo. Witamina D m.in. rozbudza pracę serca. Ale również wpływa na nasz system nerwowy. Jej niedobór może objawiać się bezsennością, nerwowością. świetnym źródłem wit. D okazują się żółtka jaj, mleko (szczególnie wiosną, gdy krowy okazują się już na pastwiskach), podroby oraz tran.   Mrożonki czy nowalijki? Nowalijki właściwie przestały być nowalijkami, bo sałata, rzodkiewki, świeża marchewka okazują się dostępne cały rok – importowane zwłaszcza z Izraela, Hiszpanii oraz krajów Afryki. Już w tym 30 dni pojawiają się pierwsze rodzime warzywa: kalafiory, kalarepki, ogórki czy świeża kapusta. Nie rosną zazwyczaj w naturalnych warunkach, ale uprawiane okazują się w szklarniach. Nie ma to ujemnego wpływu na nasze zdrowie, mimo wszystko zdecydowanie obniża wartość odżywczą warzyw. Zawierają one mniej wit. C, gdyż do szklarni nie dociera światło słoneczne. Dlatego warzywa wolniej wegetują, a za bardzo szybko zebrane mogą

zawierać dużo azotanów. Przy nieprawidłowej kuracji może to sprzyjać rozwojowi nowotworów.

Dużo zdrowsze okazują się warzywa dojrzewające w szklarniach na przełomie maja oraz czerwca. Zdecydowanie najzdrowsze okazują się mimo wszystko warzywa oraz owoce rosnące w normalnych warunkach, które wiosną okazują się dostępne w postaci mrożonek. Mrożenie bywa najlepszą metodą magazynowania posiłków. przebieg taki wspiera zachować świeżość, zapach, odczucie smakowe, barwę oraz gęstość suplementów bez użycia konserwantów. „Mrożone prosto po zbiorach” – taki napis na opakowaniu gwarantuje ; korzystny odczucie smakowe, ale również odpowiedni bukiet witamin. Należy wyłącznie pamietać o odpowiednim sposobie przygotowywania mrożonek: nie wolno dopuszczać do ich rozmrożenia, wyłącznie wrzucać zamrożone prosto do wrzątku. Poza cebulą, cykorią, sałatą, rzodkiewką oraz pomidorami da się mrozić wszystkie warzywa oraz owoce. Czarne jagody, maliny oraz wiśnie przed alt4 zamrożeniem powinny być posypane cukrem. Dzięki temu niska temperatura nie pozbawi ich aromatu.   A może własny ogródek? z wyjątkiem mrożonek wiosenną dietę da się wzbogacić w wyhodowane przez siebie roślinki. Mogą to być: natka pietruszki, szczypiorek albo kiełki różnych zbóż. Zwłaszcza że te ostatnie okazują się lekkostrawne oraz mają szczególnie mało kalorii. Aby mieć codziennie świeżą porcję szczypiorku, należy obciąć czubek cebuli oraz włożyć warzywo do plastikowego kubeczka albo niskiej szklanki. Po kilku dniach da się już posypywać szczypiorkiem kanapki. tymczasem zieloną natkę pozyskamy wsadzając korzeń pietruszki do doniczki z ziemią, którą należy podlewać obficie. Nie należy także zapominać o zielonej rzeżusze – bywa obfita w łatwo przyswajany jod oraz wit.. Kto codziennie doda trochę rzeżuchy do sałatek oraz kanapek, ma o dużo więcej sił życiowych oraz piękne włosy.   Jeżeli kupujesz nowalijki: Mniej chemii chłoną: pomidory, ogórki, cebula, korzeń pietruszki, marchew, seler, brokuły. Więcej pobierają: szczypiorek, sałata, rzodkiewka, czerwony burak, kapusta pekińska, kalafior. tyczy się to również młodych ziemniaków, szczególnie odmian sprowadzanych z zagranicy. Największe ilości sposobów chemicznych gromadzą się zaraz pod skórką warzyw w postaci korzenia, dlatego należy je obierać. Marchewkę trzeba przepłukać, oskrobać oraz odciąć jej górny koniec. Z młodej dobrze nie wyciskać soku. Z kapusty trzeba odrzucić zewnętrzne liście oraz wyciąć głąb, ze względu na to że właśnie tam zbiera się najwięcej szkodliwych azotanów. Kalafiory oraz brokuły należy dokładnie opłukać, a następnie na kilkanaście minut namoczyć w zimnej wodzie z sokiem z cytryny albo w mleku (da się je dorzucać do przyrządzania posiłków). Rzodkiewki trzeba wielokrotnie opłukać oraz trzymać je w zimnej wodzie w schładzarce. Z młodego koperku trzeba zerwać wyłącznie piórka, a odrzucić duże łodyżki, bo zawierają duże ilości azotanów oraz sposobów ochrony roślin. Piórka najdogodniej poporcjować oraz zamrozić. Podczas selekcjonowania oraz kupowania zwracaj uwagę na prezencję warzyw. Te z dużą ilością nawozów azotowych okazują się bez aromatu oraz raczej mocno przywiędnięte.


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness