Zawartość witamin i minerałów w produktach sklepowych - jak je czytać?

Zawartość witamin i minerałów w produktach sklepowych - jak je czytać?

Redakcja

2017-08-22

brak komentarzy

Przedstawiamy Państwu drugą część treści dotyczącego witamin i składniku mineralnychznakowanie  żywnści

w żywności i suplementach diety. Część pierwotna treści dostępna po kliknięciu w link Jeżeli chodzi o maksymalną możliwą zawartości witamin, czy składniku mineralnych pozycja jest dużo więcej skomplikowana… W artykule 6 rozporządzenia (WE) nr 1925/6006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składniku mineralnych i niektórych odrębnych składniku wyczytamy, że łączna dawkę danej wit. albo danego składnika mineralnego obecna, niezależnie od zamierzenia, w sprzedawanej żywności nie może przekroczyć największych ilości. kłopotem jest jednak to, że prawodawca przewidział tylko zasady, według których taki najwyższy udział miałby zostać określony poprzez Komisję Europejską, ale KE nie wydała żadnego aktu wykonawczego w tym zakresie. W związku z powyższym tymczasowo maksymalne progi dla zawartości składniku mineralnych i witamin nie istnieją, bynajmniej w niemal wspólnotowym… W polskich przepisach te progi okazują się i znajdują się w rozporządzeniu Ministra kondycji z dnia 16 września 2010r. w sprawie składniku wzbogacających dodawanych do żywności, gdzie czytamy, że max dawkę witamin i składniku mineralnych zawarta w 100g albo 100ml, albo w jednej porcji, jeżeli jest ona mniejsza niż 100g albo 100ml środka spożywczego, wynosi nie więcej niż 50% zalecanego jak  znakowana  jest  żywnośćdziennego spożycia określonego w przepisach prawa żywnościowego. (odstępstwo od reguły 100% zalecanego dziennego spożycia dotyczy wit. C i folianów). Mamy dane liczbowe, więc wydawałoby się, że temat jest klarowny. jednak jeżeli więcej przeanalizujemy powyższy zapis to zorientujemy się, że prawodawca zostawił dużą swobodę poruszania poruszania producentom w przeliczaniu tego poziomu RWS- chodzi o przeliczanie na dowolną wielkościowo porcję. na przykład mamy płatki śniadaniowe w paczce 250g. Producent, akceptuje, że porcja treści wynosi powiedzmy 20g, bo zakłada, że płatki okazują się dodatkiem do mleka, czy jogurtu, i dla tej porcji oblicza 50% RWS. Ale jeśli pewien człowiek Jak czytać zawartość witamin i minerałów na etykietach żywności? odczuwa płatki jako suchą przegryzkę, a nie do tego do innego środka spożywczego, to spokojnieznakowanie  składników  konsumpcyjnych  skonsumuje jednorazowo i 100g tego treści. W tej sytuacji dostarczymy już do organizmu 250% RWS witamin, czy składniku mineralnych… Osobiście ubolewam, że w tym polskim rozporządzeniu nie było określone (analogicznie jak w rozporządzeniu 1169/2011), że obliczanie na porcję treści da się wykonywać tylko jeżeli dane opakowanie posiada wyłącznie jedną porcję… Drugą kwestią jest to, że rodzime rozporządzenie dotyczy tylko lokalnych producentów. jest to regulacja na szczeblu krajowym, w związku z tym substancje importowane (a jest ich w sklepach dość dużo), nie muszą przestrzegać wskazanego poziomu 50% RWS (czy 100% RWS dla wit. C i folianów). W przypadku kapsułek suplementacyjnych pozycja też nie wygląda prosto. W rozporządzeniu Ministra kondycji z dnia 9 października 2007r. w sprawie składu i znakowania suplementów dietyniestety nie ma podanych składników liczbowych wskazujących na najwyższy osiągalny udział składniku wzbogacających. Rozporządzenie powiadamia tylko, że dawkę witamin i składniku mineralnych zawartych w suplementach diety, w zalecanej dziennej porcji spożycia, powinien uwzględniać: górne bezpieczne poziomy witamin i składniku mineralnych ustalone na podstawie naukowej oceny niebezpieczeństwa, w oparciu o ogólnie akceptowalne dane naukowe, uwzględniając zmienne stopnie wrażliwości różnych grup konsumentów; picie witamin i składniku mineralnych wynikające z odrębnych źródeł diety; zalecane picie witamin i składniku mineralnych dla populacji. W artykule 27 ust. 2 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, możemy przeczytać dodatkowo, że najwyższy dopuszczalny dawkę zawartości witamin i składniku mineralnych i odrębnych składniku w suplementach diety zapewnia, że zwykłe korzystanie z suplementu diety, zgodnie z informacją zamieszczoną w oznakowaniu, powinno bezpieczne dla kondycji fizycznej i życia człowieka. Na podstawie powyższego nieśmiało interpretuję, że ilości witamin i składniku mineralnych w suplementach diety nie powinny być większe niż 100% RWS w zalecanej dziennej porcji alt2 do spożycia. jednak na półkach sklepowych półkach, czy w aptekach zaobserwowałam odmienną interpretację powyższych

zapisów. Na rynku jest niestety dużo kapsułek suplementacyjnych,

które w zalecanej porcji do spożycia, czyli np. w jednym żelku, zawierają ponad 100% RWS witamin i składniku mineralnych. Na rynku jest też żywność, która w przeliczeniu na 100g, ma dawkę witamin i składniku mineralnych wyższy niż zalecane każdego dnia picie dla osób dorosłych (ponad 100 % RWS). Dodam też, że przekroczenia dotyczą różnych składniku wzbogacających, ; tych w szczególności usprawiedliwionych jak witamina D, której podobno wszystkim brakuje, czy witamina C, której podobno nie można przedawkować…. Biorąc pod uwagę fakt, że Polacy spożywają dość dużo kapsułek suplementacyjnych i to, że mamy coraz szerszy segment żywności wzbogacanej należałoby się zastanowić, czy za minutę nie będziemy posiadać do czynienia z całościową narodową hiperwitaminozą? Aby tego uniknąć apeluję do konsumentów: Istnieje prawny obowiązek dawania % RWS witamin i składniku mineralnych na etykiecie treści spożywczego (w przeliczeniu na 100g żywności), czy suplementu diety (w przeliczeniu na zalecaną dzienną porcję do spożycia suplementu), więc do okresu sprostowania tematu poprzez prawodawców, konsument powinna samodzielnie weryfikować, czy w własnej codziennej kuracji nie dawkuje sobie/ własnym dzieciom za dużo składniku odżywczych z pożywieniem wzbogacaną, i z suplementami diety. Pamiętajmy, że prawidłowo zrównoważona i zbilansowana jadłospis bywa zapewnić nam odpowiednią porcję składniku odżywczych. istotnym elementem opisy jest informacja dotycząca

sposobu magazynowania treści. Pamiętajmy, że nie zawsze sposób magazynowania jest oczywisty!

W licznych przypadkach znajdziemy też informację, jak preparat przygotować do spożycia. To też cenna informacja – producent z pewnością robił mnóstwo prób, by znaleźć w szczególności optymalny sposób obróbki własnego wyrobu. Data ważności Data ważności to potoczne określenie dotyczące dwóch terminów: terminu przydatności do spożycia i daty minimalnej trwałości. taki pierwszy umieszczany jest na produktach nietrwałych mikrobiologicznie i poprzedzony jest sformułowaniem: „Należy spożyć do…”, np.: „Należy spożyć do alt3 15.02.2017”. Po przekroczeniu wskazanej daty preparat uważany jest za preparat niebezpieczny. Datę minimalnej trwałości poprzedza natomiast zwrot: „dobrze spożyć przed…”, albo dla części diety o długiej dacie ważności: „dobrze spożyć przed końcem…”. Do wskazanego terminu producent gwarantuje zachowanie poprzez preparat pełni właściwości jakościowych. Nie znaczy to, że po jego przekroczeniu preparat nie nadaje się do spożycia. Informacja o składniki odżywczej Kolejnym istotnym elementem opisy jest informacja o składniki odżywczej. konieczne prawem wiadomości dotyczą składniki energetycznej treści podawanej w kJ (kilodżulach) i kcal (kilokaloriach) i zawartości sześciu składników: tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka i soli. Informowanie o zawartości błonnika nie jest konieczne, ale wielokrotnie stosowane. Informacja o składniki odżywczej przedstawiana jest zawsze w przeliczeniu na 100 g albo 100 ml treści. Aby konsumentom jest prościej skorzystać z tych danych, producenci wielokrotnie dają dodatkowo te wiadomości w przeliczeniu na określoną porcję treści. Może być dodatkowo podana wartość procentowa referencyjnych składniki spożycia, która wskazuje, jaką część referencyjnej składniki spożycia (RWS) na energię albo dany składnik odżywczy pokrywa 100 g/100 ml i/albo porcja treści. RWS dla tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka i soli były określone dla osób dorosłych. Odnoszą się do referencyjnej składniki energetycznej przeciętnej diety dorosłego człowieka (przyjętej na wymogu znakowania żywności wartością odżywczą) wynoszącej 2000 kcal dziennie.   Sprawdź, jakie wiadomości o składniki odżywczej treści, muszą znajdować sie na etykietach i jak je odczytywać. głównym zamierzeniem oznaczania składników jest uzyskanie informacji na temat ich wytwarzaniu i składu. składniki odżywcze i tabele kalorii pozwalają zdefiniować, porównać i wybrać konkretny preparat według własnych potrzeb żywieniowych. Komisja Europejska zatwierdziła standaryzację informacji, które powinny znaleźć się na etykiecie. Rozporządzenie wejdzie w życie w grudniu 2014 roku. wymagane wiadomości o składniki odżywczej treści, które etykieta musi zawierać to: Wartość energii (tabele kalorii) Zawartość tłuszczu razem z tuszczami alt4 nasyconymi Zawartość węglowodanów razem z zawartością cukru Zawartość białka Zawartość soli Wszystkie wiadomości będą podane dla 100g/ml i na porcję żywności, zaś wszystkie produkty powinny być wyszczególnione na liście w części malejącej według ilości ich

zawartości w zawartości treści. Dodatkowo, marki lub producenci mogą zdecydować

o włączeniu większej ilości informacji o wartościach odżywczych ich składników konsumpcyjnych. W tych przypadkach trzeba znaleźć na etykiecie następne wiadomości na temat zawartości tłuszczów jednonienasyconych, tłuszczów wielonienasyconych, polialkoholu, skrobi, błonnika i wszytkich witamin lub minerałów Co one oznaczają? Wartość energii: zwykle wyrażona w kcal (kilokaloriach), czasami w kJ (kilodżulach), znaczy dawkę energii, którą trzeba przyswoić poprzez konsumowanie danego treści. Węglowodany: to zawartość wyrażona w łącznych proporcjach, a nastepnie rozdzielona na węglowodany nieskomplikowane lub nieskomplikowane (szybciej i więcej pełne kalorii, ; w produktach piekarniczych, słodkich napojach...) i cukry złożone (wchłaniające się wolniej, świetne jako bogactwo energii, trwające w makaronie i ryżu – świetną dodatkowa opcja dla makaronu pszennego są jego brązowe lub pełnoziarniste odmiany). Białka: wysoka zawartość białka jest sprzyjać rekuperacji i odnowy tkanki mięśniowej nadwyrężonej poprzez wysiłek fizyczna. Tłuszcze ogółem: poszatkowane na nasycone, trans (tzw. zły tłuszcz), mono i wielonienasycone (dobre tłuszcze). Należy wybierać spożywanie o niskiej zawartości tłuszczu, z którego większość musi należeć do zespoły „dobrych” tłuszczy. Jeśli chcesz kontrolować swoją wagę... Nie sama zawartość tłuszczu i kalorii ma wartość; istotne jest, aby zwrócić uwagę na ilości tłuszczów nasyconych i trans, jak dodatkowo węglowodany nieskomplikowane (cukry). Im niższa zawartość tych składników, tym zdrowsze spożywanie, dzięki któremu prościej jest utrzymać wagę i wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe. Dlatego pamiętaj, aby sprawdzać składniki odżywcze i tabele kalorii, umieszczone na etykietach składników. Jeśli chcielibyście uzyskać informacje na temat więcej na taki temat, zapytajcie naszego dietetyka. Czy taki artykuł był pomocny? Podziel się nim z przyjaciółmi lub skomentuj poniżej, jeśli posiadasz więcej pytań.

 

Zobacz też 

EcoSlim Opinie


Dodaj komentarz


Brak komentarzy

Bądź pierwszy i zostaw komentarz !

dieta_i_fitness